Реформування галузі – в стадії обговорення

Проблеми галузі охорони здоров’я вказують на необхідність негайного пошуку шляхів її реформування. З метою поліпшити якість медичної допомоги, зробити її більш доступною для населення, підвищити зарплати лікарям і зупинити плинність кадрів у Придністров’ї вирішили вдатися до оптимізації системи охорони здоров’я.


Таке реформування системи охорони здоров’я (СОЗ) можливе за двома сценаріями: введенням страхової медицини та вдосконаленням чинної. У Придністров’ї вирішили зупинитися на її оптимізації, яка упроваджуватиметься планомірно й поетапно.

Актуальну на сьогодні тему регулярно обговорюють на майданчику Адміністрації Президента. Вадим Красносельський неодноразово зазначав, що йдеться про підвищення якості медичних послуг, створення умов для збереження здоров’я і життя громадян.

«Ми живемо у світі, де все змінюється і змінюється досить швидко. Ми теж повинні підлаштовуватися під цей час і підлаштовувати під його вимоги законодавство», – сказав Президент.

28 листопада для керівників лікувально-профілактичних установ відбулася розширена нарада щодо передбачуваної оптимізації в галузі охорони здоров’я. Міністр відомства Христина Албул представила учасникам наради проект реформування системи, який торкнеться кожної ЛПУ.

«У всіх містах і районах залишається I та II рівень надання медичної допомоги: поліклініки, СЛА, ФАП та лікарні. Для тираспольчан і громадян довколишніх сіл – I рівень – поліклініки, СЛА і ФАП. На другому та третьому рівнях допомогу надаватимуть республіканські установи», – зазначила міністр.

У ході засідання детально роз’яснили, які відділення і на якому рівні надання медичної допомоги будуть залишені в лікарнях, що передбачається перепрофілювати, а також визначили логістику щодо необхідного транспортування пацієнтів.

Керівник МОЗ звернула увагу на те, що необхідно зміцнити амбулаторно-поліклінічну допомогу на першому рівні не тільки шляхом збільшення кількості медичного персоналу, оснащення необхідним обладнанням, а й відкриваючи додаткові ліжка денного стаціонару, де хворому надаватиметься необхідна первинна допомога.

Цього разу з головними лікарями обговорили й питання про республіканські пологові будинки, яких передбачається залишити чотири. Так у Григоріопольській та Рибницькій лікарнях буде перший рівень пологової допомоги, в Бендерському Центрі матері та дитини – другий рівень, і третій – у Республіканському Центрі матері та дитини в Тирасполі. Решту акушерсько-гінекологічних відділень у лікарнях закриють, а породіль направлятимуть згідно з медичними показаннями та за територіальною доступністю.

Христина Албул доручила фахівцям відомства опрацювати з кожним керівником лікувальних установ, які з відділень вони пропонують залишити та які послуги вони надаватимуть. Як приклад, Бендерський Центр матері та дитини – це установа другого рівня, а його педіатричне відділення – третього. Тут працюють високопрофесійні фахівці на сучасному обладнанні.

Головним лікарям також доручили визначити штатну кількість фахівців, виходячи з умов передбачуваної оптимізації.

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що зустріч була конструктивною, оскільки на ній порушили всі питання стосовно до оптимізації галузі. Робота в цьому напрямку триває


Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.