Дев’ять десятиліть на сторожі продовольчої безпеки

Саме стільки часу впевнено працює Тираспольський комбінат хлібопродуктів (ТКХ) – одне з найбільших і найстаріших підприємств міста в системі заготівлі та переробки зерна.

Засноване 90 років тому, воно має не лише соціальне, а й стратегічне значення. ЗАТ «ТКХ» вирощує, зберігає, переробляє та реалізує різноманітну сільгосппродукцію: пшеницю, жито, ячмінь, горох, гречку, рапс, гірчицю, кукурудзу та соняшник. З них щомісяця виробляється до 1 800 т борошна та до 300 т крупів, які надходять до бюджетних організацій, на хлібозавод та для продажу населенню в торговельні мережі. Протягом року комбінат переробляє близько 40 000 т зерна. Його запаси постійно оновлюють та підтримують у необхідній кількості для продовольчої безпеки країни.

До речі, підприємство нині забезпечує постійною роботою 530 придністровців, які користуються повним соціальним пакетом, пільговим харчуванням тощо.

Історія комбінату розпочалася 1932 року. На той момент це було єдине підприємство з виробництва та заготівлі зерна. Невелике спочатку, воно протягом десятиліть зростало і стало сучасним комплексом. У 2002 році тут була введена в дію власна хлібопекарня, впорядкована територія, а саме підприємство оснащене комп’ютерами. За останні 10 років кількість земельних угідь під посіви зросла з 13 000 до 20 000 га. Якщо у 2012 році валовий продукт становив 25 000 т з урожайністю 19 ц/га, то в нинішньому – 58 000 т при урожайності понад 38 ц/га.

«Усі ці 10 років ми перебували в стані постійної реконструкції: оновлювали потужності лінії з прийому зерна та модернізували млини, парк сільгосптехніки та автотракторний парк. Ми зуміли налагодити полив на 4 500 га землі й таким чином досягти більш стабільних урожаїв», – сказав директор підприємства Ігор Черней, виголошуючи коротку промову на урочистому заході з нагоди ювілею комбінату.

90-річчя від дня заснування ТКХ відзначили в актовій залі, де зібралися керівництво та працівники комбінату, а також Голова Уряду Олександр Розенберг, в. о. міністра сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул, численні гості та ЗМІ.

Олександр Розенберг вручив державні нагороди 19 працівникам, які особливо зарекомендували себе багаторічною працею. Серед них – головний інженер підприємства Вадим Арнаут, нагороджений медаллю «За відзнаку в праці».

Нашому кореспондентові Вадим Олександрович охоче розповів: «Я працюю на комбінаті майже 18 років. Починав з посади електромонтера, продовжив як головний енергетик, на початку нинішнього року став головним інженером. Ми за ці роки одержали інвестиції на розвиток та модернізацію: придбали нове обладнання, обновили млини, для працівників покращили умови праці та відпочинку, відремонтували роздягальні, санвузли, душові. Співробітників, які протягом року не порушували дисципліну, не мали нарікань з боку керівництва, заохотили матеріально. Я дуже люблю свій комбінат, якому віддав у же половину свого життя, і ціную як свою другу домівку, де приємно жити та працювати».

Сергій Морозов – змінний майстер, отримав з рук Голови Уряду Грамоту Президента. «Я працюю на млині, графік роботи якого розрахований на три зміни, без перерви, крім вихідних, звичайно. Ми перемелюємо зерно на борошно, висівки, манку. Наша праця надзвичайно важлива, адже ми забезпечуємо продовольством свою державу, від нас залежить життя її людей. Тому й стараємося. Радий, що мене відзначили державною нагородою», – сказав Сергій і відразу з зали пішов на чергування в третю зміну.

За вагомий внесок у розвиток сільського господарства республіки та високу ефективність виробництва Тираспольський комбінат хлібопродуктів нагородили орденом «Трудова слава».

Олександр Розенберг на завершення офіційної частини зазначив: «На сьогодні ви – флагман і гарант виробництва продукції, яку випускаєте. Я бажаю підприємству розширити сівозміни та номенклатуру продукції, підвищувати якість і не стояти на місці. Постійно думати про розвиток, вкладатися у виробництво, розвиватися. Тоді буде стабільний добробут і у вас, і з податками в республіці буде все гаразд».

Варто додати, що в процесі виробництва ні зерно, ні готова продукція не обробляються жодними хімічними реагентами, що дає можливість випускати екологічно чисту готову продукцію.

Внаслідок цього вона може без обмежень використовуватися для харчування, зокрема в дитячих закладах, що доведено багаторічною співпрацею зі школами та дитячими садками в Придністров’ї.


Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду. 

Вадим Арнаут – крайній ліворуч.