Українська пісня – згадка про минуле, роздум про сьогодення та мрія про майбутнє

У всі часи вона залишається душею народу, бо підтримує, дає сили та піднесення або просто тішить. Справжню скарбницю українських пісень зібрав хор «Червона калина» з Бендер. 

За більш ніж 40 років репертуар колективу збагатився творами різних народів, але, як кажуть його учасники, українська пісня в ньому – особлива. Напередодні колектив дав звітній концерт для її шанувальників.

«Будь ласка, не забувайте, що на концерті треба посміхнутися і дуже гарно й ніжно заспівати», – так налаштовувала своїх артистів перед концертом керівник народного хору української пісні «Червона Калина» Ольга Багінська. Колектив цього року вже вдруге дає звітній концерт як підсумок виконаної роботи.

«У програмі концерту пролунають не лише українські народні пісні, будуть також і авторські твори, й пісні мовами народів, які проживають у Придністров’ї», – зазначила керівник гурту. «Де ти, милий, ночував», «Зелене жито», «Чорна редька», «Вітре буйний» та багато інших пісень пролунало того вечора. Це був віночок улюблених українських пісень, які глядачі завжди підтримують, із задоволенням підспівують.

«Червона калина» – це колектив з багатою історією. Артисти ніжно й трепетно всю свою любов передають публіці мовою пісні, адже вона є однією зі святинь народу – супроводжує людину від колиски й до кінця життя.  Не було жодної значної події й такого людського почуття, яке б не озвалося в українській пісні.  До речі, назва бендерського колективу тісно пов’язана з українським містом Тернопіль. Перший керівник його Раїса Андріївна Клевчук зі своїм чоловіком привезли пісню «Червона калина» з Тернополя, і вона так усім сподобалася, що вирішили  так само назвати свій колектив. У 1987 році хору присвоєно звання «народного». Колектив з моменту його створення гастролював різними містами Радянського Союзу.

«Червоній калині» 19 років свого життя присвятила Людмила Палій, яка цього разу на звітному концерті вперше була присутня, як глядач. «Звичайно, було багато років роботи, багато душі в неї вкладено, я дуже люблю цей колектив. «Червона калина» на моїх очах розквітала, ставала більш професійною, і я росла разом з нею. Сьогодні емоції буквально переповнюють мене. Завдяки людям, які упродовж багатьох років були й залишаються учасниками колективу, їхній любові до української пісні, колектив живе так багато років», – зазначила Людмила Анатоліївна.

Минає час, але одне залишається незмінним – любов до української пісні. В колективі завжди були люди, віддані своїй справі. Двічі на тиждень артисти, здебільшого поважного віку, з різних куточків міста приходять до Палацу культури на репетиції, а концерти для них – особливе дійство, своєрідна віддушина. «Я в «Червону калину» прийшла 29 років тому, взимку буде 30. Мене привела пісня: українська, російська, молдавська. Пісня для мене все!», – емоційно розповіла артистка народного хору Зінаїда Недбай.

Колектив можна назвати хранителем культури. У ньому співають цілими сім’ями, а пісенний скарб передають наступним поколінням. «Калина» вже пустила міцне коріння і на світ з’явився дитячий ансамбль-супутник «Калинонька». «Він супроводжує хор з 1996 року. Нині наш супутник уже не дитячий, а більш молодіжний. Юнаки й дівчата беруть участь у конкурсах, фестивалях, виступають на концертах», – розповіла Ольга Багінська. «Ми всі, як одна родина, спілкуємося, проводимо разом час, що мені дуже подобається. Це те, що не можна викреслити з життя. Стоїмо горою одне за одного. Я не уявляю себе без співу, без пісні, яка житиме вічно», – поділилася учасниця колективу «Калинонька» Влада Шестакова.

Звітний концерт народний хор української пісні «Червона калина» розпочав виконанням пісні «Зеленеє жито, зелене», яка й задала динамічній тон, а разом з тим створила затишну атмосферу свята.

Зеленеє жито, зелене,

Хорошії гості у мене.

Зеленеє жито ще й овес, –

Тут зібрався рід наш увесь.

Глядачі вже з перших секунд концерту відчули себе частиною великої родини. «Я вперше потрапила на виступ цього колективу, пісні дуже гарні, задушевні, мені сподобалося, я впевнена, що тепер не пропущу жодного їхнього концерту. Приємно вразили молоді виконавці, співали гарно, як справжні артисти», – поділилася своїми враженнями від звітного концерту глядачка Лідія Костенко.

За час своєї діяльності «Червона калина» була переможцем та учасником багатьох республіканських і міжнародних конкурсів, фестивалів. Попереду в колективу багато планів та роботи, щоб знову радувати своїх шанувальників.


Леся ПОТОЦЬКА

Фото автора