ЇХНЄ ГАСЛО: допомогти швидко, безкорисливо, чесно

Таких людей називають добровольцями, волонтерами, людьми, які завжди готові підставити надійне плече та подати добру руку тим, хто цього потребує.


Волонтерський рух у Придністров’ї стає дедалі популярнішим. Нині в республіці налічується кілька добровольчих організацій, які надають допомогу нужденним: пенсіонерам, одиноким людям, пацієнтам медустанов, інвалідам, дітям, які залишилися без піклування батьків, та іншим людям. Особливо активно придністровці проявили себе під час пандемії коронавірусу. Основна частина волонтерів – це школярі та студенти з різних міст і районів республіки.

Президент Вадим Красносельський у своєму вітальному посланні придністровцям з нагоди міжнародного Дня добровольця нагадав, що в законодавстві Придністров’я закріплення цього дня в календарі пам’ятних дат відбулося 2021 року з ініціативи місцевих волонтерів.

«Визнання Дня добровольця в статусі міжнародного свята відбулося в 1985 році, коли Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію з рекомендаціями та закликом до людей усього світу пропонувати свої добровольчі послуги в ім’я сталого економічного та соціального розвитку. У Придністровській Молдавській Республіці волонтерський рух розвивається з кожним днем. Сьогодні спектр діяльності місцевих волонтерів включає екологічні акції та проекти з підтримки соціально вразливих верств населення, збереження історичної пам’яті та багато іншого», – зазначив Президент. Він пообіцяв, що «…держава й надалі створюватиме комфортні умови для діяльності вітчизняного добровольчого руху».

Кількість громадян, яким небайдуже, що відбувається навколо них, збільшується щодня. Вони залюбки пропонують свою допомогу, і поповнюють ряди волонтерів.

Ми всі пам’ятаємо, як у важкі «пандемійні» роки юнаки та дівчата доставляли одиноким літнім людям ліки, продукти харчування, рубали дрова, прокидали стежки в снігу.

Причому робили все добровільно, не отримуючи ніякої винагороди чи заробітної платні. Їм вистачало привітного погляду, доброї посмішки стареньких бабусь та дідусів, відчуття своєї причетності до великої справи людяності, яка особливо важлива у скрутну хвилину.

Лише за півтора року, відколи діяльність придністровських добровольців набула офіційності, зроблено чимало добрих справ.

Вони провели десятки засідань Координаційної ради, під час яких розглядали різноманітні аспекти діяльності добровольчих організацій та об’єднань, а також обговорили широке коло питань, спрямованих на забезпечення їхнього ефективного функціонування.

Спільно з Міністерством цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій ПМР розробили проект сайту волонтерського руху з метою розвитку та популяризації добровільності. Створили telegram-канал «Волонтери Придністров’я», в якому регулярно розповідають про свою діяльність у містах і селах, анонсують проведення волонтерських акцій та заходів.

Добровольці надавали допомогу під час минулорічних президентських виборів у доступі до приміщень для голосування особам з інвалідністю – маломобільним виборцям, які пересуваються на інвалідних візках. У цій акції було задіяно 492 волонтери.

Небайдужі хлопці та дівчата, від півночі до півдня, в кожному куточку нашої республіки намагаються навести лад уздовж берегів Дністра. Час від часу вони назбирують сотні мішків сміття, пластику, скла.

Відколи до Придністров’я прибувають з України громадяни, змушені залишати свої домівки через воєнні дії у своїй країні, їм упродовж кількох місяців поспіль допомагають добровольці Микола та Юлія Беженар. Він – лікар, а вона – практикуючий психолог. Обоє стараються допомагати людям не тільки на роботі, а й поза нею. Вони налагодили співпрацю з волонтерським штабом «Мы рядом!». Це один з основних центрів, куди привозять гуманітарну допомогу громадські організації та небайдужі люди.

Добровольці зібрали в Придністров’ї понад 10 тонн використаних батарейок, щоб у подальшому вивезти їх за кордон для утилізації. Активісти «ЕкоПМР» висадили саджанці дуба в Покровському парку столиці. До акції вони залучили школярів та вихованців дитячих садків Тирасполя. Вони також беруть участь у днях боротьби з курінням та з пияцтвом, надають допомогу притулкам для тварин тощо.

Бендерські добровольці з організації «Волонтеры Победы» вже понад два роки допомагають дітям-інвалідам, проводять акції добра, виходять на екологічні акції. Вони розповідають, що така діяльність захоплює, тому з кожною доброю справою їм хочеться робити дедалі більше добра.

У Міжнародний день добровольця міністр просвіти Світлана Іванишина та заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан вручили відомчі нагороди придністровським волонтерам


Iрина МАСЛОВА.

Фото телеграм-каналу «Волонтеры Приднестровья».