У цьому моє життя, моє призначення

Олег Баєв, генеральний директор ЗАТ «KVINT», депутат Верховної Ради ПМР, доктор технічних наук, почесний громадянин міста Тирасполя, відзначив своє 74-річчя.


Президент ПМР Вадим Красносельський назвав Олега Баєва справжнім творцем. Він особливо відзначив такі риси його характеру, як професіоналізм, працьовитість, захопленість справою та вірність обов’язку, а також досвід і багатющі знання, якими наш герой весь час поповнює свою «скарбничку». «Доля Олега Марковича – показовий приклад того, як пересічний працівник може стати досить успішним керівником», – мудро наголосив Глава нашої держави.

Він народився 23 листопада 1948 року в Одеській області в сім’ї селян. 1963-го вступив до Кишинівського радгоспу-училища виноробства та виноградарства за спеціальністю «технік-технолог виноробної промисловості». Проте зупинятися на цьому не збирався.

На Тираспольський винно-коньячний завод прийшов 1967 року простим робітником виннокупажного цеху. У наступні роки швидко зростав на посаді: контролер, старший технолог, головний технолог, головний інженер. Цьому сприяв той факт, що в 1974-му Олег Баєв закінчив Одеський технологічний інститут харчової промисловості, а також його працездатність, відповідальність, чесність, неабиякі організаторські здібності. Був він і комсомольським ватажком заводу, проте 1969 року його обрали другим секретарем міського комітету комсомолу міста Тирасполя.

У листопаді 1986 року колектив Тираспольського винно-коньячного заводу надав йому високу довіру – одностайно обрав своїм директором. Нині вже 36 років Олег Маркович очолює цей колектив. І не просто очолює, а успішно керує підприємством. Саме з його керівництвом поєднують розквіт виробництва «KVINT». Наприклад, з 2000 року тут було розроблено понад п’ятдесят нових видів продукції. Серед них – високоякісні марочні дівіни «Тирасполь», «Вікторія», «Ювілейний», «Суворов», «Князь Вітгенштейн» та «LEGACY». Ці напої принесли Тирасполю, ПМР і самому Олегу Марковичу Баєву всесвітню популярність.

Він відомий також своїми науково-дослідними роботами з відродження виноградарства та виноробства в нашій республіці, монографіями, книгами з виноробства та виноградарства, створенням власної сировинної бази підприємства, проведенням глибоких наукових досліджень у Дубоссарському районі. Дві пляшки коньяку «Білий лелека» зі спеціальною етикеткою, присвяченою експедиції в космос, побували на орбітальній космічній станції «Мир». Нарешті, продукція заводу «KVINT» дістала благословення у Ватикані – від папи римського Іоанна Павла II. Документальне свідчення про це можна побачити в музеї підприємства.

Якість напоїв «KVINT» підтверджують численні нагороди, завойовані на міжнародних та міжрегіональних дегустаціях і конкурсах. Проте Олег Маркович упевнений, що особливу цінність мають люди, які працюють на заводі, адже саме вони створюють ексклюзивну продукцію, яку знає весь світ. На запитання: «Коли вже в асортименті продукції підприємства з’явиться коньяк «Баєв»?», легендарний директор мудро відповів: «Такі пропозиції лунали 10, 15, 20 і більше років тому. Чути їх і сьогодні. Однак створення нових коньяків – це не тільки моя праця, а праця колективна. Тому вважаю, що вчинив абсолютно правильно, коли запропонував спеціалістам компанії назвати один із напоїв ім’ям нашого головного коньячного майстра – Сергія Олексійовича Чернецького. Так з’явився бренді «Алексеич».

Олег Маркович – дбайливий і уважний сім’янин – родині присвячує весь свій вільний час. Він виростив трьох дітей, тепер виховує онуків.

Упевнено дивиться Олег Маркович уперед: «Майбутнє в компанії «KVINT» – світле. Запорукою цього є понад мільйон декалітрів якісних коньячних спиртів. Це колекція, яку ми збирали тут усі останні десятиліття. Жак Ширак, колишній президент Франції, скуштувавши під час свого візиту на завод наш продукт, сказав: «Я ніколи не думав, що ваша маленька країна може готувати такі чудові продукти. Вони анітрохи не гірші за наших французьких коньяків».

Олег Баєв – повний кавалер усіх орденів ПМР, а також володар багатьох нагород РФ та Російської православної церкви. «Я пишаюся тим, що всі ці роки намагаюся зробити так, щоб наша земля процвітала, ставала все кращою, щоб люди тут жили комфортно, заможніше, – сказав він. – Це дорогого варте. У цьому все моє життя, моє призначення!


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото прес-служби Президента.