Обговорення наболілих питань

Податкова інспекція міста Бендери за дорученням Уряду організувала семінар для місцевих підприємців.


Майже всіх платників податків найбільше хвилювала тема впровадження спрощеної податкової системи.

Микола Никоненко – індивідуальний підприємець, здійснює свою діяльність на території речового ринку. На семінарі він вирішив з’ясувати важливе для багатьох питання: «Ми маємо список категорій підприємців, які можуть працювати на патентній основі, як і раніше. У переліку – роздрібна торгівля на відкритих прилавках (зокрема і всередині критих ринкових приміщень), непродовольчими товарами, що були в ужитку, без торгової точки. У мене запитання: якщо роздрібна торгівля на відкритому прилавку, виносна, то чому я маю перейти на спрощену систему оподаткування?»

Представники податкової інспекції пояснюють, що у випадку, коли підприємець торгує новим товаром, а не уживаним, то він входить до категорії платників податків, хто з 1 січня зобов’язаний перейти на спрощену систему.

У ході заходу порушувалися різні питання та труднощі, які можуть виникнути у підприємців, що мають працювати за новою системою уже з 1 січня 2023 року.

«Якщо ваш вид діяльності не дозволяється до здійснення з 1 січня за патентною системою оподаткування, його буде анульовано. Тобто, 31 грудня 2022 року – це останній день, коли ви зможете працювати за цим документом.

З 1 січня підприємці мають право на організацію діяльності лише за спрощеною системою оподаткування. Для цього необхідно прийти до податкової інспекції. Якщо у вас буде бажання припинити діяльність, наприклад, на новорічні свята тощо, ви можете звернутися до нас із відповідною заявою, але не прийти взагалі або прийти після 1 січня – не можна.

У 2023 році підприємці можуть зіткнутися з великими чергами. Співробітників податкової інспекції, які здійснюють прийом громадян та реєстрацію їхньої діяльності, – всього чотири особи. Тому ми тепер чергуємо на ринках і торгових центрах, але за вчорашній день, до нас навідалися всього троє підприємців», – розповів начальник податкової інспекції м. Бендери Назим Оруджиєв.

Загалом з жовтня в Бендерах на «спрощенку» перейшли 250 підприємців. Нині працівники податкової служби міста їздять ринками та торговельними центрами, щоб бізнесменам було зручніше переоформити документи


Марія КРАВЕЦЬ.

Фото автора.