У Придністров’ї випустили нову марку

У грудневі дні 225 років тому новий російський імператор Павло I підписав свої перші укази та розпорядження. Поміж них був документ про створення окремого фельд’єгерського корпусу. Що ж то за служба і хто вони такі – фельд’єгері?


У Росії фельд’єгерями називали урядових або військових кур’єрів, які забезпечували доставку особливо важливих документів. На сьогодні фельд’єгерська служба – це державна служба зв’язку, що приймає, обробляє та доставляє за призначенням секретні та службові документи.

З огляду на цю дату ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» 6 грудня представило й організувало в центральній бібліотеці столиці спецпогашення нової поштової марки «225 років фельд’єгерській службі» та однойменного конверта. На марці зображений фельд’єгер Микола Матісон із пакетом у руці. Цей малюнок зроблений придністровським художником Володимиром Чернецовим за фрагментом картини видатного російського художника Олександра Чагадаєва «Фельд’єгер М. І. Матісон передає пакет князю Петру Івановичу Багратіону під час Бородінської битви 1812 року». На однойменному конверті розміщена репродукція картини, що стала основою для придністровської марки. Тираж конверта склав 120 аркушів. Марка випущена накладом 5 600 примірників у вигляді маркових листів по вісім штук.

«Марка – це елемент зображеної картини, а печатка містить герб фельд’єгерської служби тих часів», – пояснив учасникам церемонії директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я»

Всеволод Лаврентьєв. Презентація марки та конверта відбулася з нагоди 210-річчя Вітчизняної війни 1812 року. Вона стала можливою завдяки представництву Росспівробітництва в ПМР.

Головний спеціаліст, експерт цього представництва Артем Науменков зазначив: «Бородінська битва увійшла в усі підручники історії. Ми зібралися тут сьогодні, щоб презентувати тематичну марку. Пропонуємо молоді дізнатися щось нове – не просто прочитати абзац до уроку, вивчити його й забути наступного дня, а дійсно почерпнути для себе якусь цікаву інформацію, щоб це відклалося і запам’яталося надовго».

Необхідно наголосити, що основною метою діяльності видавництва є забезпечення підприємства «Пошта Придністров’я» високоякісними знаками поштової оплати, колекціонерів – цікавими зразками філателістичної мініатюри. Своєю діяльністю «Марка Придністров’я» засобами філателії успішно просуває позитивний образ нашої республіки далеко за її межами


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: t.me/mincifrapmr