Підприємства в період надзвичайного економічного стану

На першому грудневому засіданні Уряду його учасниками ухвалено зміни до проекту постанови щодо економії бюджетних коштів через запровадження та продовження надзвичайного економічного стану в республіці.


Пропозиції, розроблені Мінекономрозвитку спільно зі Спілкою промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я (СПАПП), члени Уряду підтримали одностайно.

«Документ важливий не просто сам по собі, а для забезпечення нормального функціонування всіх галузей економіки та підприємств реального сектора економіки, АПК, малого та середнього бізнесу, а також для збереження трудових колективів, що дуже важливо», – зазначив голова Ради СПАПП Юрій Чебан.

Перший заступник міністра економічного розвитку Алевтина Слінченко доповіла, що проект постанови розроблений для продовження терміну дії заходів держпідтримки на наступний рік. Цю допомогу спрямовано на мінімізацію негативних наслідків для соціально-економічної сфери республіки. Документ зачіпає кілька напрямків.

Податкова політика. Пропонується надавати підприємствам відстрочки чи розстрочки щодо сплати податкових платежів до бюджету без нарахування відсотків. Передбачається встановлення ставки в розмірі 0 % за єдиним соціальним та прибутковим податками в період простою, це стосується і підприємств, які працюють за спрощеною системою оподаткування.

Щодо прибутків фізичних осіб, які працюють за трудовим договором в організаціях інформаційно-обчислювального обслуговування, то до них буде застосовано ставку в розмірі 8%.
Трудові та цивільно-правові відносини. В межах цих заходів керівники підприємств мають право самі приймати рішення про вихід трудового колективу в так званий «простій», вводити в організаціях неповний робочий день або неповний робочий тиждень, а також переводити працівників на іншу роботу та оплачувати працю в період простою.

Митне регулювання. Тут можливе надання відстрочки або розстрочки на сплату митних платежів без стягнення відсотків. Крім того, в документі прописано низку заходів у сфері державного регулювання цін та державних закупівель, у рамках яких Уряд затвердить додатковий перелік соціально значущих товарів та послуг, на які поширюватиметься держрегулювання та встановить фіксовані ціни (тарифи) на товари, що увійшли до цього переліку.

Оподаткування та соціальна захищеність учнів за умови можливого дистанційного навчання. Пропонується зберегти заходи державної підтримки, що вживалися під час поширення COVID-19.

Надання права промисловому сектору на зміну терміну погашення кредиту на строк не більше шести місяців за пільговими кредитами на інвестиційні цілі. Це дозволить знизити тиск на фінансове становище промислових організацій. Таку норму Мінекономрозвитку пропонує включити до проекту.

«Ми зацікавлені в тому, щоб підприємства не залишилися поза увагою держави. Це люди, податки та, зрештою, держава загалом», – завершив обговорення питання Голова Уряду Олександр Розенберг.

Члени Уряду також розглянули, опрацювали та ухвалили низку ініціатив, які в подальшому направлять депутатам Верховної Ради. Зокрема, йдеться про зміни та доповнення до Закону ПМР «Про затвердження державної цільової програми «Рівні можливості» на 2019 – 2022 роки». Мінсоцзахисту пропонує продовжити дію програми до 2025 року. Як розповіла профільний міністр, створення умов для вільного пересування, доступу інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури не втрачає актуальності.

«Досить багато було зроблено за період дії програми, але й багато пропозицій у період її підготовки надходило від держадміністрацій міст і районів, органів держвлади та управління. Тому сформовано об’ємний документ», – розповіла Олена Куліченко.

Учасники засідання не оминули увагою й пропозицію МВС щодо внесення доповнень до постанови Уряду «Про затвердження Положення щодо порядку внесення змін до конструкції транспортних засобів». Доповнення допоможуть урегулювати ситуацію з переобладнання автомобіля з ручним керуванням для можливої їх експлуатації особами з обмеженими фізичними можливостями. Зазначалося, що на сьогодні інваліди не мають можливості зареєструвати переобладнаний автомобіль, а запропоновані доповнення дозволять усунути прогалини в законодавстві.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.