Тирасполь очима живописцiв

Столична картинна галерея презентувала республіканську виставку членів Спілки художників Придністров’я (СХП), а також митців, які ще не увійшли до її складу, та майстрів пензля з України, Молдови й Китаю.


У трьох виставкових залах 29 авторів розмістили понад 80 яскравих полотен й об’єднали їх під однією промовистою назвою: «Живописний Тирасполь». Задум ініціаторів полягав у тому, щоб відтворити красу нашого рідного міста та його околиць, сприйняту очима художників. До того ж, з моменту заснування і до наших днів воно зазнало разючих змін: стало більш привабливим, більш затишним та мальовничим. Окремі ж його будиночки, вулички та пейзажі викликають подив і захоплення не лише в місцевих жителів, а й у численних гостей. Художники не перестають дивувати любителів мистецтва широтою та різноманітністю своїх поглядів на навколишнє середовище, передавати їх через власні твори.

Настрій, який панував того дня в залах картинної галереї, можна зрозуміти й відчути з висловлювань гостей та безпосередніх учасників заходу.
Марія Кирмиз – начальник Державної служби з культури та історичної спадщини: «Сьогодні нам представили розкішну виставку придністровських художників. Я не пригадую, щоб СХП будь-коли робила щось подібне до ювілею нашої столиці. Тим паче, задовго до оголошення заходу, керівництво Спілки організувало пленер, на якому впродовж трьох тижнів живописці створювали свої сюжети. Завдяки цьому, виставка така емоційна, яскрава, насичена й показує нашу столицю в різних жанрах і стилях. На кожному полотні ми бачимо впізнавані місця. Подібна співпраця створює середовище для популяризації образотворчого мистецтва в Придністров’ї. Це вселяє оптимізм, позитив, надію».

Алла Мельничук – директор Тираспольського об’єднаного музею: «Всі твори нинішньої виставки присвячені Тирасполю, його ювілеєві, який ми відзначили в жовтні. Кожна робота вражає оригінальністю, самобутніми поглядами на наше місто. Тож воно виглядає яскравим, гарним і щасливим».

Павло Прокудін – державний та політичний діяч: «Коли бачиш рідне місто на художніх полотнах, у серці народжується пронизливе, бентежне, зворушливе почуття радості, адже все це багатство наші художники залишать майбутньому поколінню. Ніби й звик до цих пейзажів, спостерігав їх щоденно, однак не звертав особливої уваги. Та ось, будь ласка, навіть старенький паркан, що схилився від віку, викликає замилування. Мені припали до душі кілька полотен Миколи Пономаренка, він мислить і пише нестандартно. Його твори впізнаєш із першого погляду».

Василь Рудяга, художник, член СХП: «На виставку я підготував три пленерних картини. Одна – вид на пляж, тут я трохи «захопив» частину моста через Дністер; друга – вид на будівлю єпархії через наше «лебедине» озеро; третя – безпосередньо кафедральний собор, який я писав, дивлячись через озеро, в Катерининському парку. У кожній із цих нових робіт я залишив часточку своєї душі».

Сергій Панов, художник, кілька разів обирався головою СХП: «На виставку я представив кілька робіт, виконаних на цьогорічному пленері.
Нині в залі можна побачити два моїх сюжети –один у Катерининському парку, другий – у Покровському. Сюжети в чомусь схожі й гармонують між собою, тому мені, як авторові, було цікаво над ними працювати».

Олеся Iванова, художниця з Бендер, член СХП: «Мені припала до душі «картинка», яку я побачила біля Покровського парку по дорозі до залізничного вокзалу Тирасполя. Це двоповерхова стара будівля, на першому поверсі якої салон-перукарня, а на другому – помешкання, в яких живуть люди. Таких самобутніх будинків уже небагато збереглося в столиці. Якось він мене так зачепив, що я вирішила зобразити його на полотні й назвала «Осінній день у Тирасполі». Друга робота – це вид на пором на Дністрі в Тирасполі. Він такий давній, але діє й досі. Можливо колись глядачі дивуватимуться, що ми користувалися подібним видом переправи».

Володимир Галанін – голова Спілки дизайнерів Придністров’я, влучно зауважив: «Сьогодні чудовий захід. Усі 80 художніх творів присвячені нашій столиці. Тирасполь – надзвичайно цікаве місто, щодня воно відкривається з несподіваної сторони, куди не поглянь – або щось нове, або щось старе. З’явилося багато парків, фонтанів, скверів, затишних куточків, де можна сховатися від стороннього погляду. Все це трансформувалося в живопис. Кожна робота не сама
по собі, а створює єдиний мотив, який оспівує нашу столицю – барвисту, затишну, прекрасну й таку любиму».
Помилуватися ексклюзивними авторськими творами можна до 4 грудня. Адреса картинної галереї: м. Тирасполь, пров. Набережний, 1


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.