Думок може бути багато, а правда завжди одна

Прес-служба Президента ПМР повідомляє, що Вадим Красносельський відповів на запитання «Парламентської газети» – видання Федеральних Зборів РФ.


Відповідаючи на запитання, чому саме відбулося скорочення обсягів постачання природного газу, Вадим Миколайович пояснив, що, дійсно, жовтень і листопад виявилися місяцями серйозних випробувань для придністровської енергетики й усієї держави. Водночас він зазначив, що сталося це не раптом: «Придністров’я виявилося заручником складних і давно нестабільних взаємин між «Газпромом» і «Молдовагазом». У жовтні відбулося урізання обсягів постачання російського газу в Молдову. У листопаді «Молдовагаз» скоротив обсяг газу, що поставляється в Придністров’я, майже наполовину в порівнянні з попереднім місяцем, що було грубим порушенням умов контракту між АТ «Молдовагаз» і ПАТ «Газпром», де чітко вказаний обсяг для Придністров’я».

Виявляється, самій Молдові стільки газу, скільки вона нині забирає, не потрібно. Різницю ж його вона накопичує, і резерв, судячи з заяви молдовських чиновників, становить близько 200 млн м3. «Довелося вдатися до найсуворішої економії: змінено режим подачі гарячого водопостачання для населення, обмежено рух електричного транспорту, тимчасово був скорочений робочий день у держустановах, зменшено освітлення на вулицях. Діяльність великих енергомістких підприємств припинили, низку промислових об’єктів перевели на нічний режим роботи, щоб максимально ефективно використовувати вироблювану електроенергію, не втрачаючи даремно ні кіловата», – пояснив Президент.

«Парламентська газета» запитала, чи позначається на постачанні газу в Придністров’я «фіксація Газпромом осідання в Україні російського газу». Глава Придністров’я, відповідаючи на нього, виявив повну обізнаність у ситуації, що склалася, й зробив її аналітичний виклад: «Ви не раз чули від мене фразу «думок може бути багато, правда – завжди одна». Так ось тепер з багатьох трибун, майданчиків, мас-медіа лунає величезна кількість висловлювань, коментарів, міркувань про те, що відбувається в енергетиці Придністров’я і Молдови. Політики й так звані аналітики повихоплювали якихось цифр і жонглюють ними…

Я, безумовно, стежу за публікаціями, повідомленнями в ЗМІ, заявами тих чи інших посадових осіб. Наприклад, в одному з матеріалів викладена, на перший погляд, правдива інформація. До того ж повідомляється в негативних тонах, що компактне Придністров’я бере собі значно більшу частину російського газу, ніж набагато більша за територією та кількістю споживачів Молдова. Автори нарікають на несправедливість.

На перший погляд, і не посперечаєшся, але чомусь автор промовчав про один дуже значущий аспект. Величезна частина газу, що направляється в Придністров’я, використовувалася для вироблення електроенергії для Молдови. Нам для внутрішніх потреб стільки не треба. Так, вироблення електрики для експорту в Молдову – це заробіток нашої держави, а МДРЕС – великий платник податків. З втратою контракту ми зазнаємо серйозних збитків. Якщо ж міркувати виключно з точки зору використання природного газу, то кому Молдова зробила гірше, обмеживши обсяги його постачання до Придністров’я? Як гоголівська поміщиця Коробочка, збирає без потреби надлишковий газ, а жителі Молдови при цьому не можуть мати електроенергію. Де логіка? Де господарський підхід? Де людське ставлення до власних громадян?… Їх позбавили доступних раніше ресурсів».

На запитання, чи можливі відключення електрики та опалення для громадян, Президент зазначив, що «…розраховувати на те, що ситуація відразу зміниться в кращу сторону, навряд чи варто. Маховик розкручується… Геополітична ситуація вкрай напружена». За словами Вадима Миколайовича всеосяжної економічної кризи нам не уникнути, й на сьогодні в республіці приймаються рішення, які відповідають поточній ситуації. «Ми не залишаємо надію, що розум переможе, наполягаємо на діалозі. Я вдячний придністровцям за розуміння, за стриманість. Так, це випробування, але нам не вперше справлятися з труднощами. Подолаємо і ці. Нині всі зусилля зосереджені на тому, щоб забезпечити населення й установи світлом і теплом, виконати соціальні зобов’язання і зберегти трудові колективи. Передумов до відключення газу, світла, тепла нині немає. Наша МДРЕС працює для забезпечення внутрішньореспубліканських потреб в електриці» – відповів Президент.

«Парламентська газета» назвала нинішню політику Республіки Молдова «політикою економічного удушення регіону». З цим Вадим Миколайович погодився і зазначив, що нині, дійсно, спостерігається «небезпечне соціально-економічне напруження», здатне обумовити повну деградацію умов господарювання і руйнування соціальної сфери. «Це, дійсно, прямий шлях до гуманітарної катастрофи… З 21 жовтня в Придністров’ї оголошено надзвичайний економічний стан… Проблеми не тільки з газом. Нам постійно чинять всілякі перешкоди в зовнішньоекономічній діяльності, в постачанні найважливіших товарів, зокрема ліків і засобів захисту рослин… Для придністровських підприємств створюються нестабільні умови господарювання», – пояснив Глава держави.

Прес-служба Президента ПМР 22 листопада повідомила, що у зв’язку з цим Вадим Красносельський звернувся до ООН і ОБСЄ. Він направив офіційні листи керівникам цих організацій – Антоніу Гутеррішу та Хельзі Марії Шмід. Крім Глави Придністров’я підпис під зверненнями поставив Голова Верховної Ради ПМР Олександр Коршунов. У листах йдеться про кризову ситуацію в республіці, а також зазначено, що вона заслуговує пильної уваги з боку ОБСЄ й ООН і вимагає вжиття міжнародним товариством невідкладних заходів щодо недопущення гуманітарної катастрофи в Придністров’ї.

«Парламентську газету» зацікавило, чи розраховує наш Президент на будь-яку відповідь або хоча б згадку на майданчиках ООН і ОБСЄ про наші проблеми. Вадим Миколайович відповів так: «На жаль, Придністров’ю не звикати жити в умовах тиску, блокад і обмежень, нав’язаних ззовні. Ситуація ж, яка склалася цього року, є екстраординарною. ООН – універсальний форум держав, своєрідна опорна конструкція міжнародної системи, ОБСЄ – посередник у молдовсько-придністровському врегулюванні. Дуже важливо, щоб ці авторитетні міжнародні організації мали можливість одержувати інформацію про важку ситуацію в Придністров’ї «з перших рук». І не тільки в письмовій формі. На моїх зустрічах зі Спеціальним представником Чинного голови ОБСЄ Томасом Майєр-Хартінгом, головою місії ОБСЄ в Молдові Келлі Кайдерлінг, у ході контактів з різними структурами ООН ми також говоримо про ті проблеми, які згадуються в моєму зверненні до Антоніу Гутерріша і Хельги Марії Шмід. Ми бачимо, що в цих організацій є інтерес до того, щоб їх вирішувати. Вже після направлення листа, 25 листопада, в МЗС Придністров’я побувала делегація ООН. На цій зустрічі зокрема обговорювалися питання, пов’язані з енергетикою та недопущенням гуманітарної кризи в ПМР.

На запитання російського видання, чи є якась надія на відновлення переговорних механізмів із Республікою Молдова, Президент ПМР пояснив, що Придністров’я незмінно відкрите і готове до цивілізованого діалогу. «Ми завжди говорили про те, що врегулювання конфлікту можливе тільки шляхом дипломатії, за столом переговорів. Ми від цієї позиції відмовлятися не збираємося, націлені на реальні результати, які б сприяли оздоровленню молдовсько-придністровських відносин, розв’язували проблеми людей», – зазначив Вадим Красносельський.

За його словами, Молдова, публічно заявляючи про свою готовність вести переговори з нашою республікою, на ділі нічого для цього не робить, а навпаки ще й використовує складні регіональні обставини для прикриття своєї бездіяльності.

«З того боку немає бажання розв’язувати проблеми, зате є бажання їх створювати. На сьогодні Кишинів фактично вийшов з більшості раніше досягнутих домовленостей… Посадові особи Придністров’я під час перетину молдовського кордону піддаються посиленим перевіркам, допитам і обшукам.

23 листопада був зірваний виліт до Російської Федерації міністра закордонних справ Придністров’я Віталія Ігнатьєва. Це безпрецедентний випадок. Кишинів усвідомлено йде на загострення. Проте ми не збираємося закривати двері, розраховуємо на відновлення і розвиток діалогу з Молдовою, готові рухатися вперед у переговорах на будь-якому рівні», – зазначив Президент ПМР


Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Президента.