Пізнання як фактор успіху в майбутньому

У Вищому художньому коледжі імені Віктора Постойкіна відбулася щорічна навчально-дослідницька конференція «Сходинки зростання». Студенти перших і других курсів виступили в ролі мистецтвознавців-початківців.


Майбутні скульптори, живописці та реставратори презентували публіці – однокурсникам та викладачам – свої доповіді. Теми для виступу були абсолютно різні: від математики в дизайні, ролі інтернету в суспільстві й аж до особистості Стіва Джобса.

Одним із головних завдань, поставлених організаторами навчально-дослідницької конференції, було набуття досвіду і розвиток уміння тримати себе перед аудиторією. Такі навички стануть у нагоді надалі: можливо, деяким майбутнім фахівцям доведеться викладати. «Це перший етап роботи, ми привчаємо студентів до того, що, крім програмного матеріалу, існує цілий пласт усього цікавого, що просто неможливо вмістити в рамки навчальних занять. Тому вони обирають найбільш цікавий для себе напрямок і проводять дослідницьку роботу, щоб детальніше й глибше його вивчити.

У ході цієї ж конференції ми апробуємо їхні можливості щодо самопрезентації, тому що це сприяє розвитку культури мови, логічного мислення, уміння висловитися, щось сказати на аудиторію. Зрештою, в їхньому дипломі буде запис, що вони, окрім своєї безпосередньої спеціальності (художника, реставратора чи дизайнера), можуть бути викладачами. Тому вони повинні вміти говорити», – розповіла завідувач кафедри загальноосвітніх дисциплін Бендерського вищого художнього коледжу імені В. Постойкіна Людмила Соколик.

Для залучення до навчально-дослідницької діяльності на базі коледжу працює студентський гурток «Пошук», проводяться форуми обміну ідеями та інші відкриті майданчики.
Цього разу програма конференції складалася з двох секцій: «Історичне краєзнавство в дослідній діяльності» та «Особистісний ресурс у процесі пізнання як фактор успіху в майбутньому». Художники-початківці говорили про взаємозбагачення народів Придністров’я, про культурну спадщину та нове обличчя міста Бендери. Студентка коледжу Діана Чеботар розповіла присутнім про те, що міфологія впливає на свідомість людини так само, як і міф, представлений у живописних роботах: «У всіх народів є своя міфологія, це ті самі звичаї й традиції. Я сама не з Придністров’я, але культура цього краю мені дуже близька і цікава. Моя робота полягає в розкритті міфологічних сюжетів у живописі й культурі: як міфологія впливає на свідомість сучасних людей, як вона впливала на свідомість древніх народів і як саме вона втілена в живописних творах. В епоху Відродження більшість робіт була спрямована на міфологічні сюжети. Вважаю, що міфологія – та сама література, але різноманітність образів у ній набагато більша. Є багато картин на міфологічні сюжети, й вони надзвичайно цікаві зображенням богів, німф, муз. Композиції й сюжети картин теж досить насичені. Наприклад, у давньогрецькій та слов’янській міфології – богатирі, лісовики тощо».

Подібні конференції для багатьох студентів є не лише тренінгом для роботи з аудиторією, а й надійним стартом до серйозніших міських, республіканських і навіть міжнародних науково-культурних заходів


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото автора.