Молодь як потужна сила суспільства

Уповноважений із прав людини в ПМР взяв участь у VI Міжнародній конференції, присвяченій захисту прав молоді.

Подія відбулася в Москві за участі 125 делегатів із 29 держав, серед яких були омбудсмени та представники міжнародних організацій, члени парламентів, активісти громадянської та наукової спільнот. Придністров’я представив Уповноважений із прав людини В’ячеслав Косинський, який залучився до участі у форматі відеоконференції.

Придністровський омбудсмен розповів, що порядок денний актуальної події містив понад 10 найбільш злободенних питань.

«У переліку – охорона здоров’я молодих людей, забезпечення гарантій у працевлаштуванні, дотримання житлових прав, права на освіту, державна підтримка молоді та інші теми, що хвилюють нинішню молодь», – повідомив В’ячеслав Миколайович.

Під час спілкування учасники зустрічі зазначали, що нині триває боротьба за уми молодого покоління, тож тема захисту його прав – це внесок у майбутнє. Молодь – це потужна рушійна сила суспільства, яка може об’єднуватися й допомагати в розв’язанні глобальних суспільних проблем.

На обговорення було винесено низку пропозицій, спрямованих на посилення гарантій прав молодого покоління. Зокрема – розробка єдиного універсального міжнародного підручника з прав людини, який може бути використаний у вишах різних країн, а також створення консультативних молодіжних структур при державних органах.

В’ячеслав Косинський зазначив, що за підсумками конференції, після докладного вивчення всіх доповідей та пропозицій, найбільш актуальні з них можуть бути реалізовані в майбутньому і в нашій державі.

Придністровський омбудсмен зауважив, що наша республіка в переліку інших країн-учасниць була представлена як окрема держава.

Участь у такому міжнародному заході була важливою з точки зору тієї великої уваги, яка приділяється молодіжній політиці в Придністров’ї.

Згідно зі «Стратегією розвитку ПМР на 2019 – 2026 роки» для мотивації соціально корисної діяльності молоді необхідно поширювати позитивний досвід молодіжних організацій патріотичної, релігійної, екологічної, культурно-історичної спрямованості. Не можна залишати підлітків та молодих людей без уваги та допомоги держави. Їх треба залучати до соціально-економічного, суспільно-політичного та соціокультурного життя. Також важливо створювати умови для розвитку інтелектуального та духовно-культурного потенціалу молоді, щоб ефективно використовувати його в розбудові республіки, підтримувати взаємодію в молодіжному середовищі проведенням тематичних зльотів, організацією таборів, науково-практичних та бізнес-конференцій, дискусійних клубів.

Цьому сприятиме й результат конференції, що минула.


Уляна БОНДАРЧУК

Фото прес-служби Президента