Був такий прекрасний вернісаж…

З ініціативи відомого художника Олександра Фойницького 1962 року в Тирасполі на вулиці Правди була відкрита картинна галерея. Рішення про її створення міськвиконком ухвалив 21 березня, тож саме ця дата вважається офіційним «днем народження» міської пінакотеки.


За 60 років діяльності – з моменту її відкриття і до сьогодні – колектив галереї зібрав велику колекцію творів живопису, графіки, скульптури, декоративно-прикладного мистецтва.

Причому 95 % художніх творів майстри пензля і шанувальники мистецтва передавали картинній галереї безоплатно, простіше кажучи – дарували. З огляду на це 14 грудня картинна галерея Тирасполя в рамках ювілейних заходів, приурочених до 60-річного ювілею, відкрила виставкову експозицію «Дари та дарувальники». Вона знайомить нас із картинами, подарованими музею визнаними майстрами живопису в період з середини другої половини ХХ століття і до наших днів. На виставці представлено близько 80 творів у різній жанровій стилістиці – від соцреалізму до найсміливіших художніх рішень сучасності. Вернісаж розповідає про дарувальників і друзів музею, які зробили свій «особливий» внесок у створення його художніх колекцій.

У заході взяли участь заступник начальника Управління з культурної спадщини Держслужби з культури та історичної спадщини ПМР Людмила Гуцу, глава офіційного представництва Південної Осетії в Придністров’ї Віталій Янковський, заступник начальника Управління культури столиці Марина Комкова, директори Придністровського художнього музею Наталія Єгорова та Об’єднаного музею м. Тирасполя Алла Мельничук, голова Спілки художників Придністров’я Ольга Горбаченко, а також «дарувальники» картин і цінителі живопису.

«Ми дуже вдячні тим, хто від щирого серця презентував нам твори живопису, тому що дуже складно в наш непростий час, особливо в кілька останніх десятиліть, купити картини. Я вас вітаю з тим, що ви маєте можливість подивитися цю виставку», – сказала у вступній промові Алла Мельничук.

Поміж представлених на виставці робіт особливе місце належить полотнам відомих майстрів живопису радянського періоду – І. С. Єршова, О. А. Колибняка, О. О. Васильєва, Е. І. Кілдеску,
М. Г. Греку, О. Д. Орлової. Крім того, тут представлені роботи О. Ф. Фойницького, передані самим художником у дар Тирасполю, і колекція живопису Є. Ф. Чарикова, подарована майстром картинній галереї. У різні роки в колекцію музею надійшли твори заслужених діячів мистецтв ПМР Г. М. Зикова, Л. Г. Глущенка, М. І. Руденка, В. В. Куліченка, заслужених працівників культури ПМР В. І. Радованова, Г. М. Спіцина та багатьох відомих майстрів країн близького та далекого зарубіжжя. Причому багато з виставлених робіт відвідувачі музею побачать уперше.

Крім того, великий інтерес становлять твори живопису з фондів галереї, датовані 1990 і 2000 роками. Від класичного олійного живопису до абстракції, від примітиву до концептуалізму. Широке розмаїття напрямків і сюжетів живописного пошуку при збереженні вірності основам живопису – одна з характерних рис сучасного мистецтва нашого краю. Починаючи з 1990 років, обов’язкові художні принципи соціалістичного реалізму перестають тяжіти над художниками, з’являються нові теми, роздуми на раніше зовсім непопулярні сюжети віри, чернецтва, храмового мистецтва.

Водночас звичні сюжети набувають нового, загострено експресивного виразу. Незалежно від того, це дзвінкі, насичені за кольором і енергійні за письмом пейзажі та натюрморти, побутові, релігійні чи міфологічні сюжети, зафіксовані чуйним пензлем художників різних поколінь. У тематиці виставки глядач може простежити, як упродовж 60 років змінювалися підходи й ставлення в передачі життєвих реалій і образів, відображені на полотнах живописцями різних часів. Таким чином, за 6 десятиліть у галереї створена яскрава, особлива за своєю художньою цінністю, колекція творів образотворчого мистецтва.

Виставка «Дари і дарувальники» безсумнівно зацікавить професійних художників, знавців і шанувальників образотворчого мистецтва. Вона працюватиме до 6 лютого 2023 року


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.