Живий зв’язок часів у Придністров’ї міцніє

«Живий зв’язок часів» – так назвали у 2022 році фінальний етап Республіканського фестивалю дитячої та молодіжної творчості «Юність, творчість, талант». Він стартував 6 грудня, а присвятили його фольклорному мистецтву.


Завдання заходу – формування духовної культури дітей і молоді на основі відродження традицій, православних звичаїв та обрядів народів Придністров’я. Яскрава мистецька подія проводиться під девізом «Народним традиціям жити й міцніти».

Учасники фестивалю – юні придністровці, які навчаються в загальноосвітніх, дошкільних та спеціальних (корекційних) закладах. Очолює компетентне журі начальник Управління виховної, ідеологічної роботи та додаткової освіти Міністерства просвіти ПМР Надія Філіппова. Компетентні та об’єктивні судді визначають переможців у шести вікових категоріях за п’ятьма номінаціями:
– фольклорна театралізована композиція «В краю рідному ми серце знайшли»;
– малюнок «Чари сонячних барв»;
– фольклорне вокальне мистецтво «Світлий світ мелодій придністровських»;
– народний танець «Придністровські візерунки»;
– виставка декоративно-прикладної творчості «Щедра талантами рідна сторона».

Форма проведення заходу цього разу максимально демократична. Не дитячі колективи з’їжджаються у призначене місце, щоб продемонструвати експертам свою творчість, а журі виїжджає до учасників фестивалю, причому не тільки в міста, а й у віддалені села Придністров’я. Творчі колективи не обмежуються часом, кількістю номерів та учасників. «Мудреці стверджували, що народ такий, яка його культура, – зазначила після відкриття фестивалю Надія Філіппова. – Адже фольклор – це творчість будь-якого народу, яка передається з покоління в покоління, це свята, обряди, прислів’я, пісні, казки, частівки, загадки, танці. Наші предки залишили нам у спадок чимало великих зразків фольклору. Залучаючи молоде покоління до цього багатства, ми всі разом зберігаємо дивовижний світ народної творчості, передаємо дітям краще, й тим самим даємо їм можливість щиро пишатися своєю державою та культурою Придністров’я».

Фестиваль впевнено крокує просторами республіки. Він розпочався 6 грудня на її півдні – у Дністровську, де вихованці дитячих садків та учні шкіл міста вразили членів журі своїми самобутніми музично-літературними композиціями, яскравими й виразними народними танцями та піснями, виробами декоративно-прикладного мистецтва та малюнками. Завершиться чарівна подорож на півночі Придністров’я – в Кам’янці.

Наш кореспондент вирішив особисто перевірити, наскільки міцний у Придністров’ї живий зв’язок часів, і став на один день – 14 грудня – ще одним експертом у складі журі фестивалю. Його розповідь – про перипетії та емоції цього незвичайного дня.

Рано-вранці суворі судді, поміж яких були фахівці з усіх оголошених номінацій, виїхали в Молдавський республіканський теоретичний ліцей-комплекс, де їх уже чекали вихованці дошкільного відділення та учні ліцейських класів. Тут усіх швиденько занурили у світ молдавських традицій і обрядів. Особливо цікава була мініатюра про сільську цілительку, яка позбавила чоловіка від болю в попереку, з дитини зняла пристріт, а дівчині повернула коханого. Дія захоплювала, все було цілком зрозуміло, хоча не всі знали молдавську мову.

Потім у Слободзейському районному Будинку культури своє мистецтво демонстрували представники 18 шкіл та 9 дитячих садків району. Зі сцени лунали російські, українські, молдавські та болгарські мотиви. Різноманітні й барвисті були національні костюми. Упродовж декількох годин глядачі могли доторкнутися до різних культур придністровського народу. Особливо захопили всіх цікаві фольклорні театралізовані композиції. Глядачі ознайомилися з болгарськими ворожіннями, посвятою в козаки, святкуванням Дня Івана Купали та іншими обрядами.

«Юні артисти та їхні педагоги прекрасно справилися з поставленим Мінпросом завданням: вони глибоко поринули в багатство культури й таємниці історії рідного краю, збагатили свої знання, почуття та емоції. Всі виступи були гідними та оригінальними», – зазначила Надія Філіппова.

Особливо потрібно зупинитися на Глинойській спеціальній (корекційній) загальноосвітній школі-інтернаті для дітей-сиріт. На сьогодні тут навчаються 150 дітей з порушенням інтелектуального розвитку. Їхня творча програма, на думку нашого кореспондента, з урахуванням усіх необхідних поправок, була однією з найщиріших і емоційних. Вона складалася з фольклорної театральної композиції «Веселі потіхи», пісні «Слободзейська величальна» і танцю «Калинка». Тетяна Годоба, член журі та керівник відомого колективу «Ритмік-Данс», підбиваючи підсумки виступу хлопців та дівчат зі школи-інтернату, сказала: «Ви виступили сьогодні чудово, тому що серйозно готувалися. Ви показали себе сильним колективом, мали прекрасний вигляд і всім нам сподобалися. Дякую вашим керівникам».

На завершення того робочого дня журі відвідало спеціальну (корекційну) школу-інтернат для глухих дітей. Фестивальний марафон триває. Його підсумки підіб’ють до 25 грудня 2022 року. З усього побаченого й почутого висновок один – живий зв’язок часів у Придністров’ї не тільки триває, а ще й міцніє


Олександр ЮШИН.

Фото автора.