Унікальна виставка в Бендерах

У Придністровському державному художньому музеї відкрилася виставка старообрядницької історії та культури «Во время оно». В експозиції представлені видання, рукописи та ікони з фондів культурно-просвітницького центру-музею «Давньоруська книжниця». Це 26 старовинних книг та 13 ікон.


Старовинні рукописи, стародруки ікон протягом багатьох років зберігалися в бендерській Покровській старообрядницькій громаді. Це історія, що налічує понад два століття. Тепер усі ці реліквії гостять у Придністровському художньому музеї. Найстаріше друковане видання датується початком ХVІІ століття. Випустив його у світ Московський друкарський двір. Це «Псалтир» із рукописними фрагментами. Ілюстрації та гравюри в ньому розфарбовані вручну.

Давньоруські книги незвичайні за своїм оформленням. «Це класичний тип палітурки давньоруської середньовічної книги – дошка в шкірі з тисненням. У цьому випадку воно сліпе, тобто не розфарбоване. Тиснення буває золоте, срібне і кольорове.

Досить цікавим є обов’язковий елемент давньоруської книги – застібки. Основна їхня функція полягає в тому, щоб захищати, оберігати книгу, аби в неї не потрапив пил або комахи. Книги можуть бути прикрашені й декоративним елементом: різьбленням або гравіюванням», – розповіла керівник культурно-просвітницького центру «Давньоруська книжниця» Ксенія Костромина.

У збереженні культурних традицій та історичної пам’яті в старообрядців особливе місце посідає збирання книг. У всі часи православні християни накопичували їх у громадських бібліотеках. Так зберігалася середньовічна книжкова традиція. У нашому регіоні культурно-просвітницький центр-музей «Давньоруська книжниця» надав книжковій культурі нового розвитку, зберігаючи її традиційні основи.

Книги, представлені в експозиції, є шедеврами усної зафіксованої нематеріальної культурної спадщини людства, яку необхідно зберегти. Назва виставки говорить сама за себе: «Во время оно», тобто про те, що відбувалося колись, за часів сивої давнини. Час швидкоплинний: змінюється наше життя, змінюються цінності й орієнтири в розвитку людства, стирається з пам’яті минуле. З розвитком технологічного прогресу ставлення до книжково-рукописних традицій змінилося, але від цього вони не стали менш цікавими, навпаки – є шедеврами, історично цінними для сучасників і майбутніх поколінь.

Цікавий факт – старообрядці ніколи не користувалися нотами. У них завжди була інша звукова система. Записували ж її знаменним нотним листом. «Старообрядці досі зберігають знаменний спів, яким користувалися предки. Він виконується в унісон, одна партія, одним голосом, як сказано в писанні – єдиним серцем», – зазначила Ксенія Костромина.

На виставці представлені ікони різних старообрядницьких духовних центрів Бессарабії, Поволжя, Білорусії. Нині всі вони є частиною фондів культурно-просвітницького центру-музею «Давньоруська книжниця». Його запасники налічують понад 400 унікальних рукописних та друкованих видань. Багато з них передали в дар парафіяни та мешканці Придністров’я. Сам музей старообрядницької Покровської громади міста Бендери відкрили нинішньої весни. Це стало можливим завдяки президентському гранту.

«У стародавній іконі та в книзі, що важливо, зберігся зв’язок духовності та мистецтва. Глядачеві теж цікаво побачити ікону як зразок стародавнього живопису. Для мене як для художника цей аспект надзвичайно важливий. Давні ікони писали за всіма законами мистецтва, але в них закладене ще й глибоке духовне значення», – зазначила голова Спілки художників Придністров’я Ольга Горбаченко.

Виставковий проект покликаний ознайомити відвідувачів з історією та культурою старообрядців. Експозиція чекатиме відвідувачів у Придністровському художньому музеї до 12 грудня


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото автора.