Жінок не залишають наодинці з проблемами

Нинішній Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, як і в попередні роки, відзначений світовою спільнотою 25 листопада, дав старт 16 дням активних дій, які завершаться 10 грудня 2022 року – в Міжнародний день прав людини.


Під гаслом «Зроби вибір, зупини домашнє насильство!» 25 листопада відбулася прес-конференція і в Тирасполі. Ініціаторами зустрічі та експертами виступили представник Міністерства внутрішніх справ ПМР Андрій Каргаполов та фахівці Центру розвитку й підтримки громадянських ініціатив «Резонанс».

Головною метою зібрання стала необхідність привернути увагу до важливої проблеми та допомогти жінкам, яким довелося пережити психологічне, фізичне чи сексуальне насильство.
Сім’ї бувають різні. В одних панують повага, турбота про дітей, бабусь та дідусів. Ці стосунки передаються з покоління до покоління, а любов – саме те почуття, що переважає серед членів родини. Існують інші взаємини, коли тільки втручання представників правоохоронних органів може на деякий час припинити фізичне знущання, п’яні дебоші, побиття дітей та дружини. Сильніший може знущатися над слабшими, поки йому це дозволяють робити самі члени сім’ї й не втрутяться правоохоронці.

Начальник відділу управління міліції громадської безпеки з організації діяльності дільничних інспекторів міліції та інспекції у справах неповнолітніх і профілактичної роботи Андрій Каргаполов розповів, що однією з важливих функцій міліції є забезпечення безпеки кожному громадянинові не залежно від його місця перебування. Це може бути вулиця, громадські місця, власне житло, інші локації. «Співробітники органів внутрішніх справ здійснюють цілодобове чергування, приймають телефонні дзвінки, миттєво реагують на звернення громадян як за телефоном 102, так і за телефонами довіри чи з допомогою мережі Інтернет. Кожне звернення реєструють чергові, співробітники негайно виїжджають на місце події, проводять розбір справи, складають протоколи. Якщо в діях винуватця виявлені протиправні дії, його можуть притягнути або до адміністративної, або до карної відповідальності. Все залежить від ступеня важкості скоєних дій», – розповів підполковник міліції.

«Міністерство внутрішніх справ вживає всіх можливих заходів щодо профілактики, попередження та припинення фактів протиправних дій, зокрема й насильства в сім’ї. Велика кількість таких звернень – це фізичне насильство», – зазначив Андрій Каргаполов.
На зустрічі була оголошена статистика, обговорювалися плани роботи Центру та пропонувалися методи розв’язання проблеми насильства. Учасники прес-конференції ставили ведучим запитання, які їх хвилюють.

В інтерв’ю для нашої газети психолог відділу психологічного супроводу та профорієнтаційної роботи ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Альона Горіна розповіла, що за роки своєї діяльності зустрічала багато сімей, де жінки будували взаємовідносини у новоствореному союзі за стереотипами, засвоєними в батьківській родині. Тобто, звикаючи до насильства з дитинства, вони не уявляють, як можна жити інакше. Хоча, за словами фахівця, до неї звертаються студентки, які самі шукають виходу з ситуації. Вони розуміють, що жити по-старому не хочуть, тому просять підтримки та роз’яснень у професійних психологів.

«Моя особиста місія – показати необізнаним дівчатам, студенткам, на яких засадах тримається сім’я, надавати психокорекційну допомогу, пояснити, як обирати собі партнера, який не застосовуватиме насильства по відношенню до членів своєї родини. Я хочу навчити молодь правильно формувати здорову сім’ю, вирішувати проблеми, що виникають, цивілізовано. Наша допомога надається анонімно, безкоштовно. Кабінет фахівця-психолога розташований на території студмістечка в гуртожитку № 7, кімната 77. Його координати можна також знайти на сайті ПДУ, і за бажання, кожен студент з першого по останній курс може прийти за кваліфікованою допомогою», – розповіла Альона Горіна.

Директор Центру «Резонанс» Олександр Гончар зазначив: «Ми також не обходимо стороною проблему жінок, які були вимушені виїхати з України та опинилися в непростій ситуації». Варто додати, що жінки та діти, які тимчасово перебувають у Придністров’ї, теж можуть дістати допомогу цієї громадської організації.

Фахівці «Резонансу» зазначили, що співпраця Центру розвитку й підтримки громадянських ініціатив та міліції триває три роки. За цей час вдалося виробити спільний алгоритм дій з надання допомоги жінкам, які опинилися в складних життєвих обставинах


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.