Найважливіша ланка АПК республіки

У Придністров’ї 17 листопада відзначається День працівників галузей сільського господарства та переробної промисловості. Святкуватимуть його і в ТОВ «Рист» Рибницького району.

Сільськогосподарський бізнес є одним із найбільш трудомістких, фінансово витратних та ризикованих. Для успішного освоєння цього напряму діяльності потрібна сміливість, заповзятливість, далекоглядність, твердість характеру, стресостійкість та вміння швидко реагувати на складні ситуації. Усі ці риси притаманні Олегу Парфентьєву, керівнику ТОВ «Рист» – одного з провідних сільськогосподарських підприємств Рибницького району.

Компанія не тільки обробляє землі та вирощує сільгосппродукцію, вона також має виробничу базу для її переробки, надає широкий спектр послуг сільгосппідприємствам. Як наголосив керівник фірми, пріоритетом компанії є випуск продукції найвищої якості. ТОВ «Рист» – це сільськогосподарське виробництво замкнутого циклу, де короткий шлях від поля до прилавка магазину став запорукою свіжості та стабільної якості.

Слова керівника підтверджує той факт, що в мешканців Рибниці та району продукція підприємства, завдяки своїй доступній ціні та гідній якості, заслужено користується високим попитом.

«Ви тільки спробуйте наш чорнослив! У нас є й борошно досить гарної якості, ми вже і житнє борошно виробляємо. Ми печемо хліб, посмакуйте наш цільнозерновий хлібчик, коржі для торту «Наполеон», а також різні види печива», – не без гордості пропонує підприємець.

Його слова можна доповнювати та доповнювати асортиментом продукції, адже спектр її справді широкий: соняшникова олія та крупи (пшенична, кукурудзяна, перлова та ячна), макаронні вироби, а також напівфабрикати та консервація власного виробництва.

У мережі магазинів «Мяснов» реалізується м’ясна та молочна продукція сільгоспвиробника. У «Їдальні № 1», яка належить фірмі, готують обіди з продуктів власного виробництва.

«За великим рахунком, ми виробляємо весь спектр продовольчих товарів. Усі вони найвищої якості. Я сам і моя сім’я щодня їмо те, що виробляється нашим господарством. Це також стосується всього, що виготовлено в «Їдальні № 1». Люди, які там бувають, бачать, що я часто обідаю. Стаю в чергу і, так само, як і всі, вибираю собі страви. Як ви думаєте, їв би я там, якби щось було не так із продуктами чи з їх приготуванням? – сказав Олег Парфентьєв.

Сільгосппідприємство вирощує, а потім реалізує сою, насіння соняшнику, кукурудзу, ячмінь, пшеницю, горох. Є в асортименті виробника і комбікорми для тварин.

Нині на успішному сільськогосподарському підприємстві працює 380 осіб. «У сезон, звичайно, залучаємо додаткові робочі руки», – додав керівник. Машинно-тракторний парк налічує понад 150 одиниць сільськогосподарської техніки та автомобілів. Усе це доповнюють сучасні лінії для переробки вирощеного.

Підприємство, очолюване Олегом Парфентьєвим, пропонує широкий асортимент і м’ясної продукції, зокрема м’ясо птиці. «Нині в продаж надійшов наш бройлер. З нього варять гарний і поживний жовтий бульйон. Багато хто дивується – як це так? Генетично – це бройлер, а завдяки натуральним кормам і тому, що він вирощується без хімії, вдається досягти такого результату. Звичайно, його собівартість вища, адже птаха й їсть більше, і зростає довше», – пояснив фахівець.

Багато тонкощів та нюансів має сільське господарство, багато прихованих каменів трапляється на шляху цієї важливої галузі. Навіть така проста річ, як мінлива погода, часто дарує сюрпризи працівникам полів. Що вже говорити про всілякі форс-мажори сьогодення, серед яких треба відзначити практичну відсутність можливості вивезти свою продукцію за кордон, що особливо б’є по вітчизняному сільгоспвиробнику.

На прикладі цього підприємства ми хотіли показати, що в Придністров’ї цілком можливо піднести галузь сільського господарства на досить високий рівень. Це вдалося ТОВ «Рист», а отже можуть і всі, хто взявся за цю справу. Такі підприємства постачають вирощений ними врожай прямо з поля на прилавки, минаючи численних посередників. Вони вміють розвивати виробництво, годувати свої сім’ї, дають працювати іншим людям.

До того ж у Придністров’ї для цього створені всі умови. У Стратегії розвитку держави вони закладені в програму на 2019 – 2026 роки. Вона передбачає також інвестиції в сільське господарство, розв’язання проблем на законодавчому рівні. Тож підприємство «Рист» робить свій гідний внесок у продовольче самозабезпечення республіки.

З нагоди професійного свята бажаємо всього найкращого всім співробітникам ТОВ «Рист» та їхнім сім’ям: стабільного добробуту, миру та злагоди. Також бажаємо впевненості в завтрашньому дні та удачі всім сільгоспвиробникам республіки, передаємо їм нашу глибоку вдячність за самовіддану працю.


Дмитро ВЛАДОВ

Фото автора