Сформовано нову спільність – придністровський народ

У гуртожитках держуніверситету провели традиційний фестиваль культур «Дружба народів». У першій його частині студенти представили молдавську, українську та гагаузьку культури.


Головною прикметою Придністров’я можна назвати єдність його народів. Ця риса червоною ниткою пролягає через усе наше життя. Особлива увага приділяється їй у вищих навчальних закладах республіки.

Наприклад, студенти ПДУ вільно презентують свою національну ідентичність у виступах на різних концертах і конкурсах, а до кінця осені між гуртожитками завжди влаштовують своєрідний фестиваль. Нинішнього року він дістав назву «Дружба народів».

Кожна група учасників заздалегідь обрала для себе культуру, яка їй близька, в яку вона хотіла б зануритися. Експертне журі конкурсу склали співробітники університету, а також діячі культури в особі завідувача Тираспольської картинної галереї Майї Браду.

Мешканці гуртожитку № 4 на один вечір стали справжніми молдаванами та молдаванками. Своїх гостей вони зустріли хлібом та сіллю, як належить щирим хазяям. Так склалося, що саме в цей момент у нашій республіці стався збій у системі подачі електроенергії, проте це нікого не збентежило. Хол гуртожитку, де відбувалося свято, присутні підсвічували ліхтариками своїх телефонів та спалахами фотокамер.

Юнаки та дівчата в національних костюмах ручної вишивки виявляли свою обізнаність у молдавських весільних звичаях, демонстрували журі своє знання обрядів. Вони поставилися до цієї справи настільки серйозно, що для однієї зі сценок привезли з музею с. Бутор вінок і фату з традиційними восковими прикрасами. Не обійшлося і без ритмічних танців, а також частування смачною мамалигою, голубцями й традиційною випічкою – «хрустиками». Хрусти або вергуни нагадують формою хмиз, опале осіннє листя.
Про те, яку культуру представив гуртожиток № 4, стало зрозуміло по горщиках, плетеному паркану та хустках на ґанку.

Віддані шанувальники української культури теж зустріли своїх гостей пишним хлібом, танцями та багатим оздобленням. Студентка інженерно-технічного факультету Діана Стадник виразно прочитала вірш Тараса Шевченка «Утоплена». Другокурсниця Даша Буліга заспівала зворушливу пісню «Плакала».

Українська привітність подарувала незабутні враження. Особливо приємно порадували частування на цьому подвір’ї. Учасники фестивалю приготували цілий казанок насичено-червоного борщу, бутерброди з домашнього ароматного сала з чорним хлібом, вареники з картоплею та соління.

Студенти, які проживають у гуртожитку № 1, представили культуру гагаузького народу. Біля головного входу вони виконали національний гагаузький танець «Каршилама хаваси».
У невеликій залі другого поверху хлопці організували виставку з елементами побуту цього народу. Гості змогли ознайомитися з історією домотканих килимків, справжніми весільними рушниками, прикрасами, горщиками та книгами. До речі, це все хлопці привезли з дому – з Гагаузії.

Після кількох веселих танців, пісень та поезій рідною мовою всіх присутніх запросили на дегустацію страв національної кухні. Студенти разом із комендантом свого гуртожитку спекли хліб з овечим сиром, коржики «гозлямя», дістали соління «туршу» та багато інших смаколиків.
У фестивалі культур «Дружба народів» взяли участь десятки студентів різних національностей. Хлопці та дівчата представляли не лише свої рідні культури, вони старанно та з належною повагою вивчали й інші. Такі свята є запорукою зміцнення єдності в нашій багатонаціональній республіці. Попереду нас чекають ще дві презентації: болгарської та російської культур, про які ми розповімо в наступному номері


Надія САМСОНОВА.

Фото автора.