Анатолій БЛАШКУ: Слід на землі

У малій залі Палацу Республіки презентували книгу про одного з визначних державних діячів ПМР – Анатолія Блашку, а також документальний фільм про нього.

І книга з серії «Твої люди, Придністров’я», і фільм мають однакову назву – «Анатолій Блашку. Слід на землі». Вони розповідають про особисте життя, а також про трудову, громадську та наукову діяльність цієї непересічної людини – кандидата фізико-математичних наук, генерального директора заводу «Молдавизолит», президента концерну «Ламинат», заступника Голови Уряду та міністра промисловості республіки.

Ідея створення книги належить удові Анатолія Івановича Марії Блашку. «Він пішов за місяць до 55-річчя нашого спільного життя, – розповіла Марія Георгіївна. – У самий пік пандемії коронавірусу. Ми не змогли належним чином провести в останню путь найдорожчу для нас людину. Це важким тягарем лежало на моїй душі. Тоді мені й спала на думку ідея згадати про нього, розповісти про свої почуття через спогади в книзі».

Вибір автора-упорядника видання припав на головного редактора муніципальної газети «Слободзейские вести» Олега Настасенка. «Я і не припускав, що моє інтерв’ю з Анатолієм Івановичем трирічної давності матиме продовження. Проте сталося так, що ініціативна група, його колеги та соратники, запропонувала створити цю книгу саме мені, – пояснив Олег Гаврилович. – Ми знаємо чимало випадків, коли зі смертю людини закінчується і шанування її оточенням. Однак з А. Блашку цього не сталося. Все випадкове і дрібне, що супроводило його бурхливу діяльність, розвіялося і зникло, залишилася добра пам’ять про справи та вчинки.

Книга саме про це. Нинішня презентація – свідчення високої оцінки діяльності Анатолія Івановича Президентом, Верховною Радою, Урядом нашої республіки. Видання, безперечно, послужить вихованню придністровської громадянськості та патріотизму, стане додатковим матеріалом, яскравою ілюстрацією у вивченні історії ПМР. «Слід на землі» нашого героя дістав путівку в життя і стане гідним продовженням справи, якій він чесно служив».

У презентації взяли участь рідні А. Блашку, колеги, представники Уряду ПМР, які знали Анатолія Івановича по його діяльності на підприємстві та в органах влади республіки. Наприклад, Юрій Ганін, якому довелося працювати головним інженером заводу «Молдавизолит» і бути першим заступником Анатолія Блашку в Міністерстві промисловості, у своєму виступі зазначив, що в придністровській історії є великі прогалини в тому, що стосується ролі керівників підприємств Придністров’я у створенні фундаменту республіки.

«Ми з вами присутні на відкритті нової сторінки літопису придністровської держави, формуванні історичної пам’яті нашого народу. Книги з серії «Твої люди, Придністров’я» не просто містять якісь факти чи цифри. Їхня мета – розповісти про життя того покоління, для якого служіння Батьківщині та народу було найголовнішим», – сказав, виступаючи на презентації, перший заступник керівника Апарату Уряду ПМР Олексій Цуркан. Крім того, своїми спогадами про Анатолія Блашку поділилися Петро Степанов, Фелікс Крейчман, Олександр Кіторага, Олена Бомешко та багато інших, зокрема родичі та друзі родини Блашку.

Органічно лягли в структуру  книги та зафіксували добру пам’ять про Анатолія Івановича спогади його соратників і друзів Леоніда Рухльова, Михайла Доброва, Степана Берила, Сергія Квіткевича, Віталія Маковея, Валерія Панасенка, Степана Плацинди. З величезним зацікавленням поставилися до створення книги й відгукнулися на прохання поділитися своїми думками про А. І. Блашку його російські колеги, вчені та керівники найвищого рангу, зокрема лауреати державних премій СРСР та Росії: В’ячеслав Огоньков, Володимир Лебедєв, Ігор Сусанін, що підтвердило значущість Анатолія Блашку для розвитку промисловості, новітніх технологій та його високий авторитет не лише в нашій республіці, а й там.

Фільм про Анатолія Блашку присутнім представив головний редактор відділу спецпроектів Першого Придністровського телеканалу Олександр Кожухар. Він зазначив, що ми звикли брати приклад із закордонних ділових людей на кшталт Генрі Форда чи Стіва Джобса. Тим часом у Придністров’ї є свої визначні організатори економіки, з яких варто брати приклад молоді. А. Блашку, який пройшов шлях від випускника сільської школи до радника Президента ПМР, – один із них.

До речі, виданню пропонували різні назви, але Марія Георгіївна була непохитною і відстояла варіант «Анатолій Блашку. Слід на землі». У серії «Твої люди, Придністров’я», що користується широким визнанням, такої назви ще не було. Фотографія, підібрана на обкладинку видання, органічно поєднується з назвою. Необхідно визнати, що слід на землі, який залишив Анатолій Іванович, – дійсно вагомий. Він – герой нашого часу. Його життя – взірець служіння справі, державі, сім’ї.

У книзі використані документи та фотографії з сімейного архіву А. І. Блашку, з архіву заводу «Молдавизолит». Перший Президент ПМР Ігор Смирнов у передмові до видання, яку він озаглавив «Радянський директор – людина обов’язку та честі», написав: «На моє глибоке переконання, книга про таку людину і керівника, як Анатолій Іванович, безумовно, посяде гідне місце в серії видань «Твої люди, Придністров’я»… Побажаю всім читачам цієї книги відчути гордість за Придністров’я та його народ, одним із найкращих представників якого був А. Блашку. Є чому вчитися з прикладу його життєвого шляху».


Олександр ПЕТРЕНКО