Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 30 листопада народні обранці опрацювали й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.


Законодавці ухвалили постанову про затвердження указу Президента ПМР щодо подовження режиму надзвичайного економічного стану ще на 30 днів – до 31 грудня 2022 року.

У другому остаточному читанні ухвалено зміни до закону про бюджет на 2022 рік. Депутати разом із представниками Уряду розробили 100 поправок у головний фінансовий документ. Органи державної влади продовжують спільну роботу над своєчасним виконанням соціальних зобов’язань перед громадянами.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов повідомив, що в рамках ухвалених поправок витрати держави скоротили на 75 млн рублів. Майже половину з цих коштів (близько 30 млн рублів) направлять на формування резерву. Олександр Вікторович висловив спільну позицію депутатів: усі соціальні зобов’язання 2022 року будуть виконані своєчасно та в повному обсязі.
Через скрутну економічну ситуацію державі довелося вдатися до скорочення фінансування багатьох цільових програм. Торкнулося воно Фонду капітальних вкладень, Дорожнього фонду та Фонду підтримки й розвитку меліоративного комплексу республіки. Тобто заощаджувати потрібно не лише газ, тепло та електрику.

Кошти республіканського бюджету теж підлягають особливому в нинішніх обставинах регулюванню. За окремими статтями вони можуть навіть збільшуватися. Наприклад, якщо йдеться про збереження життя та здоров’я громадян. Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун пояснив: «Це стосується дітей з онкологічними захворюваннями та людей, яким потрібні операції й лікування за кордоном, зокрема з гострим коронарним синдромом. Тому на ці потреби з бюджету виділено додатково 4 млн рублів. Ми додали в систему охорони здоров’я 11 млн рублів на придбання медикаментів. Пов’язано це з підвищенням цін на ліки».

В остаточному читанні народні обранці ухвалили законопроект Президента ПМР про внесення змін та доповнень до Кодексу про адміністративні правопорушення.
Заборона на зупинку транспортних засобів біля пандусів, під’їздів чи сходів прописана в правилах дорожнього руху. Практика показує, що не всі водії дотримуються цих вимог. Тому депутати підтримали пропозицію Президента ПМР про запровадження адміністративної відповідальності за таке правопорушення. Співробітники ДАІ матимуть право виносити порушнику штраф чи попередження.

Введення штрафів – вимушений захід, який має змінити ставлення водіїв до пішоходів, особливо до людей похилого віку, інвалідів та матерів із колясками, які насамперед користуються пандусом.

Штраф у розмірі 10 РР МЗП (184 рублі) доведеться заплатити водіям, які припарковуватимуть автомобіль на відстані ближче ніж 1 м від пандусів, під’їздів або сходів.
За правилами дорожнього руху, в таких місцях і на такій відстані можуть зупинятися лише водії-інваліди І та ІІ груп та ті, хто перевозить інвалідів чи дітей-інвалідів. Можна зупинятися також для обслуговування пасажирів або завантаження й вивантаження багажу.
Ухвалені зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення набудуть чинності через 14 днів після підписання Президентом ПМР.

У другому остаточному читанні законодавці ухвалили законопроект, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за повторне керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Водіям, яких раніше притягали до кримінальної відповідальності за аналогічне порушення, вони були вже покарані, але знову сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння, може загрожувати до 3 років ув’язнення. Раніше в Кримінальному кодексі був прописаний дворічний термін позбавлення волі. Максимальний штраф також підвищений до 500 РР МЗП (9 тисяч 200 рублів).

Законопроектом вводиться кримінальна відповідальність для осіб, які наважуються сідати за кермо, будучи позбавленими прав водія чи маючи судимість за їзду, яка призвела до смерті людини або заподіяння шкоди здоров’ю. За це правопорушення можуть ув’язнити на 2 роки або виписати штраф до 600 РР МЗП (понад 11 тисяч рублів).
Ухвалені поправки до Кримінального кодексу ПМР набудуть чинності через 14 днів після підписання Главою держави


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.