Соціальний туризм як найважливіший вид туріндустрії ПРИДНІСТРОВ’Я

Про соціальний туризм у Придністров’ї йшлося 29 листопада на Республіканському науково-практичному круглому столі «Перспективи розвитку соціального туризму як напряму державної соціальної політики республіки.


Його організаторами були Агентство з туризму ПМР, природничо-географічний факультет ПДУ ім. Т. Г. Шевченка (ПГФ), Придністровський центр Російського географічного товариства (ПЦ РГТ). Участь у роботі круглого столу взяли менеджери та фахівці галузі туризму, а також викладачі шкіл та закладів додаткової освіти.

Відкрив форум його модератор, заступник декана ПГФ з наукової роботи, директор ПЦ РГТ Володимир Фоменко. Він тепло привітав усіх присутніх і сказав: «Цього разу ми запросити до нас і вчителів шкіл, тому що в них у різних формах – нехай на рівні екскурсій чи невеликих походів – соціальний туризм об’єктивно все-таки присутній».

З головною доповіддю «Розвиток соціального та дитячо-юнацького туризму в рамках державної політики ПМР» виступив заступник директора Агентства з туризму ПМР Єгор Артюхов. Він поінформував присутніх про заходи дитячо-юнацького та соціального туризму, проведені Агентством упродовж 2021-2022 років. «Були організовані масові екскурсії на такі відомі підприємства Придністров’я: «Електромаш», Молдавську ДРЕС, «Флоаре» і багато інших, – підкреслив доповідач. – Крім того, ми плануємо оновити карти доступності туристичних об’єктів республіки. Що стосується нинішніх обмежень кількості екскурсій на деякі наші підприємства, то тут необхідно знати простий алгоритм: спочатку потрібно домовитися про екскурсію, потім написати лист на ім’я керівника підприємства з зазначенням бажаного дня екскурсії та кількості школярів, які візьмуть участь у ній. Дозвіл на проведення заходу, як правило, буде отримано».

Про перспективи розвитку екскурсознавства, краєзнавства та спортивного туризму Придністров’я учасникам круглого столу розповів директор Станції юних туристів м. Тирасполя Микола Візитіу. Він узагальнив підсумки роботи всіх станцій юних туристів республіки, поділився проблемами цих установ додаткової освіти, а саме: кадрового та матеріально-технічного забезпечення. «Станції юних туристів республіки роблять дуже багато, – підсумував він. – Діяльність у галузі дитячого туризму триває. Якщо хочете в цьому переконатися, то приходьте й подивіться. Ми перебуваємо на маршрутах цілий рік. Тільки на тираспольській Станції юних туристів влітку подорожувала більш ніж тисяча дітей. Восени, взимку, навесні – до восьмисот. Усі маршрути цікаві, вони приваблюють дітей. Причому зауважу, що до нас ходять небагаті діти. Заможні зазвичай відвідують інші місця, а до нас приходять хлопчики та дівчатка, яких вабить одне до одного та подорожування. Беручи участь у походах, вони набувають досвіду спілкування з природою, нових знань, а ввечері співають під гітару на радість собі та друзям. Це соціальний туризм чистої води».

Його розповідь продовжила директор Станції юних туристів м. Бендери Наталія Костандаки, яка ознайомила присутніх з роботою своєї установи. Дуже цікавим був виступ директора Глинойської спеціальної (корекційної) загальноосвітньої школи-інтернату для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, Анжели Коскіної та керівника гуртка «Юні туристи» Бендерського дитячого будинку для дітей сиріт і дітей, що залишилися без піклування батьків Юрія Деліу на загальну тему «Роль шкільного туризму і його значення для дітей з обмеженими можливостями та дітей, які виховуються в загальноосвітніх школах-інтернатах».
Виявляється, в наш час розвивати туризм набагато вигідніше, ніж експортувати м’ясо або виробляти електроніку. Разом з тим у Придністров’ї поки що не навчилися діставати максимальну вигоду з туристичного бізнесу, але ж від цих доходів республіка не має права відмовлятися.

У нашому регіоні є стільки цікавих місць для відпочинку, для знайомства з нашим краєм і його історією, для спортивного туризму і просто для чудового проведення часу. Відмова від туризму рівносильна тому, як, наприклад, якби ми мали в наших надрах нафту, але не хотіли її видобувати.

Варто також зазначити, що спортивний туризм, краєзнавство, екскурсійна робота, екотуризм є найважливішими складовими цивільно-патріотичного, духовно-морального, фізичного і трудового виховання молодого покоління. Однак незахищені верстви населення нашої республіки (пенсіонери, багатодітні та малозабезпечені сім’ї, люди з обмеженими можливостями) не мають змоги бути повноцінними споживачами послуг сфери туризму. Для підтримки цієї категорії населення існує соціальний туризм.

Володимир Фоменко подякував доповідачам за цікаві, змістовні та яскраві виступи, за небайдуже ставлення до проблеми й за те, що всі присутні пропустили тему через себе. На їхню спільну думку, розмова за круглим столом була корисною, цікавою та необхідною


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото IA «Новости Приднестровья».