Трохи сонця в… келиху

Комісія конкурсу «Придністровська якість» 11 листопада відвідала Тираспольський винно-коньячний завод KVINT. Відразу необхідно зазначити, що нині він проводиться у 20-й раз, і 20-й раз у ньому бере участь KVINT. Причому, в усіх дев’ятнадцяти попередніх своїх здобутках він ставав лауреатом. I здавати свої позиції не має наміру.


У поточному році на конкурс були представлені чотири найменування продукції – дівін та три види вина. Членам комісії та експертам їх докладно представила заступник генерального директора компанії з якості Галина Ползікова.

  1. Дівін 15-річної витримки, присвячений 125-річному ювілею заводу. Коньяк виготовлений за класичною технологією з високоякісних коньячних спиртів і витриманий 15 років у дубових бочках. Має чудово розвинений букет і незвичайну м’якість, що ще раз підкреслює його витонченість та гармонійний бархатистий смак. Цей напій може стати окрасою будь-якої урочистості.
  2. Вино «Orange» виготовлене з купажу двох сортів винограду – «Віоріка» та «Соляріс». «Це вино має легкий золотаво-жовтогарячий відтінок. Його ще називають мідним або бурштиновим вином. Воно досить насичене, щільне, з гарною фруктовою складовою», – пояснила для членів комісії Галина Петрівна.
  3. Біле столове вино «Рислінг», виготовлене в кількості трохи більше 5 000 пляшок. Таке вино ще називають міліозимним. Це означає, що напій виготовлений з винограду, зібраного в один конкретний рік, який вказаний на етикетці. Подібні вина не виготовляють на постійній основі, бо випуск партії залежить від кліматичних особливостей сезону. У нашому випадку це 2021 рік.
  4. Нарешті, новинка KVINT – вино «242». Воно ще навіть не надійшло в продаж. Винороби характеризують його як ніжне та романтичне. Головна відмінність цього вина від усієї лінійки однойменних напоїв – цього разу «242» солодке вино. Головна ж його цінність – сорт винограду: «Віоньє». Батьківщина цього сорту – Франція. Проте наш «Віоньє» виріс на північних плантаціях підприємства – в селі Янтарне Кам’янського району.

«Віоньє» – надзвичайно цікавий сорт винограду, з якого виходять чудові виноматеріали для ігристих вин. Про наше вино «242» можна сказати, що воно досить яскраве, насичене, з гарним квітковим ароматом і чарівною грою в келиху. Словом, прекрасний додаток до кожного святкового столу», – уточнила Галина Ползікова.

Після ознайомлення з продукцією, представленою на конкурс, члени комісії відвідали музей Тираспольського винно-коньячного заводу KVINT, цехи з виробництва дівінів та виготовлення вина. Закінчила комісія виконання своєї місії на цьому підприємстві в дегустаційному залі, де мала можливість пізнати конкурсну продукцію «ближче», обговорити в колі професіоналів усі її плюси та мінуси.

«Істина у вині – в цьому вислові наших предків закладена глибока думка, – сказав гендиректор підприємства Олег Баєв. – Коріння виноградарства та виноробства на схилах Дністра неймовірно глибоке, а традиції свято оберігаються і передаються з покоління в покоління. Місія нашого Тираспольського винно-коньячного заводу KVINT – зберігати багатовіковий досвід майстрів, примножувати знання та освоювати нові технології. Усе для того, щоб ви могли насолодитися вишуканими, гармонійними напоями; відчути красу та гостинність нашого квітучого краю, всіх його виноградників, залитих м’якими променями сонця, а також турботу та любов майстрів заводу, які неспішно та зосереджено працюють над створенням цих шедеврів».

Про білі вина та коньяки KVINTа, що плескаються в келихах, кажуть, що це краплинки сонця, що зігрівають наші душі. «Ми гарантуємо абсолютну натуральність нашої продукції та її безпеку», – сказала на прощання Галина Ползікова. От і виходить, що місія цього підприємства – зігрівати наші душі.

Цими днями ХХ Республіканський конкурс «Придністровська якість» наближається до завершення або, як ще кажуть, виходить на фінішну пряму.

Представники ТПП Придністров’я та її експерти вже відвідали понад 50 підприємств республіки з 60, які подали заявки на участь у престижному конкурсі. Підбиття підсумків заходу, їх оголошення та урочисте нагородження переможців, зокрема і в особливій ювілейній номінації «Гордість республіки», як завжди, відбудеться наприкінці грудня.


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: tiraspol-news.ru