Придністровському представництву ІППТ – 5 років

Iмператорське православне палестинське товариство (IППТ) було засноване указом імператора Олександра III в 1882 році. Першим головою IППТ був великий князь Сергій Олександрович Романов (1857 – 1905).


Мета цього товариства – підтримка християн усього світу, збереження православної духовної та культурної спадщини, православне просвітництво, а також милосердя, добровольчество, благодійність і збереження історико-культурної спадщини православ’я на канонічній території Російської православної церкви. На цей час головою товариства є відомий російський державний і громадський діяч Сергій Степашин.

24 листопада 2017 року рішенням Ради ІППТ відкрили його представництво в Тирасполі, архієпископу Саві вручили довіреність як представнику товариства в Придністров’ї та керівнику створеного Придністровського представництва.

25 листопада 2022-го Придністровське представництво ІППТ на честь свого 5-річчя та 140-річчя заснування товариства в кафедральному соборі Різдва Христового провело своє відкрите підсумкове засідання.

На ньому були присутні: голова представництва архієпископ Тираспольський і Дубоссарський Сава, відповідальний секретар Микола Димченко і члени ПП – державний радник Президента ПМР Анна Волкова, голова ЦВК Олена Городецька, міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, начальник Держслужби управління документацією та архівами Зінаїда Тодорашко, радник Президента ПМР у справах релігії та культів Петро Заложков, президент ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Степан Берил, архімандрит Іоанн (Данилеску), ієрей Павло Кузьмених.

Крім того, в роботі взяли участь і гості, а саме: координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Артем Науменков і заступник міністра цифрового розвитку, зв’язку і масових комунікацій республіки Максим Кравець.

Архієпископ Сава привітав учасників події та розповів про свою недавню зустріч у Москві з головою ІППТ Сергієм Степашиним. Микола Димченко ознайомив присутніх зі звітом за підсумками діяльності товариства за 5 років та період роботи у 2022 році. За цей час представництво проведело понад 100 заходів, присвячених св. Олександру Невському, прп. Дмитру Донському, св. Паїсію Величковському, св. Герману Полянському та іншим. «Минулого року ми провели конференцію і встановили пам’ятну плиту на честь Германа Полянського, нашого земляка, зарахованого до лику святих. Разом з Мінпросом провели конкурс «Лики добра», а за його підсумками випустили книгу «Історії добра», в якій студенти, школярі, молоді педагоги міркують у своїх есе про роль добровольчества та милосердя. ІППТ поєднує нас і з Росією, і з Російською православною церквою, і є таким місточком між органами держвлади та представниками православ’я, РПЦ», – сказав Микола Димченко журналістам.

Придністровське представництво ІППТ тісно співпрацює з Адміністрацією Президента ПМР, Мінпросом, МВС, Мінцифри, ДСУДА, ПДУ, МАРКИС, ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я». 21 листопада в Тирасполі відбулася презентація нової серії поштових марок «Церкви Придністров’я». В обговоренні підсумків роботи товариства взяли участь: А. Волкова, О. Городецька, З. Тодорашко, С. Берил, П. Заложков, А. Науменков.

Діяльність нашого представництва була високо оцінена керівництвом товариства. За її підсумками та за дорученням голови організації Сергія Степашина, архієпископ Сава вручив нагороди дійсним членам ІППТ від Придністров’я. Ними удостоєні Микола Димченко (орден Великого князя Сергія Олександровича). Віталій Нягу (медаль ім. Євгена Примакова), Зінаїда Тодорашко (медаль ім. професора Дмитрівського). Артем Науменков нагородив Миколу Димченка дипломом Росспівробітництва за зразкову організацію заходів у галузі культури та освіти. На цьому ж засіданні Придністровське представництво поповнилося ще одним дійсним членом. Народний художник ПМР Юрій Салко отримав від владики Сави нагрудний знак і посвідчення товариства. У найближчих планах Придністровського представництва – підготовка до 125-річчя Російсько-турецької війни 1877-1878 років, 410-річчя династії Романових, 225-річчя єдиновірчої Покровської церкви в Тирасполі


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: diocese-tiras.org