Источник фото

Про республіканський бюджет і не тільки

На пленарному засіданні Верховної Ради 7 грудня депутати в другому читанні ухвалили головний фінансовий документ наступного року.


Соціальна політика залишається пріоритетом держави: бюджет 2023 року передбачає підвищення заробітних плат лікарям, учителям, працівникам галузей культури та спорту. Рішення досить важливе. Його прокоментував голова Комітету з економічної політики бюджету та фінансів Віктор Гузун: «Розмір індексації заробітної плати становить 12 %. З 1 січня 2023 року підвищення заробітних плат має вже відбутися. Безумовно, воно вимагало пошуку додаткових коштів у бюджеті. Президент ПМР Вадим Красносельський чітко поставив перед усіма органами влади завдання: навіть попри складні умови, в яких ми перебуваємо, і те, що сьогодні вкрай важко прогнозувати, як розвиватимуться події навколо Придністров’я надалі, необхідно підвищити заробітні плати».

Наступного року залишаються чинними державні цільові програми, зокрема й у системі охорони здоров’я. Республіка оплачуватиме лікування придністровців за кордоном за умови, що таке лікування їм не можуть надати вдома. Оплачуватимуть і консультації вузьких фахівців у приватних медичних закладах для дітей – на ці цілі заплановано близько 2,5 млн рублів.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов підкреслив, що в бюджеті закладені кошти для фінансування програм розвитку: «Традиційні цільові фонди – екологічний, дорожній, пайовий продовжать функціонувати. Фонд капітальних вкладень також буде збережений. Якщо не трапиться форс-мажорних обставин, усі програми та фонди розвитку продовжать діяти у 2023 році».

Ще один важливий момент – тарифи на комунальні послуги для придністровців наступного року залишаться незмінними.
У проекті бюджету закладено кошти для компенсації різниці між чинними для населення та економічно обґрунтованими тарифами.

На наступному пленарному засіданні робота над головним фінансовим документом продовжиться в режимі третього читання.

Ще одна законодавча ініціатива, розглянута депутатами, стосується підтримки низки підприємств та організацій швейної промисловості. Народні обранці зберегли на 2023 рік податкову пільгу на рівні 2022 року у вигляді знижувального коефіцієнта 1,05 для тієї категорії підприємств, що працюють на давальницькій сировині. Документ прийняли у двох читаннях.
Вищий законодавчий орган ухвалив у першому читанні законопроект групи депутатів, спрямований на збільшення терміну виплати пенсії за дорученням з трьох місяців до одного року. Ініціативу підготовлено на підставі звернень громадян.

Голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан пояснив, що є випадки, коли одержувачі пенсій, тяжко хворі, які довгий час лікуються в стаціонарах або перебувають за межами республіки, зокрема студенти, які одержують пенсію за втратою годувальника, не можуть через три місяці особисто звернутися за належними виплатами.

Обмежувальну норму – до трьох місяців – раніше було запроваджено через те, що на практиці були приклади, коли гроші виплачували за довіреністю, хоча пенсіонер помер. У таких випадках відшкодування (повернення) коштів можливе лише в судовому порядку.

Зміни щодо продовження терміну дії доручення до одного року вносяться до закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР». Механізм контролю визначить Міністерство з соціального захисту та праці. Роботу над законопроектом буде продовжено в рамках підготовки до другого читання.


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.