ОБЕРЕЖНО: гірлянди, піротехнічні іграшки

Новорічні свята: прикрашена ялинка, електричні гірлянди; небезпека використання відкритого вогню (свічки, бенгальські вогні тощо).


Новий рік – найвеселіше чарівне свято. Традиційно в переддень Нового року в будинках і квартирах наряджають ялинки, готують одне одному подарунки та привітання, з нетерпінням очікуючи дванадцятого удару курантів.

У цей самий час, у новорічну ніч несуть чергування пожежні бригади та бригади швидкої допомоги. Новий рік для них – гаряча пора.

Жодне таке свято не обходиться без пожеж, а останніми роками – й без травм, спричинених застосуванням неякісних піротехнічних виробів. Вата під ялинками горить, підпалені петарди вибухають прямо в руках або летять зовсім не туди, куди їх кинули, а, наприклад, у відкриту кватирку чужої квартири. Гадаєте, таке неможливо? Ще як можливо!

Що ж тепер робити? Новий рік не зустрічати, чи що? У жодному разі! Не потрібно нічого скасовувати й забороняти! Та щоб не зіпсувати новорічні свята, слід пам’ятати… Ні, не пам’ята-
ти, а дотримуватися правил пожежної безпеки.

ЯЛИНКА
Ялинку потрібно встановити так, щоб вона не заважала вільно ходити кімнатою й не затуляла двері до інших кімнат. І, найголовніше, стояла б подалі від батарей опалення. Верхівка ялинки не повинна торкатися стелі. Не можна прикрашати новорічне дерево іграшками, які легко спалахують, обкладати підставку під ялинкою звичайною ватою, прикрашати її палаючими свічками.

Ці правила стосуються як живих ялинок, так і штучних, пластикових. До речі, під час горіння штучної ялинки виділяються надзвичайно шкідливі речовини. А крапелька розплавленого пластику, потрапивши на шкіру, залишить опік більш глибокий, ніж розпечене вугілля.
Після свят ялинку слід розібрати. Штучну сховати до наступного свята, а справжню винести з будинку – суха хвоя загоряється легко й швидко.

ГIРЛЯНДИ
Електричні гірлянди теж можуть стати причиною пожежі або ураження людини електричним струмом – електротравми.
Трапляється, що гірлянда служить упродовж багатьох років. У цьому випадку тим паче слід переконатися в тому, що вона справна. Дуже багато новорічних пожеж трапляється через коротке замикання.

Перед тим, як повісити на ялинку гірлянду, її обов’язково потрібно перевірити. Насамперед необхідно звернути увагу на оболонку дротів, тобто ізоляцію. Вона має бути монолітною, без розривів і пошкоджень, особливо в місцях приєднання лампочок. Якщо ви відчули запах паленої ізоляції, помітили іскріння або виявили, що проводка дуже нагрівається або плавиться, користуватися такою гірляндою не можна.

ПIРОТЕХНIЧНI IГРАШКИ
Жодне новорічне свято не обходиться без бенгальських вогнів, феєрверків, вертушок, петард. Перед Новим роком на усіх прилавках багато піротехнічних іграшок. На жаль, нерідко їхня якість не відповідає нормам, тому слід пам’ятати, що застосування таких небезпечних іграшок може призвести не лише до пожежі, але й до серйозних травм.
Буває, що петарди вибухають прямо в кишені. Вибухова речовина в деяких піротехнічних виробах самозаймається вже за температури 37 °С.

Щоб запобігти нещасному випадку, необхідно суворо дотримуватися правил користування піротехнічними виробами. Не слід купувати їх на оптових ринках, у підземних переходах. Не можна використовувати іграшки з пошкодженим корпусом або ґнотом. Крім того, неприпустимо:
♦ використовувати піротехнічні іграшки в житлових приміщеннях – квартирах або на балконах, під низькими навісами та кронами дерев;
♦ носити такі вироби в кишенях;
♦ спрямовувати ракети й петарди на людей;
♦ підходити до запалених феєр-
верків ближче, ніж на 15 м;
♦ кидати петарди під ноги;
♦ підпалювати ґніт, тримаючи його біля обличчя;
♦ використовувати піротехніку на сильному вітрі.

Крім цього, слід ставитися до цих правил відповідально і серйозно. У жодному разі не забувайте найголовніше правило:
користуватися піротехнічними іграшками можна лише в присутності дорослих та з їхнього дозволу


Сільвія РОГУТ.

Фото: pixabay.com