Інформаційна загроза нашій духовності

Чи існують сьогодні серйозні проблеми в духовному вихованні нашого молодого покоління? Чи розуміє, і чи вміє сучасна молодь розпізнавати інформаційні атаки на наші моральні засади? Які інформаційні технології використовує Захід, щоб зруйнувати православний світ, вихолостити наші християнські цінності?

26 лютого в гостях у вихованців ДОУ «Республіканського кадетського корпусу імені світлішого князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського» МВС ПМР побував російський культурний діяч, режисер, автор міжнародного виховного кінопроекту «Під сонцем – благословення чи прокляття» Василь Леонідович Яцкін. Відвідати нашу державу і зокрема кадетський корпус його запросила придністровська православна молодіжна організація «Сорок сороков».

Відкриваючи авторський кінолекторій, Василь Леонідович зазначив, що сьогодні стосовно до багатовікової православної культурної спадщини Захід і США, переслідуючи цілі руйнування християнської духовності, використовують витончені методи й засоби інформаційної війни. Найбільш незахищене в цьому відношенні молоде покоління. Діти та молодь легко піддаються негативному впливу чужої для нас споживацької ідеології. «Ви – наша стратегічна категорія вихованців, – резюмував режисер. – Завуальований негативний вплив на нашу свідомість сьогодні можна спостерігати в усіх сферах західного культурно-інформаційного поля: на телебаченні, по радіо, в газетах та Інтернеті. Негативні елементи інформаційної війни проти нас можна знайти і в західному мистецтві, в кінематографі, музиці, мультиплікації. Уміти розпізнавати неправедні моральні посили – наш обов’язок перед товаришами, перед своїми сім’ями, перед всією нашою православною християнською культурою».

Згідно з тематичним завданням заходу, кінолекція фактично перетворилася на жвавий та відвертий діалог учнів з ведучим. Сюжет гострого прямого спілкування було побудовано навколо 10 заповідей Христа, які навічно залишив нам у спадщину Господь. Головним критерієм діалогу став аспект показу і розкриття завуальованих засобів впливу чужої нам ідеології на морально-духовну серцевину православ’я.

У перебігу спілкування кадети самостійно розкрили християнську сутність, велике значення поваги до своїх батьків і близьких. Гостра дискусія розгорнулася навколо християнського розуміння гордині – духовного захворювання, що руйнує саме поняття про призначення людини у світі. Аудиторія одностайно виказала своє несприйняття відособленості, чванливості, зарозуміння та марнославства особистості. На думку багатьох вихованців кадетського корпусу, гордитися потрібно своєю Батьківщиною, своїм героїчним народом, кращими представниками нашого придністровського суспільства. Кадети висловилися за традиційні православні сімейні стосунки, де батько уособлює образ Христа, є захисником та опорою в забезпеченні сімейного блага, тоді як мати уособлює образ Пресвятої Богородиці. Її обов’язок – пильно оберігати сімейне вогнище, виховувати дітей.

У гостру плідну дискусію вилилася співбесіда Василя Яцкіна з кадетами про заповідь Христа «Не створи собі кумира». За свідченням режисера, західна культура й особливо американське кіномистецтво нав’язують нам поведінку своїх, як правило, вигаданих, нереалістичних героїв, необмежених у своїх фізичних можливостях і в моральній поведінці, психологічно і фізично неурівноважених і з хворобливою переоцінкою власного «Я». Негативні стереотипи поведінки без будь-яких ознак добра і зла стали нормою голлівудського кіно і окремо – голлівудської мультиплікації, до якої наша молодь має відкритий доступ завдяки Інтернету. Василь Леонідович детально зупинився на розтлінних тенденціях американських мультиплікаційних фільмів для дітей, де головні герої – всі на одне обличчя, з нелюдськими здібностями, нестримані, жорстокі та необмежено розбещені.

У ході спілкування аудиторія торкнулася теми виховання у хлопчиків сильного чоловічого характеру, характеру майбутнього голови сім’ї. Проблема ця залишається гострою протягом багатьох десятиріч не тільки для Росії, а й для всього пострадянського простору, і пов’язана вона з безпрецедентними втратами чоловічого населення під час Першої світової війни, у період революцій, громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Упродовж багатьох років жінкам доводилося виконувати невластиві їм функції, у тому числі й виховні, заміщати чоловіків і в сім’ї, і в житті, і на виробництві. Зазначена ситуація призвела до того, що сьогодні ми об’єктивно відчуваємо дійсний дефіцит чоловічої первинності в сімейних стосунках. Василь Яцкін звернув на це увагу кадетів і висловив упевненість, що присутні в аудиторії зроблять серйозні висновки з усього почутого та докладуть зусиль, щоб у майбутньому стати не тільки мужніми офіцерами, а й сильними, загартованими мужчинами.

Завершив гість свій виступ розповіддю про непоправну духовну втрату всього православного слов’янства на початку ХХ століття: розстріл імператорської сім’ї Романових та про страшні наслідки цього злодіяння. З боку царської сім’ї мужнє прийняття стало високим духовним вчинком особистого пожертвування заради свого народу. Імператор з дружиною та дітьми хоч і мав змогу, але не покинув Росії у жахливі часи й навічно залишився в історії держави, в народній пам’яті великомучеником.

Слід пам’ятати, що на утримання російських шпиталів імператор з особистих коштів виділив 5 млрд. руб., а дорослі доньки та дружина довгий час працювали сестрами милосердя в різних лікувальних закладах під час Першої світової війни.

З високим духовним словом до вихованців кадетського корпусу звернувся отець Олексій. Він щиро подякував гостю з Росії Василю Яцкіну за приємне спілкування і відвертий глибоко духовний діалог.

Свою вдячність висловив також начальник Республіканського кадетського корпусу МВС ПМР підполковник міліції Сергій Биченков.

Володимир   ПУКЛІЧ.