Баскетбольні здобутки суворовців

Фізкультура і спорт є важливою частиною навчального процесу в Тираспольському Суворовському військовому училищі. На уроках з фізичної підготовки курсанти здобувають спортивні навички та розвивають свою витривалість.


Кожен суворовець, крім обов’язкових занять із фізичної підготовки, має можливість відвідувати спортивні секції з огляду на свої можливості, здібності та уподобання.

Наприклад, деякі юнаки віддають перевагу баскетбольній секції. Тренером майбутніх захисників Вітчизни є досвідчений придністровський баскетболіст Сергій Мякінін. Фахівець розповів про тренувальний процес з юними спортсменами. «Тренування відбуваються тричі на тиждень у Фізкультурно-оздоровчому комплексі с. Ближній Хутір, який належить до структури МОЗ ДО «Суклейська ДЮСШ». Вони починаються з розминки. На кожному з занять суворовці практично працюють над технікою виконання вправ з баскетбольним м’ячем: дріблінг, передача, кидок м’яча в баскетбольне кільце.

Наступною частиною тренування зазвичай є сама гра. Слід наголосити, що баскетбол – досить ефективний засіб фізичного виховання, особливо в розвитку таких якостей, як спритність. Їй у баскетболі належить важлива роль, тому що гравець має бути швидким, реагувати на все, що відбувається, і миттєво робити відповідні висновки, кидати м’яч, боротися за нього і бути завжди налаштованим на боротьбу».

Сергій Андрійович відзначив той факт, що баскетбол є одним із найпопулярніших видів спорту і керівництво ПМР сприяє його популяризації.

На території столичного Катерининського парку за ініціативою Президента Вадима Красносельського побудували баскетбольний майданчик, де можна побачити велику кількість людей з м’ячем.

Суворовці з великим задоволенням відвідують баскетбольні заняття. Курсант 6-го курсу Владислав розповів, що тренується впродовж останніх чотирьох років. «Ця колективна гра привабила мене своєю емоційністю, ігровими комбінаціями. Баскетбол включає велику кількість різноманітних і складних техніко-тактичних прийомів. Зразком успішного баскетболіста для мене особисто є спортсмени, які виступають у Національній баскетбольній асоціації, що об’єднує кращих баскетболістів світу. Моя мрія – в майбутньому там виступати. Окрім тренувань, ми також проводимо товариські зустрічі з командами сіл Тернівка, Суклея. Це дає нам можливість перевірити власні сили».

Безумовно, баскетбол – чудова школа для взаємодії в команді. Успішність гри залежить не тільки від розвиненого окоміру гравців, а й від уміння розуміти наміри й тактику інших членів команди. Не останню роль відіграє вміння миттєво приймати рішення з огляду на ігрову ситуацію. Все це стане у пригоді й для роботи в колективі, й для просування кар’єрними сходами


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.