Профорієнтаційні екскурсії в Кам’янці

Керівництво нашої республіки поставило за мету збалансувати попит і пропозицію на ринку праці. З цього приводу триває постійна робота щодо професійної орієнтації юнацтва.

Активно залучені до цього процесу вищі та середні спеціальні навчальні заклади, де регулярно відбуваються зустрічі зі школярами, майстер-класи, що пропагують професії, які можна здобути. Про їхнє подальше застосування старшокласники Придністров’я дізналися, завдяки профорієнтаційним екскурсіям на підприємства та до установ республіки.

У Кам’янці фахівці районної держадміністрації з питань молодіжної політики організували для школярів низку зустрічей із провідними трудовими колективами міста, де працюють не тільки профільні фахівці, а й представники широкого кола суміжних професій. Наприклад, на консервному заводі, крім перероблення, активно розвивають аграрний сектор. Заводчани вже декілька років самостійно вирощують овочеві культури. Посадили сад, щоб мати власні яблука для виробництва соку – одного з найпопулярніших видів продукції. У зв’язку з цим колектив поповнився фахівцями сільськогосподарського профілю: агрономами, механізаторами, овочівниками тощо.

У розпал сезону в господарствах, коли активно збирають урожай та переробляють його, завжди відчувається дефіцит робочих рук. Однак справ вистачає і в міжсезоння. У цьому старшокласники переконалися, коли пройшлися заводськими цехами. Вони ознайомилися з процесом переробки яблук, з асортиментом продукції, яка вже пакується та готується до відправлення в торговельні мережі нашої республіки, близького і далекого зарубіжжя. Майстри та оператори з гордістю показували майбутній молодій зміні сучасні виробничі лінії. Для їх обслуговування потрібні фахівці, що володіють міцною базою знань, адже чимало устаткування оснащене комп’ютерним управлінням.

Ще дві зустрічі відбулися в найбільших медичних установах. У центральній районній лікарні школярів ознайомили зі специфікою роботи лікарів і середнього медперсоналу. Наталія Штирба, хоч і має вже чималий терапевтичний досвід, прекрасно пам’ятає, як сама вирішувала, ким бути; як після довгого навчання працевлаштувалася та робила перші кроки в професії. Тому її розповідь про будні медиків була цікавою та змістовною. Лікар відзначила, як важливо швидко і правильно визначити діагноз, із задоволенням продемонструвала школярам, якою технікою, що дає можливість розпізнати хворобу, оснащена ЦРЛ. Молодь, яка звикла до щогодинного користування різними гаджетами, дізналася про цифрові технології, задіяні в лабораторії, кабінетах флюоро-, електрокардіо- та рентген-обстеження.

Сучасну базу для діагностики та лікування має і санаторій «Дністер». Екскурсія поліклінікою, розташованою на двох поверхах одного з корпусів, справила велике враження на школярів. Вони дізналися, що багатопрофільна оздоровниця спеціалізується на лікуванні захворювань опорно-рухового апарату, органів травлення та дихання, серцево-судинної, нервової та ендокринної систем тощо. У процесі лікування та реабілітації використовуються найсучасніші методи. Терапія здійснюється не лише за допомогою медикаментів і високотехнологічних приладів. Природні радонові ванни, лікувальна мінеральна вода і навіть дієтичне харчування служать оздоровленню.

«Трудовий колектив санаторію сформований з урахуванням того чинника, що люди до нас приїжджають не тільки на лікування, а й на відпочинок, – зазначила заступник головного лікаря Вікторія Бистрова. – Основу, звичайно, складають висококваліфіковані лікарі різних профілів і досвідчені медсестри. Славиться санаторій і харчоблоком, на якому працюють умілі кухарі, що забезпечують відпочивальників спецхарчуванням за попереднім замовленням. Офіціанти створюють в їдальні затишну атмосферу. На відповідному рівні організоване й дозвілля: екскурсії, концерти, вечори відпочинку тощо. Звичайно, потрібен належний постійний догляд будівлям і території. Усе це виконують професіонали багатьох спеціальностей. Словом, наш колектив – немов місто в мініатюрі: тут потрібні різні трудівники. Тож ми чекаємо молоде поповнення як із вищою профільною освітою, так і з робітничими спеціальностями».

Більше ніж півсотні школярів побували на профорієнтаційних екскурсіях. Хтось ходив на всі, прагнучи зрозуміти, яких фахівців потребує Кам’янщина; інші – туди, де могли б більше дізнатися про професію, що подобається. Учень СШ № 2 Андрій Самоній мріє про медицину. Він не тільки уважно слухав, про що йшлося в ЦРЛ і в санаторії, а й ставив запитання, вникаючи в повсякденну діяльність лікувально-профілактичних установ. Признався, що зустрічі допомогли йому зрозуміти, як багато треба знати, щоб стати лікарем. Він не розчарувався в обраній професії, навпаки, ознайомчі екскурсії послужили стимулом для подальшого старанного навчання в школі, щоб як слід підготуватися до вишу.


Лариса ЛЕГКУН.

Фото автора.