Уряд про освіту, заробітну платню, пенсії та інше

На черговому засіданні вищого виконавчого органу влади опрацювали низку питань, що є нагальними в нинішніх надзвичайних умовах.


Одне з них стосувалося вдосконалення середньої професійної освіти. До механізму, розробленого раніше, внесли низку корегувань, про які доповіла начальник управління професійної освіти Мінпросу Людмила Тануркова.

Перш за все, необхідно змінити систему працевлаштування випускників. Цей процес планується здійснити в чотири етапи. Перший – формування плану їх розподілу організаціями професійної освіти. Сам план складатиметься з урахуванням потреб підприємств у робочих кадрах.

На другому етапі створюватиметься комісія з працевлаштування. Як зазначила представник профільного відомства, роботодавець, який потребує молодих фахівців, особисто братиме участь у проведенні підсумкової атестації студентів і захисті кваліфікаційних робіт.
«Таким чином, на захисті дипломних проектів вони побачать, хто й чого вартий, зможуть самі дати їм оцінку. Коли засідатиме комісія з працевлаштування, роботодавець (чи його представник) матиме можливість безпосередньо поспілкуватися, щоб підібрати молоді кадри», – доповнила Людмила Тануркова.

Крім того, пропонується актуалізувати базу даних щодо працевлаштування за місцем призначення. Цю базу вже було розроблено Мінпросвіти спільно з організаціями середньо-спеціальної освіти. Вона призначена для постійного моніторингу влаштованих випускників. Зі сказаного вище плавно випливає четвертий етап модернізації – відшкодування коштів, витрачених державою на навчання студента. Йдеться про випускників, які після розподілу не відпрацювали на підприємстві належний термін, прописаний у договорі.

Наступним кроком з удосконалення системи середньої професійної освіти стане обговорення цієї теми на майданчику Президента.
Учасники засідання обговорили ситуацію щодо бюджетних зобов’язань під час надзвичайного економічного стану в республіці.

Міністр фінансів Олена Рускевич доповіла, що, насамперед, в повному обсязі фінансуватимуть соціально захищені статті бюджету – це виплати заробітних плат, пенсій, допомог, компенсацій та інших нарахувань. У рамках гарантованого фінансування, представленого проектом Постанови, пропонується заборонити головним розпорядникам бюджетних коштів ухвалювати нові бюджетні зобов’язання, які не належать до соціально захищених.
«За винятком окремих витрат, які мають аварійний чи невідкладний характер. Зокрема поповнення матеріального резерву, проведення ремонтних та інших робіт аварійного характеру, заходи коштом Резервного фонду Президента та Уряду», – доповнила міністр.
Крім того, передбачено тимчасово зупинити фінансування коштом республіканського бюджету цільових фондів та деяких держпрограм.

У ході засідання члени Уряду одностайно підтримали Постанову «Про затвердження кошторису доходів та видатків Фонду з забезпечення державних гарантій за розрахунками з громадянами, які мають право на земельну частку (пай), та іншим працівникам сільськогосподарських підприємств, а також розміру виплат компенсації та матеріальної винагороди в грошовому вираженні громадянам, які мають право на земельну частку (пай), та іншим працівникам сільськогосподарських підприємств за 2022 рік».

Цього року пайова виплата становитиме 450 рублів, а одноразова компенсація за добровільну відмову на користь держави від права користування земельною часткою (паєм) – 1 350 рублів. Як пояснив в. о. очільника Мінсільгоспприроди Олег Ділігул, таку суму затверджено через несприятливу економічну ситуацію, що склалася. За даними державних адміністрацій, у різних реєстрах обліковано понад 45 тис. осіб, які мають право на пайову виплату.

Нагадаємо, що через зниження обсягів подачі газу в республіці запроваджено надзвичайний економічний стан. Прогнозуються недонадходження до республіканського бюджету


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.