Плавання для дітей з обмеженими можливостями здоров’я

Людям з тимчасовими або постійними обмеженими можливостями потрібен особливий підхід до фізичних навантажень. Звичайні тренування, практично завжди, їм не підходять, оскільки вимагають серйозних енерговитрат і зусиль. Для дітей-інвалідів оптимальне вирішення цієї проблеми – заняття фізкультурою в басейні, тому що вода дійсно корисна для всіх.


Басейн рекомендується дітям з порушеннями слуху, зору, опорно-рухового апарату, з дитячим церебральним паралічем. Тому в Тираспольській спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву плавання давно працюють групи для дітей з обмеженими можливостями здоров’я.

Тим більше, що директору школи, заслуженому тренеру ПМР Олені Зайцевій до такої роботи не звикати: у 2019 році вона стала «Людиною року» в Придністров’ї за підготовку параспортсменів, які показали високі результати на міжнародних змаганнях. «Плавання є одним з оптимальних видів спорту для дітей з обмеженими можливостями здоров’я, – пояснила вона нам. – Це обумовлюється і пояснюється фізичними властивостями води: зниженням навантаження на тіло, а також зменшенням сили тяжіння. Водне середовище допомагає дітям загартовуватися, зміцнювати здоров’я, а фахівець дістає можливість працювати над компенсацією порушених функцій їхнього організму».

Безпосередньо про заняття в басейні з дітьми-інвалідами розповіла нам інструктор-методист школи плавання Наталія Хорошилова: «Ми набираємо в спецгрупи дітей-інвалідів з такими захворюваннями, як ДЦП, порушення слуху і зору. Починати працювати з ними потрібно з 4-5 класів. Спочатку заняття проводяться в малій ванні, де починається адаптація до водного середовища. Нам потрібно домогтися, щоб діти не боялися води. У тій же малій ванні вчимо їх правильно дихати у водному середовищі, а також триматися на воді. Закінчується період тренувань засвоєнням знань, власне плаванням. Словом, передаємо дітям з обмеженими можливостями здоров’я науку й уміння того, що обов’язково стане в пригоді всім їм у подальшому житті».

Діти в групі – переважно тираспольчани. Однак є чимало вихованців з навколишніх сіл та сусідніх міст. Заняття проводяться 2 рази на тиждень, і на них, крім тренера-викладача, можуть бути присутні шкільні педагоги та батьки.

Далі всіх вихованців з особливостями здоров’я, які успішно освоїли програму навчання в малій ванні, переводять у велику ванну. Як правило, це діти з порушеннями слуху і зору, але є і приємні винятки, коли на «велику воду» переводяться вихованці з ДЦП. Для наших необізнаних читачів скажу, що мала ванна – це те, що в народі називається «жабник», а велика ванна – це справжній «дорослий» басейн. Паралельно відбувається набір у нову групу.

Утім, ця програма підготовки дітей-інвалідів має одну особливість, яка не дозволяє нам говорити про фіксований термін навчання. Рішення про те, скільки триватимуть тренування, залежить від фізичної підготовки дитини. Якщо це необхідно, то курс навчання може продовжуватися. У великій же ванні спочатку проводиться адаптація цієї категорії дітей до великої води. Як пояснила нам Наталія Юріївна, у таких дітей дуже розвинений страх перед великою водою. Тому періоду адаптації приділяється особлива увага, і триває він досить довго.
«Упродовж усього періоду навчання для дітей з обмеженими можливостями здоров’я регулярно проводяться різні змагання: розвивальні чемпіонати, веселі старти, – підкреслила Наталія Хорошилова. – Особливо подобається всім турнір «Новорічні старти». У цих змаганнях наші особливі вихованці не прагнуть до серйозних результатів, бо вони борються не одне з одним, а зі своєю недугою. За підсумками турніру всіх переможців і призерів ми нагороджуємо грамотами та вручаємо їм солодкі подарунки. Для нас, тренерів-викладачів, «Новорічні старти» – хороша підстава для підбиття підсумків виконаної за рік роботи й заохочення хлопців і дівчат за старання».

Отже, можна зробити висновок: заняття плаванням не тільки покращують фізичний стан вихованців з обмеженими можливостями здоров’я, але і цілюще впливають на їхній загальний стан. У дітей поліпшуються функції уваги, просторової орієнтації, уяви, інтелектуальної діяльності. Також вони більш адекватно поводяться в компанії незнайомих однолітків і дорослих, правильно реагують на всі зауваження і пропозиції. Участь у різних змаганнях, перемога над собою підвищують їхню мотивацію до фізкультурно-спортивних занять, формують цілеспрямованість, підвищують самооцінку


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.