До малої батьківщини з любов’ю

Бути придністровцем – означає мати у своєму серці місце для шанування різних культур. Напередодні дня Архангела Михаїла жителі Паркан виявляли повагу до своєї болгарської самобутності й різними мовами співали про кохання.

Село Паркани завжди привітно приймає гостей, а на храмове свято села це відбувається особливо виразно. Болгари, що колись переселилися сюди, принесли з собою не тільки рідну мову, звичаї, традиції, ментальність, а й певне відчуття єднання. Цього дня зал місцевого Будинку культури ледве вміщав його господарів та гостей.

Історія святкування надзвичайно цікава. Зазвичай до нього долучаються не тільки люди старшого віку, а цілі сім’ї. Спочатку бабусі та дідусі приводять своїх онуків, ознайомлюючи їх зі святковими ритуалами, прищеплюючи тим самим особливості етнічної культури. З великим бажанням уже дорослі онуки супроводжують їх на цю подію.

Храм села розпочався з народного гуляння «Хоро гулямо!» У холі БК розгорнулося велике болгарське обійстя з елементами побуту «Рідна землиця моя». Представлена на хустках та килимах національна вишивка заворожувала своєю барвистістю та філігранною майстерністю, тонкістю роботи. Відвідувачі з задоволенням пригощалися глінтвейном, медовухою та домашнім сиром.

Головною подією дня став концерт «Болгарська родзинка придністровського краю». Понад 200 учасників різних творчих колективів представили 20 пісенних і танцювальних номерів. Відмінною рисою всіх цих виступів було те, що більшість артистів і виконавців є уродженцями села Паркани.

На святі були присутні й почесні гості: настоятель храму Архангела Михаїла о. Федір, депутат Верховної Ради ПМР Іван Недєлков, народний депутат Ради народних депутатів Слободзейського району та міста Слободзеї Володимир Тимофєєв.

Глава адміністрації с. Паркани Наталія Доброва душевно привітала присутніх і побажала рідній землі процвітання та миру.

У День села відбулася церемонія нагородження його жителів за різні заслуги та досягнення. У номінації «Юні таланти» спортивними й творчими успіхами відзначилися вихованці дитячого садка «Березонька», а також учні місцевих освітніх закладів.

Цього року учасники самодіяльних колективів Будинку культури прославили село та республіку на Міжнародному фестивалі «Сонячна Олімпія» у м. Кранево (Республіка Болгарія).

Почесними нагородами в номінації «Золоті ювіляри» (у шлюбі 50 років) відзначили одразу 8 пар. Гідним прикладом молодому поколінню є їхні міцні сімейні стосунки, в яких переважають взаємоповага, підтримка, терпіння і працьовитість.

Народний ансамбль «Червена Китка» та зразковий колектив сучасного танцю «Феєрія» захопили глядачів запальними болгарськими ритмами, а колектив «Юнікс Ритм» виконав веселий український танець. Євген Аврамов та Кароліна Балан виступили з чудовою молдавською композицією «Пеленица мя». Організаторам вдалося створити справжній калейдоскоп національних культур.

Завершила концертну програму пісня «Паркани» у виконанні Дмитра Стоянова. Вдячні глядачі стоячи тривалими оваціями дякували артистам.


Олександра ТИМКО.

Фото автора.