Особливим людям – турбота і милосердя

Щороку 3 грудня в Придністров’ї разом зі світовою спільнотою відзначають міжнародний день людей з обмеженими можливостями здоров’я.


Заходи цього дня покликані привернути увагу до проблем таких людей, до захисту їхніх прав, гідності та добробуту. Вони є нагадуванням суспільству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної його частини.

Нагадаємо, що в республіці впродовж останніх років є чинною спрямована на реальне покращення умов життя інвалідів державна цільова програма «Рівні можливості».
Важливим напрямком соціальної політики Придністров’я є працевлаштування громадян з обмеженими можливостями. Наприклад, у Тирасполі функціонує навчально-виробниче підприємство (НВП) «Рассвет», якому нещодавно виповнилося 75 років. За словами його директора Тетяни Новікової, воно спеціалізується на виробництві побутових електричних подовжувачів, прищіпок для білизни. «За радянських часів підприємству вдавалося стабільно розвиватися. Тоді ще були держзамовлення. На заводі працювало близько 500 осіб (переважно інваліди по зору). Виготовляли кришки для консервації, цвяхи шиферні, напівфабрикати шнурів для заводу «Молдавкабель», працював цех з обмотки статорів», – розповіла керівник.

На сьогодні штат підприємства становить всього 30 працівників з вадами зору, проте дехто з них працює тут понад 50 років. Начальник цеху Леонід Левинця (інвалід першої групи) знає майже всі виробничі процеси. Ось що він розповів: «Спочатку працював у штампувальному цеху на вирубці кришки для консервування: нарізав бляху, стояв за пресом. Через півроку, коли відкрився новий цех з виробництва статорів для пральних машин, почав їх обмотувати. Вони були навіть кращими за ті, що виготовляли на самому «Електромаші».
На цьому підприємстві Леонід Федорович познайомився з гарною дівчиною Раїсою, що потім у майбутньому стала йому дружиною. Він вважає себе щасливою людиною, оскільки разом з нею виховав доньку, яка їм подарувала двох онуків.

НВП «Рассвет» реалізує власну продукцію, основними замовниками якої є ТОВ «Шериф», ЗАТ «Молдавкабель», ЗАТ «Фарба-Групп», на внутрішньому ринку.
Тетяна Новікова зазначила, що засновником НВП «Рассвет» є республіканська громадська організація «Товариство сліпих Придністров’я». Минулого року вдалося отримати грант Міністерства соціального захисту та праці в номінації «Організація зайнятості інвалідів з вадами зору». У рамках реалізації проекту зробили капітальний ремонт та реконструкцію виробничого цеху, організували додаткові робочі місця для незрячих людей, закупили для їх облаштування нові столи та стільці, замінили освітлювальні прилади, встановили потужні кондиціонери. Це, звичайно, покращить виробничий процес у будь-яку пору року.

Податкові пільги, які надає держава, також сприяють розвиткові підприємства.
Директор вдячна Президенту ПМР Вадиму Красносельському, Уряду та Верховній Раді за увагу до проблем, які хвилюють придністровців з обмеженими можливостями здоров’я. Сама вона є членом Громадської ради при Міністерстві соціального захисту та праці, на засіданнях якої обговорюються питання щодо покращення життя придністровців з інвалідністю різних категорій.

Тетяна Миколаївна вдячна за підтримку та увагу депутату Верховної Ради Ілоні Тюряєвій та депутатам Тираспольської міської Ради народних депутатів Олені Соболевій та Ігорю Єдинаку.
Директор підприємства розповіла, що всі працівники мають можливість залучитися до занять будь-яким видом спорту в Республіканському спортивному реабілітаційно-відновлювальному центрі для інвалідів. Вона підкреслила, що для особливих людей важливі також інші види реабілітації, окрім трудової.

Історії цих людей у черговий раз доводять, що для них у нашій державі немає ніяких перешкод для повноцінного суспільного життя. Від них самих теж багато чого залежить: якщо вони сильні духом і не пасують перед життєвими труднощами


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.