І відпочинок, і соціальна інтеграція

У Контактному центрі ПДУ імені Т. Г. Шевченка зі взаємодії з Росспівробітництвом відбулася зустріч учасників молодіжної президентської програми Росії «Нове покоління».


Молоді представники громадських кіл, дипломатії, науки та культури, а також ЗМІ взяли участь у заходах у форматі міжнародних освітніх та діалогових майданчиків, тренінгів та спеціальних сесій, спортивних та культурних подій.

Цього року семеро талановитих придністровців побували в Росії, познайомилися там з такою ж активною і талановитою молоддю, знайшли друзів та однодумців, поспілкувалися з професіоналами у своїй сфері.

На початку липня на базі Московського автомобільно-дорожнього державного технічного університету (МАДІ) діяла Міжнародна літня школа «Дорога #1». Нашу республіку в ній представляли викладачі кафедри «Технічне обслуговування автомобілів» Бендерського політехнічного філіалу Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка –Олександр Ємельянов та Віталій Мухін. За словами Олександра, вони з колегою переймали досвід роботи факультетів «Автомобільного транспорту», «Дорожніх і технологічних машин», «Енерго-екологічного факультету» та «Конструкторсько-механічного», а також наукового процесу кафедр та лабораторій вишу. Придністровські викладачі розповіли, що на власних заняттях передають запозичені знання і накопичений досвід своїм студентам.

Шеф-кухар найвищої категорії ресторану «Покровські ворота» готельного комплексу «Росія» Михайло Коваль став учасником проекту «Посол російської кухні». За словами Михайла, мета проекту – знайомство молодих талановитих кухарів із країн близького зарубіжжя з локальними продуктами та роботою кращих підприємств харчування Криму, його історією та культурою. Він розповів, що кожен з десяти учасників проекту збагатив свій професійний досвід.

Михайло запропонував створити в Придністров’ї професійну асоціацію кухарів. «Безумовно, ми спілкуємося з нашими колегами з Молдови та України. На мою думку, утворення при-дністровського союзу кухарів сприяло б зростанню їхньої професійної майстерності. Керівництво держави сприяє розвиткові усіх галузей туризму. Один з його видів – гастрономічний, теж має перспективу. Гостям Придністров’я цікаво було б спробувати страви, приготовлені за рецептами, які були, наприклад, у ХVІІІ-ХІХ століттях. Досвід від перебування за межами республіки я вже досить широко й успішно використовую у своїй діяльності», – сказав Михайло Коваль.

Старший редактор програм Першого Придністровського телеканалу Микита Кондратов став учасником Євразійського культурного медіафоруму журналістів, літераторів, блогерів «МОСТ», який відбувся у Москві. Придністровський журналіст розповів, що він взяв участь у серії майстер-класів, круглих столів, лекцій та дискусій. Для учасників форуму організували цікаву екскурсійну програму. Придністровець побував у музеї Перемоги – головному військово-історичному музеї Росії, тематика якого присвячена Великій Вітчизняній та Другій світовій війнам. Нашому журналістові пощастило знайти нових друзів серед учасників заходу.

Студентка держуніверситету Дойна Сердюк стала призером конкурсу «Герої поверх кордонів» міжнародного проекту «Школа реальної журналістики». Вона разом з іншими призерами, придністровськими журналістами Денисом Мартиненком та Яною Сакка, побувала в Москві. Дівчина розповіла, що для призерів організували дводенний семінар, під час якого провідні представники мас-медіа Російської Федерації ділилися досвідом.

Усі учасники заходу висловили вдячність Росспівробітництву за надану можливість удосконалити свої навички, дістати нові враження від спілкування з цікавими людьми


Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.