Різноманітність життя в живописних творах

У Придністровському державному художньому музеї (м. Бендери) відкрилася присвячена 30-річчю утворення Спілки художників Придністров’я виставка «Мистецтво творити». В експозиції представлені 150 робіт у жанрах живопису, графіки, скульптури. Це портрети, пейзажі та натюрморти, написані придністровськими художниками у різні періоди часу.


Історія організації бере свій початок з 90-х років минулого століття. На установчих зборах 12 грудня 1992 року товариство творчих людей республіки проголосувало за створення Спілки та сформувало раду з членів Спілки художників СРСР. Їм довірили керувати організацією. Першим головою професійного об’єднання митців обрали Леоніда Андрійовича Пироженка – заслуженого діяча мистецтв, головного художника Придністровського державного театру драми та комедії ім. Н. С. Аронецької.

Гостей урочистого заходу зустрів Державний симфонічний оркестр під керівництвом головного диригента Григорія Мосейка. «Мелодія» видатного українського композитора Мирослава Скорика та аргентинське танго подарували присутнім неперевершені емоції.

До ювілярів звернувся радник Президента Павло Прокудін, який оголосив вітальний адрес Вадима Красносельського. У привітанні зроблений акцент на великий внесок художників у розвиток культури республіки. Зазначається, що з моменту заснування творчої організації на полотні, у властивій кожному з них манері, відображений дух часу, подій, краса природи нашої республіки. Глава держави побажав митцям, майстрам пензля, творчого довголіття.

Зі словами вітання до членів Спілки художників звернулася начальник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз: «Спілка художників – це дуже дієва та активна творча громадська організація. На сьогодні ми з гордістю можемо сказати, що більшість наших художників присвятила себе державній службі: вони працюють у системі додаткової освіти художньо-естетичної спрямованості, в школах мистецтв, у дитячих художніх школах».

Голова Спілки художників Ольга Горбаченко звернула увагу на те, що живописці та скульптори працюють у різних техніках, жанрах і напрямках. Це робить їхню творчість різноманітною й надзвичайно цікавою для шанувальників образотворчого мистецтва, для відвідувачів виставок у картинній галереї та на пленерах.

На честь святкової дати деяким митцям вручили державні нагороди. Скульптору Григорію Султану присвоєно звання «Заслужений художник ПМР». Павло Китаєв, Валерій Куліченко і Віктор Радованов відзначені нагрудними знаками «За заслуги перед суспільством» III ступеня.
Культурна подія ознаменувалася презентацією альбому, присвяченого 30-річчю творчого об’єднання придністровських майстрів образотворчого мистецтва. До нього ввійшли репродукції робіт придністровських майстрів – членів творчої організації, а також інформація про історію створення Спілки. Альбом містить 180 найкращих творів і складається з чотирьох розділів: живопис, графіка, скульптура, декоративне мистецтво. Усі напрямки представили широко відомі шанувальникам образотворчого мистецтва 57 авторів, зокрема Сергій Панов, Павло Китаєв, Олег Болтнєв, Віктор Постойкін, Віктор Радованов, Михайло Руденко, Василь Рудяга, Алла та Юрій Салко, Геннадій Спіцин, Григорій Султан, Ольга Горбаченко, Віктор Зав’ялов та багато інших.

Видання дає уявлення про особливості творчого стилю придністровських майстрів, розкриває багатогранність їхнього таланту, простежує віхи становлення та розвитку як придністровського мистецтва, так і творчого союзу, який зробив значний внесок у збереження та формування своєрідної придністровської художньої школи, популяризацію образотворчого мистецтва. Завдяки жанровому та тематичному розмаїттю, альбом буде цікавий усім представникам придністровського суспільства. Він вийшов тиражем у 500 примірників, які незабаром надійдуть до бібліотек та музеїв республіки.

Ювілейну виставку «Мистецтво творити» можна відвідати в Придністровському державному художньому музеї до кінця січня наступного року


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.