Про вдосконалення системи СПО

Актуальну тему продовжують обговорювати в Уряді. До дискусій залучаються і керівники ряду міністерств. На нараді в черговий раз аналізували механізм розподілу випускників організацій професіональної освіти.


Нагадаємо, що ця тема раніше вже порушувалася на майданчику Уряду: опрацювати проблему доручив Глава держави. Він поставив перед виконавчим органом республіки низку важливих завдань у галузі підготовки робітничих кадрів. За статистичними даними, на жовтень 2022 року в Придністров’ї функціонують 14 організацій середньої професійної освіти, в яких працює 569 педагогів, 41 % яких становлять зовнішні сумісники. Професію в цих навчальних закладах здобувають понад 6,1 тис. студентів.

Представник Мінпросвіти Людмила Тануркова неодноразово заявляла: «Процес навчання відірваний від реальності через застарілу матеріально-технічну базу. Робітничі професії на сьогодні не популярні серед молоді, але мають великий попит на ринку праці. Контрольні цифри, як наслідок, виконуються в організаціях СПО щорічно лише на 75 %–80 %».

Голова Уряду Олександр Розенберг вважає, що, попри всі труднощі, в Придністров’ї необхідно готувати фахівців високої кваліфікації.

Відкриваючи чергову робочу зустріч, Голова Уряду нагадав присутнім про вже виконану роботу з модернізації системи СПО і звернув увагу на те, за яким принципом має відбуватися підготовка молодих фахівців коштом республіканського бюджету: «Починати необхідно з потреби нашої економіки в кадрах. Безумовно, все забезпечити ми не зможемо, але прагнути до цього будемо. Принципово і в першу чергу, ми повинні забезпечити саме ті напрямки, які в нас представлені відповідною промисловістю, відповідними підприємствами й послугами».

Людмила Тануркова зазначила, що розподіл студентів починається насамперд із формування державного замовлення. Потребу в кадрах вивчає Міністерство з соціального захисту і праці на підставі заявок підприємств і направляє замовлення на адресу Мінпросвіти.

Як і пропонувалося раніше, система працевлаштування випускників здійснюватиметься в кілька етапів. На першому відбуватиметься формування плану розподілу випускників та процедура їх працевлаштування. До роботи в цьому напрямку залучатимуться самі організації СПО, замовники та громадські організації. На другому етапі – моніторинг молодих фахівців безпосередньо на місцях працевлаштування. Йдеться про облік кадрів, що закріпилися на робочих місцях в організаціях. Остаточним етапом є відшкодування коштів, витрачених державою на навчання студентів. Це стосується випускників, які не відпрацювали певний час на місцях розподілу.

Голова Уряду вважає, що ефективним методом працевлаштування випускників є студентська практика. У процесі навчання за фахом кожен студент проходить виробничу практику. Пропонується закріплювати місця її проходження за практикантом з метою подальшого працевлаштування в організації.

На завершення робочої зустрічі Олександр Розенберг націлив профільне відомство на доопрацювання теми розподілу студентів. Завершена презентація про вдосконалення СПО буде представлена на розгляд Президенту


Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото прес-служби Уряду.