В. Красносельський: «Ми – одне ціле – придністровський народ»

Iнклюзивна спартакіада «Спорт для всіх» відбулася в Рибницькому спорткомплексі «Ювілейний».


Спортивне свято організували для дітей з особливими можливостями здоров’я, а провів його керівник фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

Президент Придністров’я Вадим Красносельський побував на заході та привітав учасників змагань. Звертаючись до дітей та їхніх батьків, він сказав: «Запевняю вас, ми як робили, так і робитимемо все можливе, щоб наші діти та дорослі люди з обмеженими можливостями не були ізгоями суспільства, як у деяких державах, а були частиною нас. Ми – одне ціле – придністровський народ».

Нагадаємо, що державна соціальна політика в галузі соціального захисту інвалідів у республіці спрямована на їх забезпечення рівними з іншими громадянами можливостями реалізації громадянських, економічних, політичних та інших прав і свобод, передбачених Конституцією Придністровської Молдавської Республіки.

Для реалізації цих цілей працює Державна цільова програма «Рівні можливості», затверджена Президентом Вадимом Красносельським і розрахована на 2019 – 2022 роки. У рамках цієї програми в Рибниці й було відкрито Спортивно-оздоровчий центр для дітей з ОМЗ.

Дмитро Кузук зазначив, що захід присвячений параспорту і включає інформаційну частину та безпосередньо спортивні змагання. «Я приїхав на прохання держадміністрації міста Рибниці. Сьогодні я тут, тому що з відкриттям такого центру в дітей з інвалідністю з’явилися нові можливості, тож я спробую сьогодні підштовхнути підлітків до занять спортом, спробую їх зацікавити, стимулювати», – пояснив відомий параспортсмен.

В інформаційній частині, яка проходила в новому приміщенні, Дмитро Кузук провів відеопрезентацію. Він розповів дітям та їхнім батькам про потенційне майбутнє параспортсменів, про паралімпійські дисципліни, які входять до паралімпіади. Пояснив, що систематичні заняття спортом не лише позитивно впливають на фізичні можливості людини, але, що не менш важливо, – соціалізують її, відкривають нові можливості спілкування, захоплюють і змушують працювати над собою для досягнення поставлених цілей.
Усе сказане керівник фонду «Світ рівних можливостей» підтверджував фотографіями та відеоматеріалами з зазначенням конкретних прикладів досягнень як світових, так і наших придністровських параспортсменів.

Друга – спортивна частина – відбулася в головному спортзалі комплексу. Спартакіада розпочалася з того, що учасників поділили на дві команди. Одна з них називалася «Блискавка», а друга – «Скорпіони». Коли дали старт, потрібно було бачити, з яким спортивним азартом і старанням діти почали змагатися. Обличчя їхніх батьків світилися посмішками. Було достатньо одного погляду на те, що відбувалося, щоб зрозуміти, як необхідні такі заходи не тільки самим дітям, а й їхнім татам і мамам.

«Насамперед, це важливо для розвитку параспорту, для соціальної інтеграції людей з інвалідністю. Президент сьогодні правильні слова сказав про те, що в нашій республіці всі громадяни рівні. Це дуже важливо ще й тому, що саме держава приділяє увагу розв’язанню проблем людей з обмеженими можливостями здоров’я.

Був час, коли мало вірили в те, що ці люди теж можуть приносити користь суспільству. Сьогодні змінилося розуміння цього питання, світ змінився, змінилися можливості працевлаштування, тепер є можливість працювати віддалено. Потрібно розуміти: коли ми залучаємо людей з інвалідністю, то даємо можливість реалізувати себе в цьому житті.
Цей захід був спрямований на пропаганду активного способу життя, на те, щоб батьки теж розуміли, що їхні діти мають можливість займатися спортом, мають майбутнє. Повірте: воно є», – сказав Дмитро Кузук.

Керівник фонду також зазначив, що якщо в Тирасполі та Бендерах параспортивний рух досить добре розвинений, то в інших містах це питання потребує уваги та опрацювання. Наступного року в рамках гранту Президента у Дмитра заплановані заходи по всьому Придністров’ю. У Слободзеї, Григоріополі, Дубоссарах, Рибниці та Кам’янці відбудуться зустрічі, лекції та спортивні заходи для дітей з ОМЗ.

«Можна приїхати до нас, подивитися, скільки дітей відвідують і тренуються в моєму центрі. Вони працюють наполегливо, вперто і з радістю, хоча багато хто казав, що в них нічого не вийде. Нині вони отримують державні стипендії, що досить складно – потрібні результати. Проте діти їх досягають, і це дуже важливо», – наголосив Дмитро Кузук – чоловік, який своїм прикладом, своєю щоденною працею та всім способом життям доводить право людей з інвалідністю повноцінно жити в суспільстві


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.