Ініціатива – шлях до успіху

Прагнення жити в містах давно стало світовою тенденцією. З невеликих населених пунктів люди тягнуться туди, де кращі умови. З цією проблемою стикаються різні країни, в тому числі й високорозвинені.

У першу чергу страждають села: стають малолюдними, втрачають молодь – найактивнішу частину соціуму, яка прагне мати всі умови для нормального життя не у віддаленій перспективі, а тут і тепер. І, мабуть, єдиний спосіб зберегти ці населені пункти від вимирання – створювати в них максимально комфортне середовище.

У нашій республіці ця робота ведеться давно і планомірно. Нагадаю лише, що повна газифікація, що охопила навіть крихітні населені пункти, проводилася в Придністров’ї в рамках Президентської програми. Нині діє держпрограма забезпечення сіл якісною питною водою. І добротний сільський будинок щодо зручностей уже нічим не поступається міській квартирі. Державним пріоритетом залишається доступність медичної допомоги, збереження навіть у малонаселених пунктах шкіл, відкриття в них дитячих садків.

Чимало залежить і від місцевої влади: підтримка в працездатному стані інфраструктури, упорядкування населеного пункту, освітлення та якісний ремонт вулиць… І якщо глава адміністрації села на своєму місці, а спільнота підтримує його, проявляє власну ініціативу, то й життя в такому населеному пункті не завмирає.

Одне з таких сіл у Кам’янському районі – Хрустова. Наші постійні читачі, напевно, помітили, що газета часто розповідає про життя цього населеного пункту. Причина – активна позиція самих хрустовчан. Вони широко відомі завдяки тому, що зберегли єдиний у Придністров’ї колгосп і своєю сумлінною працею постійно добиваються передових результатів. Тутешній ансамбль «Хрустовчанка» – заслужений колектив ПМР – знають не лише в нашій республіці, а і в Україні, Росії та інших країнах. У сільському Будинку культури працює десяток гуртків різної спрямованості. Діти й дорослі співають, танцюють, розвиваючи свої артистичні таланти. У кожне свято в Хрустовій відбувається яскравий захід, зал завжди переповнений, і серед глядачів – чимало гостей із сусідніх сіл і райцентру.

А наприкінці минулого року в Будинку культури відкрили тренажерний зал. «Із пропозицією обладнати приміщення для занять спортом у зимовий період (в інші пори року прихильники здорового способу життя тренуються на сільському стадіоні) до місцевої адміністрації звернулася молодь, – розповів глава Хрустової Василь Гандрабура. – Її у нас чимало – близько 40% двотисячного населення. Це рідкісна для сіл картина, і ми прагнемо до того, щоб молодь і надалі не виїжджала з Хрустової, а навпаки – здобувши професію, поверталася додому. Тому й намагаємося створювати комфортні умови для життя. Це стосується і розвитку інфраструктури, і побутових зручностей, і дозвілля».

От і звернення прихильників здорового способу життя не залишилося без уваги. Для організації тренувань підібрали одне з приміщень Будинку культури. Через порівняно велику площу – близько 60 м2 – воно довгий час залишалося незатребуваним, а тому потребувало ремонту.

Грошей у сільській казні обмаль. Для організації роботи тренажерного залу з позабюджетних коштів, подарованих на честь ювілею села, змогли виділити близько 50 тисяч рублів. І щоб віддача від цієї суми була максимальною, вирішили направити гроші на придбання будівельних матеріалів і тренажерів. А ремонт у вільний час виконали безкоштовно самі любителі спорту. Вирівняли та залили бетоном підлогу, зашпаклювали стіни та стелю, замінили двері, змонтували електропроводку й установили освітлення – знайшлися серед хрустовчан майстри на всі руки.

Один з ініціаторів створення залу – Роман Богорош, який зі знанням справи підібрав 18 тренажерів, які дозволяють розвинути практично всі групи м’язів: ніг, рук, спини, грудей. Випускник інституту фізичної культури, він зі студентства займається різними видами спорту, у тому числі й силовими. І тепер на громадських засадах тренує земляків. А їх у новий зал із кожним днем приходить все більше. Якщо в перший місяць регулярно займалося близько 20 осіб, то нині ця кількість подвоїлася. Розім’яти м’язи, потренуватися зі спеціальними гантелями або на біговій доріжці приходять вечорами школярі, їхні батьки й навіть пенсіонери. Можливістю безкоштовно потренуватися на сучасних тренажерах користуються й мешканці найближчих населених пунктів.

Тетяна   ГРИЦЮК.