У здоровому тілі здоровий дух

У Республіканському кадетському корпусі ім. світлішого князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського особливу увагу приділяють фізичному вихованню. Окрім загальної фізпідготовки, в навчальному закладі вихованців залучають до занять академічним веслуванням на базі СДЮШОР веслування ім. М. О. Туфанюка.


Республіканський кадетський корпус ім. світлішого князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського має на меті виховання соціально-активної й духовно багатої, інтелектуально і фізично розвиненої особистості, яка має почуття гордості та відповідальності за долю Вітчизни та своє майбутнє.

Навчально-виховну роботу з кадетами проводять педагоги та офіцери-командири навчальних взводів, які мають багатий педагогічний та життєвий досвід. Велику увагу приділено спортивним факультативам. Вихованці займаються різними видами спорту: боксом, регбі, боротьбою, футболом, рукопашним боєм.

Уже багато років вони приділяють заняттям академічним веслуванням на базі Центру гребного спорту в м. Бендери. Тренуються чотири рази на тиждень, а у старшої групи – 6 тренувальних днів на тижні. Програма занять різноманітна, все залежить від ступеня підготовки вихованців.

«Як і в усіх видах спорту, на заняттях ми багато уваги приділяємо загально-фізичній підготовці – це основна витривалість, спеціальна витривалість, швидкісно-силові тренування, техніко-тактичні. Тепер триває підготовчий період: у понеділок – силова підготовка, вівторок –
швидкісно-силова, середа – техніка на витривалість, четвер – знову силова-швидкісна, у п’ятницю – технічна чи ігрова та в суботу – основна витривалість», – розповів тренер-викладач з академічного веслування СДЮШОР ім. М. О. Туфанюка Сергій Биченков.

Крім того, обов’язковий пункт у програмі – теоретична підготовка. «Цей вид спорту дуже давній, зародився він в Англії, заснований у 1850-х, близько 170 років академічному веслуванню. Інвентар також дуже дорогий – довгі весла, довгі човни, проте вони найбільш швидкісні з-поміж усіх гребних видів спорту.

Якщо брати каное, байдарку, то в порівнянні з ними академічне веслування найшвидше, але й найскладніше технічно, там задіяні всі групи м’язів. Це єдиний вид спорту, де до фінішу приходять спиною. В академічному веслуванні змагаються в класах – одинаки, двійки, четвірки та найбільша це вісімки – там перебуває 8 веслярів і один кермовий, тобто 9 людей сидять у човні», – пояснив тренер-викладач з академічного веслування СДЮШОР Сергій Биченков.

Загалом у Центрі гребної бази тренується близько 120 вихованців Республіканського кадетського корпусу імені світлішого князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського. Ті, хто має достатню підготовку, беруть участь у різних змаганнях, як міських, так і республіканських. Вихованці кадетського корпусу постійно стають переможцями та призерами цих змагань


Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото: mvdpmr.org