Наближається свято: Пишемо листа святому Миколаю

Усі діти з нетерпінням чекають св. Миколая, адже саме в чарівну ніч на 19 грудня він покладе під подушку бажаний подарунок. Щоб добрий дідусь не забув, чого ж саме хоче дитина, слід написати йому листа. Розповідаємо, як це зробити правильно та що в нього можна попросити.


Святий Миколай охоче приносить подарунки діткам усього світу, й особливо радує слухняних. Звісно, доброму дідусеві важко запам’ятати всі побажання, тому прийнято писати Чудотворцю листи. Якщо у вашій родині немає такої традиції, то обов’язково виправте це.

Крім того, що листування зі Святим вносить елемент казковості, дитина зміцнює свою віру в чудо. Під час написання листа вона також вчиться аналізувати своє життя, свої вчинки та бажання, коли обирає найнеобхідніше чи найбільш бажане. Це також широке поле для творчості, адже дитина може його прикрашати, додавати малюнки, аплікації тощо.

Як написати лист святому Миколаю

Для того, щоб святий Миколай не помилився з подарунком, потрібно йому заздалегідь надіслати листа. Його слід покласти на підвіконня й очікувати, поки помічник Святого не забере конверт, аби послання дійшло до адресата.

Як оформити лист доброму Чарівникові

Без допомоги батьків дітям важко обійтися, тому присвятіть трохи свого часу, щоб допомогти чаду сформулювати лист і красиво оформити його – для дитини це дуже важливо.

Отож, почати лист Миколаю слід із чемного привітання. Далі можна розповісти про добрі справи, зроблені протягом року. Якщо дитина вважає себе не достатньо слухняною, то слід зізнатися про це в листі та попросити пробачення за погані вчинки.

Цей етап досить важливий, тож приділіть йому увагу. Ви не повинні налаштовувати дитину так, ніби вона не заслужила подарунків. Якщо ваше чадо дуже скромне, допоможіть йому згадати добрі та корисні справи, які дитина робить кожен день (не забуває чистити зубки, прибирає іграшки, допомагає батькам, друзям, ділиться іграшками, гарно вчиться). Тобто почніть з позитивного! Якщо хочете акцентувати на негативних моментах – м’яко нагадайте про це, щоб дитина задумалася, як можна «відкоригувати» поведінку в майбутньому. Повірте, такий виховний момент спрацює відмінно.

Найцікавіша частина, це, звичайно, перелік подарунків. Коли «замовник» буде перераховувати свої побажання, «помічникам» Миколая необхідно контролювати потенційний бюджет. Якщо ж малюк дуже вже хоче попросити речі, які коштують занадто дорого, – дозвольте йому замовити їх. Однак не забудьте попередити, що святий Миколай сам проаналізує лист і принесе те, що вважатиме необхідним.

Насамкінець дайте дитині можливість самостійно прикрасити лист, допомагайте тільки тоді, якщо вона цього попросить. Якщо малюк не знає, що йому намалювати або ще не вміє цього робити, можна просто залишити відбиток долоні, змоченої у фарбі (або змалювати її контури), що буде символізувати вітання.
Покладіть цей дорогоцінний лист у справжній конверт і вкажіть адресу одержувача: «Небесна канцелярія. Святому Миколаю». Тоді залиште лист-замовлення на підвіконні та чекайте, поки Миколай забере його.

Що можна попросити та замовити у святого Миколая

Раніше діти зазвичай просили солодощі та фрукти, однак з кожним роком їхні прохання змінюються, «дорожчають». Важливо, щоб ваші чада розуміли, що Святий приносить пакунки за те, що вони гарно поводилися, були слухняними та добре вчилися. Коли дитина знає, за що Миколай виконує її побажання, в її пам’яті закарбується правило: за хороші вчинки вона завжди отримуватиме винагороду.

Усі ми прекрасно розуміємо, що в наш час дітвора мріє про круті телефони, ноутбуки, нові іграшки, модний одяг та смаколики. Якраз одяг, особливо молодші діти, не завжди сприймають як подарунок, швидше – як чергову обновку, тому вони не особливо будуть раді таким «банальним» речам. Усе залежить від уподобань малечі. Головне, щоб дитина розуміла сенс свята та вміла оцінювати свої потреби.

Тому в листі до Чудотворця варто просити й нематеріальних подарунків для усієї сім’ї, наприклад, здоров’я, миру, злагоди… Це навчить маленьких замовників турбуватися про близьких


 Сільвія РОГУТ.