Придністровський чемпіон

Нині неможливо уявити собі життя без комп’ютера. Багато людей використовують його не тільки для серйозних цілей, але і для розваг. Велику популярність дістали комп’ютерні ігри. Багато з них мають великий змагальний потенціал, тому й почали проводитися турніри в різних дисциплінах, що дало цьому заняттю загальну назву – «кіберспорт».

Велика кількість молодих людей, які не змогли себе реалізувати у футболі, має можливість здобувати перемоги в одній із дисциплін кіберспорту – кіберфутболі. У нашій республіці такою людиною є Віктор Раковський, який представляє футбольний клуб «Шериф». Наш кореспондент зустрівся з ним і поцікавився його успіхами у змаганнях з кіберфутболу.

– Розкажіть, звідки Ви родом і де навчалися?

В.Р.: Народився я в Тирасполі 25 січня 1993 року. У 2009 році закінчив Тираспольську середню школу № 2 імені О. С. Пушкіна. У 2012 році закінчив коледж Московського інституту підприємництва і права, здобувши спеціальність «юрист». У 2016 році закінчив Військовий інститут Міністерства оборони імені О. І. Лебедя, в якому здобув дві спеціальності: заступник командира з виховної роботи з особовим складом і менеджер по управлінню персоналом.

– Як Ви вирішили стати кіберфутболістом?

В.Р.: Футбол відіграє важливу роль у моєму житті. Займався ним в Академії футболу ФК «Шериф». Однак мої батьки наполягли, щоб я присвятив себе навчанню. Початком моєї кіберфутбольної кар’єри стала участь в онлайн-турнірах. Російський гравець Сергій Нікіфоров, який представляє московський «Спартак», спонукав мене зайнятися ним. Я пишаюся тим, що представляю на змаганнях наш «Шериф».

– У яких змаганнях Ви брали участь минулого року?

В.Р.: Став чемпіоном і володарем кубка Молдови, великим досвідом для мене став чемпіонат світу, однак, на жаль, у чвертьфіналі я поступився майбутньому переможцю. У жовтні в Тирасполі відбувся матч з чемпіоном світу Робертом Фахретдіновим, який представляв московський «Локомотив». Я поступився, однак зробив висновок, що тільки в іграх з такими суперниками я можу вийти на той же рівень, який є у Роберта.

– Як розпочався для Вас новий сезон?

В.Р.: Перед стартом нового сезону їздив до Одеси на Зимовий кубок місцевої футбольної команди «Чорноморець». На турнір мене запросили як гостя для майстер-класу. Враження важко передати словами. Зустріли дуже добре, таке було відчуття, що приїхав до них не гравець «Шерифа», а гравець з європейської команди. Також хочу наголосити на тому, що, коли я приїхав, більшість людей вже знала про мене. Це було дуже приємно, і я впевнився, що недарма цим видом спорту займаюся професійно. Хочу зазначити, що клуб «Чорноморець» має свій музей, і на той момент я подумав, а чому ми його не маємо? Нам є що розповісти й показати. Хочу висловити подяку керівництву одеської команди й організаторам за запрошення. Це було дуже професійно, гідно! Отримав море задоволення! На чемпіонаті був зіграний поки що один тур. Я виграв з результатом 8:0, суперник для мене був темною конячкою, тому налаштовувався серйозно. Нині стоїть завдання виграти чемпіонство і привезти титул в Тирасполь, мені хотілося б, щоб трофеї, виграні у кіберфутболі, були в музеї клубу. Адже це теж історія, і хочу попередити: в цьому сезоні виграти чемпіонат буде складніше.

– Розкажіть про вимоги до професійного кіберфутболіста?

В.Р.: Він повинен бути психологічно підготовленим, упевненим у власній перемозі, вміти вивчати свого суперника, шукати мінуси в його грі. Щодня я витрачаю три-чотири години на кіберфутбол. Ні в якому разі не треба допускати, щоб гра займала весь ваш час.

– За кого Ви вболіваєте у футболі?

В.Р.: Намагаюся не пропускати жодної домашньої гри нашого «Шерифа», переживав за команду в єврокубках. На жаль, не вдалося вийти до наступного кола змагань. Я – прихильник гри мадридського «Реалу», київського «Динамо» та «Зеніту» з Санкт-Петербурга.

– Як Ви проводите своє дозвілля?

В.Р.: Намагаюся більше бути з рідною донечкою, також переглядаю документальні стрічки про Велику Вітчизняну війну.

– Бажаємо Вам нових спортивних перемог!

В.Р.: Спасибі. Через вашу газету хочу висловити вдячність генеральному директору ФК «Шериф» Важі Тархнішвілі, керівнику прес-служби команди Мирославу Примовичу за підтримку. Буду намагатися й далі здобувати перші місця на змаганнях.

Андрій  КРАВЧЕНКО.