Зближення культур – єднання народів

От і завершився фестиваль «Дружба народів». Своїми яскравими презентаціями російської та болгарської культур порадували ще два гуртожитки ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Суддівське журі здивувало несподівано приємним оголошенням результатів усього конкурсу.


Упродовж кількох тижнів студенти державного університету облаштовували у своїх гуртожитках національні подвір’я, світлиці, парадні та гостьові кімнати. З музеїв і будинків культури Придністров’я заповзятливі юнаки та дівчата звозили елементи побуту для їх оформлення, відпрасовували традиційні костюми та готували художні номери для виступів. Усе це вони робили заради того, щоб гідно представити наш багатонаціональний і полікультурний миролюбний край.

У минулому номері газети ми вже висвітлювали виступи молдавської, української та гагаузької культур, що відбулися в рамках цього заходу. Настала черга ще двох, не менш цікавих і важливих для жителів нашої республіки.
Гуртожиток аграрно-технічного факультету № 6-а занурив експертну комісію в дивний світ російської казки. Біля входу всіх зустрічали три богатирі, студент в образі князя Володимира докладно розповів про культурні особливості та про значущих історичних особистостей.

Дівчата-красуні в сарафанах і з нарум’яненими щоками розважали гостей веселими танцями, а юнаки втілили в життя сценку «Захоплення Солов’я-Розбійника». Після таких чудових, захопливих та енергійних виступів усі відчули істинність відомого вислову «Хліба й видовищ!», тож приступили до хліба.

На довгоочікуваній дегустації пригощали млинцями з різними начинками, смаженою картоплею, оселедцем і, звичайно ж, чорним чаєм з блискучого самовара. Ну і куди ж без бубликів! Членам журі на початку фестивалю вручили намисто з баранок, якими вони могли пригощатися впродовж заходу або ж просто забрати з собою, як приємний маленький сувенір.
Після веселих російських хороводів свою презентацію розпочала інша колиска слов’янської культури – болгарська. Попри те, що серед мешканців гуртожитку № 7 не знайшлося представників цієї народності, за короткий термін вони вивчили та сприйняли її для себе, як близьку, майже рідну.

Ознайомившись з культурою різних народів, неможливо не помітити їхньої схожості між собою. Мабуть, кожна команда зустрічала своїх гостей умовним короваєм. Тут замість звичайної солі до хліба подали суміш семи ароматних приправ. За словами учасників, такі особливості цієї культури.

На презентації пролунали пісні та поезія болгарською мовою, а також наочно продемонстрували обрядову частину. Наприклад, інсценування танцю «Нестинарі» й «Герман».
Експонати для своєї виставки хлопці та дівчата привезли з Будинку культури с. Паркани. Зал, у якому розгорталося фестивальне дійство, прикрасили справжніми болгарськими килимами з традиційним орнаментом у вигляді стилізованих троянд. На стінах можна було розглянути національні жіночі та чоловічі костюми.

Не хотілося розставатися з таким веселим і доброзичливим народом. Однак експертному журі довелося подякувати команді за привітний прийом і після наради перейти до оголошення результатів фестивалю «Дружба народів». Приємним сюрпризом стало те, що абсолютно кожна команда стала переможцем.

Гуртожиток № 4 (молдавська культура) отримав диплом за душевну передачу культурних цінностей народу. Гуртожиток № 6 (українська культура) нагородили дипломом за яскраві художні номери й національну кухню. Гуртожиток № 1 (гагаузька культура) відзначили за яскраву передачу самобутності й гідності гагаузького народу. За казкову виставу вручили нагороду гуртожитку № 6-а (російська культура). Команда гуртожитку № 7 стала переможцем за особливо глибоке проникнення в цінності болгарської народної культури. Деякі учасники були удостоєні дипломів за окремі заслуги, як то: особливу організаційну підготовку та продумані оригінальні виступи.

Багатонаціональне населення Придністров’я відрізняється своєю гостинністю та доброзичливістю, а такі свята сприяють єднанню і пропагують ідеї миру та взаємоповаги між різними культурами й народами.
Варто тільки більше звертати увагу на спорідненості, яких, повірте, досить багато: в піснях про кохання, веселих танцях, добрих звичаях, у смачній кухні й традиційних духовних цінностях


Марина СОВА.

Фото автора.