Місце, де завжди панує свято

У Тирасполі є багато творчих клубів, гуртків, ансамблів, команд. Кожен масштабний захід у республіці прикрашений виступами наших талановитих придністровців. Де ж міститься центр усього цього  сценічного життя, в якому концерти йдуть цілими низками? Відповідь проста: в міському Палаці культури (МПК), який цього року відзначає 75 років з дня заснування.


Аналізуючи довгі роки роботи культурного закладу та незліченну кількість усіляких виступів, можна з упевненістю сказати, що серце його – це творчі колективи. Саме ці люди своєю працею дарують нам найяскравіші враження, заряджають позитивом і надихають на нові досягнення.
Під крилом МПК на сьогодні функціонує 21 клуб, і 9 з них мають звання заслужених, народних і зразкових. Особливо важливо виділити діяльність ансамблю народного танцю та оркестру народної музики «Ватра», хору любителів співу і муніципального камерного оркестру. Раз по раз вони підтверджують свій професіоналізм на великих концертах і удостоюються вищих оцінок публіки.

Однак про плідну роботу творчих гуртів свідчать не тільки нагороди, а й ті заходи, що проводяться на базі установи або ж на інших майданчиках спільно з іншими організаціями. Наприклад, практично жодне свято в Катерининському парку не обходиться без участі творчих об’єднань міського Палацу культури.

Існують також спільні місцеві постановки та виїзні. Слід зазначити, що Тираспольський МПК вельми популярний також серед різних відомств і в містах республіки.
У рідних стінах МПК проводять не тільки авторські культурно-дозвільні заходи, а й урочисті збори, вручення дипломів, нагородження кращих працівників і студентів, з’їзди, збори, зустрічі з керівництвом, ювілейні дати організацій тощо.

Художній керівник Палацу культури Ольга Барбулат напередодні ювілею установи поділилася деякими підсумками, планами та успіхами своїх колективів. Вона акцентувала на нововведенні цього сезону – відкритті молодіжного театру-студії «Фенікс». Свою творчу діяльність він розпочав у квітні 2022 року. Вся робота тут заснована на добровільному бажанні креативної та енергійної молоді спробувати свій потенціал на сцені.

Цій команді немає ще й року, а керівництво вже зазначає, що під проводом молодого і талановитого режисера Юлії Зайцевої хлопці та дівчата сміливо втілюють свої сценічні мрії та бажання. Театр виділяється оригінальністю прочитання літературних сюжетів, умілим підбором акторів і сучасними постановками.

«У нас усі концерти яскраві, проходять вони досить часто. Взяти хоча б і колоритні щорічні виступи народного ансамблю музики й танцю «Ватра» або програму до Дня сім’ї, любові та вірності «Мелодія любові». До кожної події наші колективи ставляться з індивідуальним підходом та обов’язково з інтерактивним стилем для глядацької зали», – розповіла художній керівник МПК.

Зустрічаючи своє 75-річчя, Палац культури тільки набирає обертів активного суспільного життя, завойовуючи все нові вершини й розширюючи коло інтересів своїх вихованців. Ольга В’ячеславівна висловлює глибоку вдячність тим, хто присвятив себе мистецтву і став частиною великої творчої сім’ї.

Святковий ювілейний концерт відбудеться 11 грудня о 16:00. У ньому візьмуть участь практично всі колективи Палацу культури. Подія вийде дійсно яскравою. Зокрема, глядачам представлять пластичний етюд у виконанні одного з найстаріших театрів юного глядача Придністров’я: народного театру «Синій птах». Не упустіть можливість доторкнутися до прекрасного!


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.