«ДЖЕРЕЛО ТРАДИЦІЙ» приймала Рибниця

П’ятий Республіканський огляд-конкурс звичаїв та обрядів народів, що проживають на території Придністровської Молдавської Республіки «Джерело традицій», відбувся 10 грудня в місті Рибниці.


Придністров’я – надзвичайно колоритний край. Мирне співіснування багатьох національностей стало основою формування його особливої культури. Звичаї й традиції росіян, молдаван, українців, болгар і гагаузів органічно доповнюють одне одного. В результаті у нас склалася своя культура. Придністровці увібрали в себе все найкраще з національних культур різних народів, що населяли цю землю. Народні традиції, звичаї та фольклор жителів регіону, що сягають своїм корінням глибоко в минуле, свято зберігаються і передаються з покоління в покоління.

На основі народних звичаїв століттями складалося розуміння духовності, шанування пам’яті предків, почуття колективізму, любові до світу, природи. Знання своїх історичних і культурних коренів виховує в людині гордість минулим своєї Батьківщини, патріотизм, почуття відповідальності, обов’язку перед державою і сім’єю.

Народна творчість у всіх її проявах – це надбання народу, залишене нам у спадок мудрими предками з надією, що ми будемо берегти й збагачувати звичаї й традиції, які нагадують нам своєрідність нашої культури у великій кількості етнічних груп.

Попри наявні відмінності, національні традиції мають єдину морально-етичну й духовну основу. Суспільство знову і знову повертається до своїх витоків, і виявляється, що обряд, звичай спрямований на збереження таких вічних людських цінностей, як злагода, взаєморозуміння, мир у сім’ї, любов до ближнього, згуртованість, скромність, моральна краса, патріотизм.

Залежно від того, наскільки ми усвідомлюємо цінності своєї культури, вміємо їх зберігати, дбайливо передаючи з покоління в покоління, настільки визначається і добробут народів, які проживають на території ПМР. У такому разі стає зрозумілим інтерес до народних звичаїв і традицій, до тих цінних перлин в океані життя народу, які він зібрав протягом століть.

Культурна спадщина і традиції представників усіх національностей, яскраво представлених на землі Придністров’я, підтримуються великою кількістю палаців і будинків культури, бібліотек, закладами дитячої творчості, державними та самодіяльними творчими колективами танцю, пісні та інших жанрів.

Розвиток і зміцнення національних культур і мов народів, що проживають на теренах республіки, розкриття особливостей традицій і обрядових дій кожного міста та району у фольклорній і народній творчості, підтримання наступності поколінь стали метою конкурсу «Джерело традицій», запровадженого Державною службою з культури та історичної спадщини ПМР у 2012 році.

Мистецький огляд-конкурс республіканського рівня «Джерело традицій» нині вже є традиційним творчим майданчиком для досягнення цієї мети. Він проводиться один раз на два роки. Попередній відбувся у 2018-му. Переможцями тоді визнали народний ансамбль молдавської пісні «Бусуйок молдовенеск» із Рибниці. За умовами конкурсу, саме вона й мала стати співорганізатором фіналу та приймаючою стороною наступного заходу. Однак, через введення на території республіки обмежувальних заходів щодо профілактики коронавірусної інфекції, у 2020-му й, відповідно, у 2021 році огляд не відбувся.

Отже, V Республіканський огляд-конкурс звичаїв та обрядів народів Придністров’я «Джерело традицій» відбувся на базі МУ «Рибницький Палац культури». Відбірковий тур крокував містами та районами республіки з 2 по 28 листопада.

Огляд-конкурс об’єднав учасників народної художньої самодіяльності (гуртків, студій, колективів), зокрема народних майстрів декоративно-прикладної творчості та образотворчого мистецтва.
ОЦІНЮВАЛИ УЧАСНИКІВ
ЗА ДВОМА НОМІНАЦІЯМИ:
1. «Обряди та звичаї народів, що проживають на території Придністровської Молдавської Республіки»;
2. «Виставка декоративно-прикладної творчості та народних художніх промислів і ремесел Придністровської Молдавської Республіки».
Тематичний репертуар для виступу в номінації «Обряди та звичаї народів, що проживають на території Придністровської Молдавської Республіки», учасники вибирають згідно з регламентом. Тема 2022 року – «Зимові звичаї та обряди в традиційній культурі Придністров’я».
У рамках цьогорічного огляду-конкурсу надійшли 24 заявки: Тирасполь – 8, Слободзейський район – 4, Григоріопольський район – 2, Дубоссарський район – 5, Рибницький район – 2, Кам’янський район – 3.

Загальна кількість учасників огляду-конкурсу становила понад 170 осіб. Особливо вразив віковий діапазон виконавців – від молодшого шкільного віку до мудрого життєвого. Ото вона й є – наступність поколінь! Усі на одній сцені!
Обряди демонстрували 8 фольклорних і творчих колективів, виставки – 11 колективів та 5 окремих майстрів.

Фінальний день конкурсу розпочався з ознайомлення з експонатами виставки, яка буяла різноманіттям творчої уяви та майстерності народних умільців. Усі вироби – справжні шедеври, за якими копітка праця конкретної людини. Кожен куточок фойє Палацу культури вабив і приковував погляд. Неабиякий інтерес викликали конкурсні експозиції, бо й було ж чим дивуватися! Майстри-конкурсанти представили виставки за напрямками, що відображають традиції придністровського краю: різьблення по дереву, виготовлення національного костюма, розпис дерева та інших матеріалів, робота з ниткою (в’язання), сувеніри в різних техніках, традиційна народна лялька, кераміка тощо.

Начальник Держслужби з культури та історичної спадщини ПМР Марія Кирмиз і заступник глави держадміністрації міста Рибниці та Рибницького району Юрій Молдовський після огляду виставки та жвавого спілкування з авторами виробів урочисто відкрили захід.

Марія Андріївна привітала з відкриттям V Республіканського огляду-конкурсу обрядів та народних традицій ПМР і, зокрема, зазначила: «Джерело традицій» – це не тільки конкурс. Це можливість збереження багатогранної культури нашого краю, це створення середовища через мистецтво передати наступним поколінням наші традиції. Я щиро вдячна державній адміністрації Рибниці, Управлінню культури, всім, хто брав участь в організації цього великого яскравого проекту».

З вітальним словом до учасників та гостей звернулась і представник товариства молдаван Рибницького району та міста Рибниці Валентина Ніколай, яка побажала мирного неба та дружби нашому народові, святкового настрою напередодні новорічних та різдвяних свят, успіхів конкурсантам.
Колективи-конкурсанти демонстрували колядки та щедрівки молдавською, українською та російськими мовами. Кожному учаснику конкурсу вдалося здивувати глядачів справжніми шедеврами обрядових пісень. Скільки нового було почуто! Скільки мелодійних колядок виконано різними мовами!

Чи не найбільш видовищним був виступ народного танцювального колективу «Другари» з села Паркани, який представив обряд болгарського народу «Трифан Заризан». Цей обряд не так добре відомий, як новорічні та різдвяні обряди українців, молдаван та росіян, тому перед початком виступу «Другари» коротко ознайомили з ним гостей заходу:
Нагадаємо, що Трифонів день – свято південних і східних слов’ян, пов’язане з настанням весни. Особливо весело і широко відзначають його болгари, для яких Трифон Заризан (Орезач) вважається покровителем виноградарів і виноробів. Припадає цей день на 14 лютого, якраз на той період, коли природа готується до весни. Прийнято відзначати це свято протягом чотирьох діб. У цей час уперше в році обрізають виноградні лози. Варто відзначити, що обрізка має символічний характер, а справжню обрізку починають лише через кілька тижнів. Болгари на Трифона йдуть до церкви, де тривають служби, а також проводяться моління проти шкідників. Парафіяни беруть у храмах спеціально освячену воду. У деяких місцевостях священнослужителі здійснюють хресний хід з символічним обрізанням трьох виноградних лоз і кропленням їх святою водою.

Глядачі були в захваті від душевності, майстерності, артистизму, гумору, енергії та натхнення всіх творчих колективів. Вигуками «Браво!» супроводжувалися майже всі виступи, адже в кожного була своя родзинка. Наприклад, колектив із Воронкова частував гостей солодощами, як і годиться під час колядування, не тільки на сцені, а і всіх присутніх у залі. З розмахом виступили! Від душі!

Конкурсантів оцінювало журі, до складу якого увійшли діячі культури й мистецтва Придністров’я. Головні критерії, що враховувалися під час виступу – історична достовірність, яскравість та артистизм учасників.
За підсумками конкурсу в номінації «Виставка декоративно-прикладної творчості та народних художніх промислів і ремесел Придністровської Молдавської Республіки»
І місце посів майстер Леонід Нестеренко, керівник зразкового колективу декоративно-прикладної творчості «Поезия лемнулуй» (Дубоссари);
ІІ місце – зразковий колектив декоративно-прикладної творчості «Умілі ручки» (БК с. Окниця Кам’янського району);
ІІІ – народна студія рукоділля «Ми самі» (с. Роги Дубоссарського району);

У номінації «Обряди та звичаї народів, що проживають на території Придністровської Молдавської Республіки» переможцем став заслужений вокальний ансамбль «Хрустовчанка» та зразковий хореографічний колектив «Асорті» (БК села Хрустова Кам’янського району).
ІІ місце посів народний фольклорний колектив «Другари» (БК села Паркани); ІІІ – народний фольклорний колектив «Нистрянка» (БК с. Гояни Дубоссарського району).

Усім учасникам вручили листи подяки, переможцям – дипломи та цінні подарунки. Марія Кирмиз особливо наголосила, що з кожним разом рівень майстерності конкурсантів підвищується і визначити найкращих стає дуже важко. Голова журі подякувала всім колективам за те, що змогли передати всі традиції і звичаї з історичною достовірністю, адже тільки це може передаватися у спадок наступним поколінням.

У той час, коли журі оцінювало виступи, гості заходу поспілкувалися з конкурсантами. Здається, для всіх було очевидним, що одним із переможців має стати Леонід Нестеренко, керівник зразкового колективу «Поезия лемнулуй», який створює шедеври з дерева вже десятки років. Навколо його робіт згуртувалися шанувальники, що хотіли дізнатися про автора дещо більше.

Він став першим учителем першого в Придністров’ї класу різьблення по дереву в художній школі Дубоссар. Назва колективу має свою цікаву історію.

«На створення поезії в дереві мене надихають місцеві простори, люди, які трудяться, живуть і люблять свій рідний край. Мої роботи свого часу відібрали на союзну Виставку досягнень народного господарства. Любомир Георге, молдавський артист, побачивши мої юнацькі роботи, сказав мені: «Ти твориш справжню поезію в дереві». Я запам’ятав ці слова і назвав колектив «Поезия лемнулуй».

Звичайну гілку можна перетворити в неповторну картину, потрібні лише натхнення, талант і бажання. Це справжня творчість – любити дерево, його поезію, форми. Природа сама створює такі химерні чудеса, які можна тільки залишити, тобто штрих зробити і все – перед нами відкривається така краса невимовна», – розповів майстер Леонід Нестеренко.

«Ми всі повинні долучатися до національної культури, тому що наше сьогодення, як колись минуле, також творить традиції й звичаї майбутнього. Ми повинні добре знати не тільки історію своєї держави, а і традиції та звичаї народів, що населяють нашу прекрасну землю. Людина, яка не цікавиться історією свого народу, ніколи не зрозуміє і не перейметься повагою до історії іншого народу», – зазначили захоплені побаченим і почутим Ірина Березницька та Валерія Горячук – юні рибничанки, учениці 11-го класу – поки чекали оголошення результатів конкурсу. Вони додали, що всім учасникам за майстерність та артистизм присудили б призові місця.

Народні звичаї та обряди були й залишаються невіддільною складовою духовної культури народу. Чи зможемо ми їх зберегти й передати далі? Впевнені, що так. Бо про це йдеться в одній з пісень переможця цьогорічного конкурсу – ансамблю «Хрустовчанка»:
Ми одної долі, ми єдині,
В нас одне коріння на землі…
А поки що Рибниця
передає естафету Хрустовій.
До зустрічі біля «Джерела традицій» на КАМ’ЯНЩИНІ!


Галина КРИЖАНIВСЬКА.

Фото прес-служби держадміністрації м. Рибниця.