Невпізнанний Тирасполь

Це назва виставки в Дубоссарській картинній галереї. Чудові роботи, що презентують столицю нашої республіки, привіз член Спілки художників Придністров’я Олег Болтнєв (на фото праворуч). Майстер пензля присвятив експозицію 225-річчю Тирасполя і власному ювілею.

Олег Васильович Болтнєв народився в Тирасполі 1977 року. Інтерес до малювання проявився у нього з дитинства, тому батьки віддали хлопця до відомої художньої школи імені О. Ф. Фойницького. Наставником Олега був талановитий педагог і художник Михайло Іванович Руденко. Він уміло розкривав у своїх учнях творчі здібності, передавав їм власний досвід і майстерність.

Олег Болтнєв мріяв поєднати своє життя з мистецтвом і закінчив Придністровський державний університет за фахом викладач живопису і композиції. 2001 року молодий художник став навчати дітей у Тираспольській художній школі, поєднуючи педагогічну роботу з творчою діяльністю.

У творчій скарбниці Олега Васильовича вже багато картин. Більшість із них він присвятив улюбленому місту, в якому народився, виріс і сьогодні живе. «Незнайомий Тирасполь» – саме так назвав він експозицію, в якій представлені найкращі роботи. Їх унікальність полягає в тому, що загальновідомі впізнанні місця столиці нашої республіки на полотнах відрізняються своєю оригінальністю і своєрідністю. В Дубоссари художник привіз 50 картин.

«Я закоханий у Тирасполь, це моє улюблене місто. У своїх роботах прагнув показати його незвичайним, тобто, не офіційним і помпезним, а тихим і з незвичного ракурсу. Передати його архітектуру, вулички, чудові мальовничі місця і мікрорайони міста своїм власним поглядом. Як вийшло – оцінять придністровці», – розповів Олег Болтнєв.

За словами художника, особливо його приваблюють мікрорайон Красних казарм, центральні вулиці, набережна, а також околиці Тирасполя. І, дійсно, розглядаючи картини живописця, можна побачити цікаві моменти, особливі риси, несподіваний ракурс звичних, знайомих місць, але очима майстра пензля. Усі ці моменти художник передає через свій настрій, стан душі й крізь призму власного світовідчуття, світобачення.

Дубоссари – це вже друге місто в республіці, де гостинно прийняли нові роботи Олега Болтнєва. Крім незвичної архітектури, на виставці представлені пейзажі й квіти, виконані в різних техніках. Перевагу ж автор надає акварелі. Хоча вона і вважається у живописців примхливою і неслухняною, проте саме нею створюються геніальні роботи, в яких найбільш достовірно передається реальність, почуття й емоції.

Першими відвідувачами експозиції в Дубоссарах стали вихованці художньої школи та шанувальники образотворчого мистецтва. Олег Болтнєв поділився з ними своїм досвідом володіння технікою акварелі та відповів на запитання юних живописців. А Дубоссарській картинній галереї майстер пензля подарував дві свої роботи. Ознайомитися з творчістю Олега Болтнєва змогли всі охочі, в місті виставка тривала до кінця лютого. Згодом експозицію зможуть побачити й мешканці Рибницького району.

Надія   ПАЄРЄЛІ.