Футбол як складова соціальної адаптації

Вихованці ДОЗ «Попенкська школа-інтернат для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків» двічі на місяць відвідують рибницький спортивний комплекс «Ювілейний».


Сучасний спортивний заклад міста Рибниці має все необхідне для занять різними видами спорту. Однак, найбільше привабив вихованців соціальної установи футбол. За словами педагога додаткової освіти Юрія Корченка, цього року юнаки з інтернату стали переможцями муніципального етапу республіканського турніру «Шкіряний м’яч» поміж 7-8-х класів.

«Часом, завантажені власними проблемами, ми забуваємо про те, що повинні пам’ятати завжди. Про те, що довкола нас є діти, які потребують допомоги. Сироти, діти, позбавлені батьківського і материнського піклування, для яких мами й тата – вихователі, а рідною домівкою став дитячий будинок. Я працюю в інтернаті з 1986 року. Відтоді в ньому закладені спортивні, й зокрема, футбольні традиції. Діти тут живуть цілодобово, а тому є можливість активно залучати їх до корисних занять, зокрема спортом. Досвід показує, що більшість вихованців віддає перевагу футболу. Проте умови для вдосконалення техніки улюбленої гри, на жаль, потребують докорінних змін», – розповів Юрій Миколайович.

Юрій Корченко зазначив, що тренування вихованців соціальної установи на футбольному полі спорткомплексу «Ювілейний» сприяє підготовці до фінального етапу турніру «Шкіряний м’яч», який відбудеться навесні наступного року. Педагог відзначив злагоджену динамічну гру всіх членів команди.

«У футболі така взаємодія дуже важлива. Результат матчу може вирішити й один спортсмен, але принадність футболу в тому, що обіграти суперника може лише колектив, команда. Здебільшого, саме завдяки цьому, команді вдалося перемогти в муніципальному етапі турніру «Шкіряний м’яч». Усі члени футбольної команди зробили свій гідний внесок у цей результат. Ось імена деяких наших гравців: Андрій Рябчиков, Ігор Барановський, Ярослав Хриплий, Дамір Амелін, Данило Цуркан. Можливо хтось із них в майбутньому стане відомим футболістом».

Один з юних гравців Андрій Рябчиков поділився своїми думками та емоціями від гри: «Чим мені подобається футбол? Напевно, тим, що це дуже рухлива гра, бере в ній участь не одна людина, а маленький колектив. Перемога команди залежить від гри кожного. Ця гра зміцнює здоров’я, виховує волю, почуття товариства, допомагає стати сильним. Багато хто вважає, що у футболі не треба думати! Щоб виграти – необхідно часто швидко приймати рішення, кому правильніше віддати пас».

За словами Юрія Корченка, тренування в СК «Ювілейний» сприяють зростанню футбольної майстерності вихованців Попенкської школи-інтернату. Педагог радить усім відвідувати цю спортивну установу та підтримувати власну фізичну форму в належному стані


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото Юрія Корченка.