Якщо вам не байдужі ваші близькі – кидайте курити якомога швидше

Міжнародний день відмови від паління нині відзначаємо 17 листопада.

Для людей з такою згубною звичкою це прекрасна можливість дізнатися, наскільки просто її позбавитися. Деякі вчені стверджують, що насправді залежності від паління немає, а те, що курець тягнеться за наступною цигаркою, є комплекс специфічних процесів, які відбуваються в організмі людини, яка палить.

Дехто робить це заради знеболювання якоїсь недуги, але треба знати, що нікотин як слабке знеболювальне діє всього 18 хвилин після викуреної сигарети. Потім курець починає більш «яскраво» відчувати, як організм намагається очиститися від чадного, вуглекислого газу та інших непотрібних йому сполук. Усього з димом через легені в нього їх потрапляє близько 500, зокрема азот, аміак, смоли, солі важких металів.

Фізичний організм людини генетично запрограмований на життя, а коли виникають загрози, він починає боротися з ними, щоб нівелювати небезпеку для свого подальшого успішного функціонування.

Міжнародний день відмови від паління своїм походженням сягає континенту, з якого і почалося це тотальне горе – тютюнокуріння. В далекому 1977 році Онкологічна спільнота Сполучених Штатів Америки вивчила сумну статистику щодо ракових захворювань та запропонувала встановити цей день і відзначати його щороку в кожен третій четвер листопада. Незабаром до цієї корисної ініціативи почали приєднуватися в усьому світі.

Статистика ж ВООЗ надзвичайно сумна. Епідемія тютюнопаління у XX столітті забрала з життя понад 100 млн людей. У XXI столітті ця цифра може збільшитися. Близько 63 % усіх смертей на землі викликано неінфекційними захворюваннями. Тютюнопалінню в цій страшній статистиці належить стійка позиція лідера.

Метою Дня відмови від паління є активні дії, що заперечують поширення шкідливої тютюнової залежності, зокрема боротьба проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства і в першу чергу в середовищі лікарів і медичного персоналу. Широке інформування населення про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і людей навколо здатне позитивно вплинути на свідомість безлічі курців. Завдяки високій обізнаності населення про шкоду куріння для здоров’я та про доступні методи позбавлення цієї шкідливої звички багато громадян прагнуть позбутися її.

Деякі люди не усвідомлюють усієї тяжкості наслідків від уживання тютюну для свого здоров’я і здоров’я своїх дітей. У більшості випадків це може бути результатом відсутності переконливої тематичної інформації, а так само наслідками інформаційної протидії з боку тютюнових компаній. У зв’язку з цим ВООЗ разом із міжнародними громадськими та медичними організаціями пропонують урядам країн, що приєднуються до цієї боротьби, захищати політику охорони здоров’я від будь-яких інтересів тютюнової промисловості. До них належить і маркування та пакування тютюнових виробів з метою попередження людей про небезпеку цієї шкідливої звички. Повсюдне надання кваліфікованої допомоги тим, хто вирішив відмовитися від неї, теж є елементом впливу на свідомість курців.

Як тютюн руйнує жіночий організм

Шведські вчені провели дослідження і дізналися, як саме куріння тютюну шкодить жіночому здоров’ю. За словами вчених, куріння згубно позначається на гормональному фоні представниць прекрасної статі й робить їх чоловікоподібними. Причина цього полягає в різкому зниженні вироблення естрогену.

Автори дослідження здійснили експеримент на жінках-добровольцях. Випробовувані після вживання дози нікотину пройшли процедуру МРТ. Вона показала, що в жінок значно зменшилося вироблення таламусом ароматази – ферменту, який в організмі відповідає за жіночий гормон естрогену. Нікотин, що проникає в організм, швидко й активно пригнічує його. Це позначається, зокрема, на зовнішньому вигляді жінок, у них грубіє голос і стрімко старіє шкіра.

Разом з тим, за словами шведських учених, якщо вчасно відмовитися від шкідливої звички, то гормональний фон відновиться. Станеться ж це тільки тоді, якщо зміни в організмі не зайшли надто далеко.

Тож бережіть красу та здоров’я і не тільки 17 листопада, в Міжнародний день відмови від паління. Завжди дотримуйтеся здорового способу життя.


Роман ПЕТРИКIВ.

Картинка: belzdrav.ru