Придністровське взуття світового рівня

Бендерська фабрика «Тигина» удвадцяте взяла участь у республіканському конкурсі «Придністровська якість».

Комісія фахівців та представників Торгово-промислової палати оглянула цехи на першому поверсі багатоповерхової будівлі, розташованої на вул. Кишинівській, 20. У приміщеннях світло, тепло, затишно і комфортно. Робітники, яких тут близько 200 осіб, задоволені умовами праці, гарантованим соціальним пакетом. Практично, всі вони мають чималий досвід роботи на підприємстві.

Переважну більшість взуття, виготовленого з давальницької сировини, «Тигина» надсилає до Росії та Німеччини. Для придністровських покупців відкрито спеціалізований фірмовий магазин поряд з фабрикою, де за цілком демократичними цінами можна придбати щось на власний вибір. Високу якість підприємство гарантує. До речі, віднедавна магазин приймає оплату не лише готівкою, а й картою «Клевер».

Членам експертної комісії представили по парі жіночих та чоловічих кросівок з натуральної шкіри колекції «весна-літо 2023», які, після ретельного огляду, були оцінені на «п’ятірку». Виробництво цих моделей уже триває, й наступного року їх запустять у продаж. «Наше взуття виготовляється з натуральних матеріалів. Воно зручне, легке, практичне», – поділилася менеджер відділу маркетингу «Тигини» Світлана Памужак.

Не так давно модернізували розкрійний цех. Для цього придбали лазерний верстат для розкрою текстильного матеріалу, а також лазерну перфорацію, що дало змогу розширити модельний ряд, підвищити якість продукції та успішно конкурувати з європейськими виробниками.

«З таким обладнанням ми повернулися на ринки Європи та Росії й маємо намір підтримувати той рівень якості, яким славилися понад 30 років свого існування», – наголосила Світлана. Робота з такою технікою приваблює молодих чоловіків та жінок. Хоча, як не прикро, після навчання та набуття навичок, вони звільняються і виїжджають за межі Придністров’я. Фабрика нині готова прийняти на роботу швачок та слюсарів-ремонтників.

Також Світлана Іванівна розповіла, що підприємство завжди було учасником виставок-ярмарків «Купуй придністровське». Диплом і кубок, отриманий за участь у 2020 році, передали до Тираспольського музею, розташованого на території Катерининського парку, в експозицію, оформлену до 30-річчя ПМР. Там вони зберігаються й досі.

«Тигина» завжди крокувала в ногу з часом, намагалася дотримуватися високої якості власної продукції, виготовляла зручне та комфортне взуття для всіх верств населення. Мабуть старше покоління чоловіків ще не забуло чудові моделі весняно-літнього та зимового взуття фірми, яке набуло популярності на початку 90-х. Тоді вони стали справжнім дефіцитом, його хотіли придбати завдяки цікавій моделі, зручності та виконанню, до якого нам ще треба було звикати.

Цікава історія виникнення фабрики. У ході горезвісної кампанії боротьби з пияцтвом уряд СРСР у 1985 році ухвалив рішення про переобладнання бендерського винзаводу на взуттєву фабрику. Діставши ім’я «Тигина», наприкінці 1989 року вона випустила першу пару чоловічих туфель.

В основу виробничих потужностей було взято німецьку технологію виготовлення взуття, ліцензію на яку надала компанія «Ріхард Бріл». Співпраця з західноєвропейськими партнерами дозволила швидко налагодити виробництво якісного, комфортного, практичного взуття методом ливарного кріплення підошви.

Поступово фабрика розширювала асортимент товару. Спочатку в колекції було 3–5 моделей чоловічого взуття. На сьогодні модельний ряд значно більший. Взуття «Тигини» конкурентоспроможне, відповідає високим вимогам міжнародних стандартів якості.


Iрина МАСЛОВА

Фото IA «Новости Приднестровья»