Легенда образотворчого мистецтва

У ході урочистої події з нагоди 30-річчя Спілки художників Придністров’я в Державному художньому музеї відбулася презентація марочного конверта та його пам’ятне гасіння.


До церемонії залучилися: радник Президента ПМР Павло Прокудін, голова Спілки художників Ольга Горбаченко, директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв.

На конверті розміщена марка з зображенням картини придністровського художника Анатолія Колчака «Майстер». Вона була випущена у складі серії «Придністровський державний художній музей» у 2018 році.
Тираж конверта становить 70 штук.

Анатолій Колчак є легендарною людиною. Народився він 1 січня 1927 року в Тирасполі. У червні 1941-го, коли розпочалася війна, підлітку було трохи більше 14 років. Він пережив нелегкі три роки німецько-румунської окупації. У той скрутний час якось виживав, перебиваючись випадковими заробітками в Одесі. Настав квітень 1944 року – весна визволення південного краю, зокрема й Одеси. Тисячі юнаків почали записуватися на фронт. Так юний Анатолій Колчак потрапив до ешелону новобранців, який відправили до літнього табору на курси військової підготовки. До речі й фронт був поряд. Бомбардування, вибухи, вогонь знищили майже весь ешелон. Хто дивом вижив, діставався до міста, як міг.

Фронтовик став одним із найкращих учнів художнього училища ім. І. Рєпіна в Кишиневі. Він одночасно навчався і працював. Допомоги чекати не було звідки. Анатолій успішно закінчив навчальний заклад і його залишили викладати в альма матер, а згодом він був удостоєний поченого звання «Відмінник народної освіти».

З 1994 року Анатолій Іванович з дружиною Неллі Михайлівною мешкав у Дубоссарах. Відбулося декілька персональних виставок художника в картинних галереях, а одна з найбільш значних – у Бендерах із символічною назвою «Повернення». У мистецькому середовищі Придністров’я ім’я заслуженого художника ПМР Анатолія Колчака добре відоме й досить шановане.

Рідкісна риса для художника – вміти не заздрити своїм колегам, а захоплюватись їхньою творчістю, тому Анатолія Колчака поважали колеги й однодумці. За своє життя він виховав кілька поколінь художників. Учень знаменитого Олександра Фойницького, він і сам став наставником для багатьох видатних художників сучасності.

Усі твори Анатолія Івановича відрізняють самобутній стиль та неймовірна енергетика, яку бук-
вально випромінює кожне його полотно.
З теплотою про метра завжди говорив і заслужений художник ПМР Сергій Панов: «Дякую за участь Анатолія Івановича в моїй творчій долі. Коли мені було 16 років, йому показали мою першу роботу. Він сказав, що я маю здібності до живопису».

На жаль, Анатолій Колчак 5 січня 2020 року пішов з життя. Його ім’я назавжди увійшло в історію нашої республіки


Володимир ДАНИЛОВ.

Фото автора.