Прозоре ведення бізнесу – запорука успішного розвитку економіки

На щотижневій зустрічі Голови Уряду з керівниками виконавчих органів влади обговорили перехід до більш тісної взаємодії між податковими та митними органами. Про це повідомила прес-служба Уряду.


Про те, навіщо щось змінювати, йшлося в усіх містах і районах республіки, на спеціальних семінарах із підприємцями. З ними зустрічалися представники Державної податкової служби, Уряду, Верховної Ради та Мінекономрозвитку. Саме на цих зустрічах вони обговорювали необхідність змін до спеціальних податкових режимів для людей, що мають у Придністров’ї власний бізнес.

До підприємців керівники міністерств і відомств зверталися з подякою за те, що в непрості часи вони все-таки утримують і розвивають свій бізнес, а отже поповнюють республіканський бюджет.

З розумінням справи велися діалоги про складність відкриття бізнесу, відсутність єдиного джерела інформації щодо підприємницької діяльності, обтяжливу систему адміністрування податків, навіть зловживання з боку контрольних органів – це аж ніяк не вичерпний перелік перешкод, які постають перед підприємцями. Тому й була розроблена нова система оподаткування й порушене питання переходу до більш тісної взаємодії з митними органами.

Нагадаємо, що з нового року особи, які займаються деякими видами діяльності, не зможуть працювати за патентом. Сюди увійшли: роздрібна торгівля продовольчими й непродовольчими товарами (за винятком відкритих прилавків), громадське харчування, вантажні автомобільні перевезення, поштові експрес-послуги з прийому, перевезення і доставлення кореспонденції й посилок, ремонт і техобслуговування авто, мотоциклів, сільгосптехніки, виробництво і ремонт меблів. При спрощеній системі оподаткування ці підприємці повинні будуть оплачувати щомісяця єдиний соціальний податок – 14 %, обов’язковий страховий внесок – 3 %, прибутковий податок – 5 % і податок на виторг з реального доходу – 3 %. Необхідність вивчення цього питання обумовлена набранням чинності з 1 січня 2023 року змін у податковому законодавстві.

Міністр фінансів Олена Рускевич повідомила, що запропоновану систему міжвідомчої взаємодії вже протестували в робочому режимі. Співробітникам Державного митного комітету надали доступ до бази даних осіб, які мають право здійснювати підприємницьку діяльність у рамках спрощеної системи.

Голова Уряду Олександр Розенберг вважає, що необхідно створити загальну базу даних з розміщеною в ній інформацією про наявність патенту в підприємців, які здійснюють діяльність за спрощеною системою оподаткування, а також відомості про суми, на які ввозиться товар на територію республіки. Це дасть можливість інспектору митних органів повідомити підприємця про те, який ліміт на імпорт товарів для нього залишається доступний.

За такого розв’язання питання податкові органи матимуть інформацію для здійснення контролю над діяльністю індивідуальних підприємців, а саме ведення бізнесу буде прозорим. Фахівці впевнені, що це стимулюватиме економічний, соціальний розвиток і поліпшить перспективи залучення інвестицій у Придністров’я. Спрощена система оподаткування (ССО) дозволить подолати багато обмежень патентної системи. Ті індивідуальні підприємці, які почнуть працювати за ССО, зможуть вести зовнішньоекономічну діяльність і завозити товари загальною вартістю 50 тисяч доларів на рік. Можна буде вільно вести операції з юридичними особами. Такий індивідуальний підприємець буде звільнений від ведення бухобліку, здачі будь-якої податкової та фінансової звітності. Єдині обов’язки, які в нього виникнуть, – застосування онлайн-кас під час готівкових розрахунків і необхідно буде один раз на рік здавати до податкової інспекції відомості з банку про рух коштів на його рахунках. За дорученням Олександра Розенберга в рамках міжвідомчої взаємодії роботу належить налагодити так, щоб уся необхідна інформація про індивідуальних підприємців була в Державному митному комітеті (ДМК) постійно. На налагодження механізму відводиться кілька тижнів, оскільки з 1 січня він повинен працювати в штатному режимі.

Як повідомила прес-служба Уряду, на засіданні також йшлося про необхідність перегляду товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності. Зокрема, ДМК пропонує переглянути класифікацію товарів і об’єднати деякі позиції для спрощення оформлення вантажів і процедури сплати митних зборів.

На 2023 рік Міжвідомча комісія з формування митного тарифу провела роботу з вирівнювання ставки мита за окремими категоріями товарів. Це полегшить роботу митних органів та оформлення документів для індивідуальних підприємців. Голова Уряду Олександр Розенберг відзначив раціональність таких змін і націлив на подальшу роботу в цьому напрямку.

На сьогодні можна з упевненістю сказати, що процес переходу на спрощену систему оподаткування зрушив з місця і досить активно до нього долучаються придністровські підприємці. Про це свідчить інформація, підготовлена фахівцями податкових органів (див. таблицю вище)


Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-служби Уряду.