Історія літаків у поштових знаках

У приміщенні столичного Головпоштамту відбулися презентація та спецпогашення трьох марок, що належать до пам’ятних із серії «Літаки тираспольського аеродрому».


Перші три, присвячені літакам, що в різні роки базувалися на аеродромі в Тирасполі, побачили світ минулого року.

Ще задовго до початку урочистої акції, до поштової зали прийшли філателісти, які є постійними учасниками презентацій. Вони ні за яких умов не пропускають нагоди стати першими в цінному для них придбанні. В інтерв’ю нашому кореспондентові тираспольчанин Олександр (як він представився «просто Саша») розповів, що нинішній випуск стане, свого роду, унікальним. Коли друкували тираж цього поштового випуску, переплутали типи літаків, тому марка з зображенням МіГ-29 УБ вийшла з написом «МіГ-23». Помилку поліграфістів виправили й зробили у верхній частині марки металізований прямокутник (наддрук) з позначенням відповідного типу літака.

На представлених колекціонерам знаках зображені винищувачі МіГ-15, МіГ-21 та МіГ-29УБ. Присутніх познайомили з Юрієм Чепалигою – колишнім льотчиком, який свого часу освоїв МіГ-15.

«Я з дитинства захоплювався літаками, – розповів Юрій Дмитрович. – Може комусь здавалося дивним, що хлопчик, народжений в селянській сім’ї на Ближньому Хуторі, вибрав таке несподіване для всіх заняття. Та моє дитяче захоплення переросло у справу всього подальшого життя. Все почалося з того, що ми з хлопцями на велосипедах за будь якої погоди мчали на аеродром. Назавжди збереглося оте відчуття захоплення і холодку в душі, коли уявляв себе за штурвалом могутньої машини. Тому після школи я вступив до Запорізького авіаційного центру, а остаточно закінчував навчання вже в Калузькому авіацентрі з випуску льотчиків-винищувачів. На МіГ-15 я й літав».

У 70-ті офіцер Чепалига перейшов на літаки цивільного флоту. Закінчив Борисоглібське училище цивільної авіації. Спочатку працював у молдавському авіазагоні в Бельцях на літаках АН-2, потім його направили до Сибіру в Тюменську область, де він у складі авіазагону постачав усім необхідним вахтовиків-нафтовиків. Після повернення до Придністров’я сів за штурвали літаків, що належали підприємству «Тирасавиа». Служив і вертольотчиком в авіазагоні Збройних сил ПМР.

У 2009 році майор Юрій Чепалига був нагороджений медаллю «За бездоганну службу» ІІІ ступеня «…за великий внесок у зміцнення та підвищення бойової готовності Збройних сил ПМР, високий професіоналізм та у зв’язку з Днем утворення Збройних Сил» нашої республіки. До речі, Юрій Чепалига – затятий філателіст. У його колекції, як признався він сам, марок «не злічити».

Що стосується МіГ-23, то ця модель літака, за словами Всеволода Лаврентьєва, директора ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я», увійде в продовження серії, яка вийде наступного року. Директор розповів, що планується третій випуск марок за темою літаків, а також, цілком вірогідно, що вдасться надрукувати знаки поштової оплати з зображенням літаків, з яких стрибали парашутисти. Тема парашутистів надзвичайно затребувана у філателістів. Тираж цього випуску становить 5 600 штук кожної марки. До поштових відділень надійдуть 90 % з них, решту продаватимуть колекціонерам.

Стосовно до планів на майбутнє Всеволод Лаврентьєв довів до відома, що наприкінці грудня має відбутися спецпогашення поштового блоку, присвяченого 100-річчю від дня створення СРСР. Основу композиції становитимуть зображення промислових підприємств того часу, а також людей у національних костюмах, які представлятимуть усі 15 союзних республік колишнього Союзу


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора (Юрій Чепалига).